Ini adalah bagaimana untuk membezakan antara kaki yang terseliuh atau patah tulang

, Jakarta - Gejala kaki bengkak dan sakit biasanya disebabkan oleh beberapa perkara, misalnya ketika kaki terseliuh atau patah tulang. Walau bagaimanapun, kedua-dua perkara ini sebenarnya berbeza, dan malangnya kebanyakan orang melakukan rawatan dengan pergi ke ahli terapi urut. Sebenarnya, jika kaki ternyata patah, teknik mengurut menjadikan keadaan lebih teruk. Rawatan yang paling sesuai jika anda mengalami patah tulang adalah pergi ke doktor tulang.

Baca juga: Ketahui langkah-langkah yang tepat untuk mendiagnosis patah kaki

Tetapi sebelum diagnosis doktor dibuat, lebih baik mengetahui perbezaan antara kaki yang terseliuh dan tulang yang patah. Oleh itu, anda tidak melakukan perkara yang salah yang boleh memperburuk keadaan. Nah, inilah cara untuk mengetahui perbezaan antara kaki yang terseliuh atau patah tulang:

Mengenai Masalah Kaki Terseliuh

Kaki yang terseliuh atau terseliuh terhasil dari ligamen (tali yang mengikat antara dua tulang) yang koyak, melebar, atau berpusing, dan kemudian menyebabkan kesakitan yang tidak tertahankan. Keadaan ini disebabkan oleh tekanan dan paksaan pada sendi, misalnya setelah melakukan aktiviti fizikal yang berat, jatuh, atau memusingkan kakinya secara tidak sengaja semasa berlari. Selain kesakitan, gejala lain pada kaki yang terseliuh adalah lebam di kawasan yang terseliuh, bengkak, dan perubahan warna pada kulit di kawasan keseleo.

Mengendalikan kaki terseliuh cukup untuk merehatkan kaki dan memampatkannya dengan air sejuk. Sekiranya rasa sakit tidak hilang, ubat penahan sakit boleh diberikan. Keseleo kaki dapat sembuh dalam beberapa hari, tetapi jika keadaannya cukup parah boleh memakan waktu hingga beberapa minggu.

Baca juga: Bolehkah Anda membenarkan Keseleo di Urut?

Ini adalah tanda bukan kaki yang terseliuh, tetapi patah tulang

Sementara itu, walaupun menyebabkan rasa sakit dan bengkak, patah tulang mempunyai gejala yang lebih teruk daripada keseleo. Gejala termasuk:

  • Apabila anda jatuh, anda merasakan atau mendengar bunyi 'retak'.
  • Kesakitan yang berlaku cukup parah, walaupun disentuh sedikit pun tetap sakit.
  • Bengkak pada bahagian yang patah.
  • Mati rasa di kawasan tulang patah.
  • lebam.
  • Sakit ketika berjalan dan tidak dapat mengangkat berat atau menyokong berat badan sendiri.

Doktor akan menetapkan ubat penahan sakit untuk meredakan gejala kesakitan. Di samping itu, pemulihan patah boleh memakan masa lebih lama, bermula dari enam minggu atau bahkan berbulan-bulan.

Pengendalian Terbaik Ketika Kaki Terseliuh atau Patah

Sekiranya sakit kaki anda disebabkan oleh patah tulang semasa anda pergi ke ahli terapi urut, maka bahagian yang patah dapat melebar dan menyebabkan komplikasi teruk yang boleh membawa maut. Malah mengurut patah kaki berisiko kehilangan anggota badan, seperti sindrom petak. Lebih baik berjumpa doktor sekiranya anda keliru sama ada kaki anda terseliuh atau patah. Dengan berjumpa doktor, anda mendapat rawatan yang tepat mengikut hasil diagnosis.

Baca juga: Ketahui Prosedur Diagnosis Fraktur Ankle

Itulah sedikit penjelasan mengenai perbezaan antara kaki yang terseliuh atau patah tulang. Sekiranya anda memerlukan lebih banyak maklumat mengenai perkara ini atau masalah kesihatan lain, jangan ragu untuk membincangkannya dengan doktor anda mengenai permohonan tersebut , melalui ciri Bercakap dengan Doktor , ya. Sangat mudah, perbincangan dengan pakar yang anda mahukan dapat dilakukan Berbual atau Panggilan Suara / Video . Ayuh, muat turun sekarang di App Store atau Google Play Store!

Recent Posts