Demam Semasa Menyusukan Ibu, Sudah tiba masanya untuk Mengenal Mastitis

, Jakarta - Ada masa yang tidak boleh dilalui oleh ibu setelah melahirkan anak mereka. Tempoh penyusuan pastinya akan dilalui oleh semua ibu. Semasa menyusu, ada beberapa perkara yang perlu diberi perhatian oleh ibu agar ibu mengelakkan mastitis.

Mastitis adalah keadaan apabila payudara ibu dijangkiti kerana penyumbatan saluran susu, menyebabkan puting tersumbat. Mastitis dialami oleh wanita pada awal tempoh penyusuan, biasanya pada awal tempoh penyusuan hingga 12 bulan pertama. Biasanya pada awal penyusuan, 2-3 peratus ibu akan mengalami mastitis. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, mastitis dapat menghalang proses penyusuan.

Faktor Penyebab Mastitis

Mastitis biasanya disebabkan oleh bakteria yang umumnya terdapat di hidung dan mulut bayi. Namun, sebenarnya terdapat banyak faktor yang menyebabkan ibu menyusu mengalami mastitis pada awal penyusuan. Berikut ini boleh menjadi faktor penyebab mastitis:

1. Puting yang cedera

Puting yang sakit pada awal penyusuan adalah perkara biasa. Sebabnya agak pelbagai. Bermula dari kedudukan penyusuan yang tidak betul, hingga ke mulut bayi yang tidak melekat dengan baik pada payudara ibu. Puting dan luka yang cedera dapat memudahkan bakteria masuk, sehingga menyebabkan jangkitan pada payudara.

2. Tidak Menyatakan Susu Payudara dengan Baik

Semasa menyusu, ibu harus membuang semua susu yang ada di dalam payudara. Tidak mengeluarkan susu ketika susu ibu kenyang sebenarnya juga boleh menjadi faktor ibu mendapat mastitis. Ini akan menjadikan payudara ibu sangat kenyang dan menyebabkan saluran susu di payudara tersumbat. Keadaan ini akan menjadikan payudara ibu menjadi bengkak dan lebih mudah terkena jangkitan bakteria. Tidak ada salahnya mengepam susu ketika payudara terasa kenyang.

3. Anemia

Anemia sebenarnya boleh membuatkan sistem imun ibu menurun. Salah satunya adalah melawan jangkitan yang disebabkan oleh bakteria yang masuk melalui payudara ibu.

4. Penggunaan Bra

Semasa menyusu, anda harus mengelakkan memakai coli yang ketat. Ini sebenarnya boleh menyebabkan penyumbatan aliran susu.

5. Keletihan dan Tekanan

Sekiranya mengelakkan tekanan atau keletihan yang berlebihan semasa menyusu. Keadaan ini sebenarnya boleh mempengaruhi kesihatan ibu, terutama ketika menyusu.

Gejala Mastitis

Tidak ada salahnya mengetahui gejala yang disebabkan oleh mastitis. Biasanya, ibu yang mengalami mastitis akan merasakan simptom seperti selesema. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa gejala lain yang dapat dirasakan oleh ibu ketika mengalami mastitis.

  1. Demam tinggi dan sakit badan.
  2. Apabila ibu mengalami mastitis, tentu akan ada simptom yang dirasakan oleh ibu di payudara. Payudara akan membengkak, memerah, dan berasa sangat sakit.
  3. Payudara akan terasa panas apabila disentuh. Bukan itu sahaja, ketika ibu menyusu, ibu akan merasakan sensasi panas di payudara.
  4. Denyutan jantung ibu akan berdegup lebih pantas.
  5. Garisan merah yang kelihatan menuju ke ketiak.

Sekiranya payudara ibu merasa tidak selesa semasa menyusu, ibu boleh melakukan rawatan awal untuk mastitis. Kompres payudara selama 2 minit menggunakan tuala yang dibasahi dengan air suam. Lakukan urutan ringan untuk mengurangkan kesakitan. Anda juga boleh menggunakan aplikasinya untuk bertanya kepada doktor mengenai rawatan pertama untuk mastitis. Ayuh, muat turun permohonan sekarang melalui App Store atau Google Play!

Baca juga:

  • 7 Petua Mengatasi Punca Mastitis Ibu Menyusui Buli
  • 6 Punca Sakit Payudara Semasa Menyusu
  • 5 Petua Merawat Puting Yang Retak Semasa Menyusu

Recent Posts