Seperti Snacking di Rumpai Laut, Inilah Kelebihannya

, Jakarta - Bagi anda yang suka makan makanan istimewa Jepun, seperti ramen, sushi, atau onigiri, pastinya anda sudah biasa dengan rumput laut atau apa yang sering disebut sebagai rumput laut. rumput laut . Selain termasuk dalam diet, rumput laut juga terdapat dalam bentuk makanan ringan. Ternyata makanan yang kaya dengan serat bukan sahaja enak, tetapi juga mempunyai banyak faedah, anda tahu. Apabila diminum setiap hari, dapat menjadikan badan sihat.

Rumpai laut adalah sebahagian daripada keluarga alga multi-sel yang terdiri daripada alga hijau, alga merah, dan alga coklat. Terutama jenis rumput laut coklat, kandungan yodium sangat tinggi. Bahan ini diperlukan oleh badan untuk menghasilkan hormon tiroid. Jadi, rumput laut juga sering dimakan untuk mencegah atau merawat gondok. Selain itu, rumput laut juga mempunyai sejumlah nutrien yang baik, termasuk asid amino penting, antioksidan, mineral, unsur surih , serat, dan asid lemak tak jenuh ganda. Berikut adalah faedah kesihatan yang boleh anda perolehi daripada memakan rumput laut:

1. Kaya dengan Vitamin dan Mineral

Kandungan pemakanan rumput laut cukup lengkap. Selain mengandung sejumlah nutrien yang telah disebutkan di atas, rumput laut juga kaya dengan vitamin dan mineral. Antaranya ialah vitamin A, vitamin B6, vitamin B12, vitamin C, zat besi, mangan, magnesium, zink, fiboflavin, niasin, tiamin, dan kalsium. Itulah sebabnya rumput laut dianggap sebagai salah satu makanan paling sihat dan baik untuk dimakan secara berkala.

2. Kandungan Antioksidan Tinggi

Rumpai laut mengandungi banyak antioksidan mulai dari karotenoid, flavonoid dan alkaloid. Antioksidan berguna untuk meneutralkan radikal bebas. Selain itu, antioksidan seperti vitamin C dan mineral seperti mangan dan zink dalam rumput laut coklat juga bermanfaat untuk menjaga kesihatan jantung.

3. Mengekalkan Berat Badan Yang Ideal

Rumpai laut juga dikenali sebagai sayur-sayuran laut atau sayur-sayuran laut yang rendah kalori. Semangkuk rumput laut mentah atau rumput laut wakame mengandungi kurang dari 20 kalori. Jadi, pengambilan rumput laut tidak akan menjadikan anda gemuk. Selain itu, jenis rumput laut coklat juga mengandungi pigmen fucoxanthin yang dapat membantu metabolisme badan untuk menukar lemak menjadi tenaga. Kajian yang diterbitkan di Kimia Makanan juga mendapati bahawa kandungan serat semula jadi atau alginat dalam rumput laut coklat dapat membantu menyekat penyerapan lemak di usus hingga 75 peratus.

4. Membantu Mempercepat Penyembuhan Luka

Sejak zaman kuno, budaya Rom telah menggunakan rumput laut untuk merawat luka, luka bakar, dan ruam kulit. Sebenarnya, rumput laut memang dapat membantu mempercepat penyembuhan luka. Kandungan vitamin K yang tinggi dalam rumput laut akan menghantar isyarat kimia sehingga apabila anda cedera, aliran darah akan berhenti dengan cepat.

5. Baik untuk pesakit kencing manis

Sejumlah kajian juga mendapati bahawa rumput laut coklat atau rumput laut dapat mempengaruhi kawalan glisemik dan menurunkan kadar gula darah. Jadi, makanan ini sangat berguna untuk penghidap diabetes jenis 2.

Anda sudah tahu faedah rumput laut, terutamanya jenis coklat atau kelp. Kelp boleh didapati pada pemekat makanan, termasuk pembalut ais krim dan salad. Anda boleh mengambil rumput laut jenis ini dalam bentuk makanan tambahan atau dimasak. (Baca juga: Tidak hanya diet, Kimchi juga baik untuk kesihatan)

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai diet dan pemakanan makanan, tanyakan kepada doktor melalui aplikasi . Hubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Tunggu apa lagi? Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Recent Posts