Berhati-hati, ini adalah 5 faktor yang boleh mencetuskan urtikaria kronik

"Gatal akibat gatal-gatal alias urtikaria boleh berlaku dalam jangka panjang atau kronik. Ya, keadaan ini disebut urtikaria kronik secara perubatan. Ada banyak faktor pencetus, mulai dari berkeringat, cuaca dingin, hingga penyakit autoimun. "

Jakarta - Bayangkan mengalami gatal-gatal dan gatal-gatal akibat gatal-gatal atau urtikaria, tentu terasa tidak selesa. Keadaan ini boleh menjadi lebih membimbangkan sekiranya jangka panjang atau kronik. Disebut urtikaria kronik kerana gejala gatal dan gatal-gatal boleh bertahan hingga enam minggu atau lebih.

Sekiranya anda mengalami keadaan ini, penting untuk memahami faktor-faktor apa yang boleh mencetuskan berulang gejala. Dengan cara itu, anda boleh mengambil langkah-langkah untuk mengelakkannya. Oleh itu, apakah faktor-faktor yang boleh mencetuskan urtikaria kronik? Mari lihat perbincangan!

Baca juga: Hives berulang setiap malam, apa yang menyebabkannya?

Pelbagai Pencetus Urtikaria Kronik

Walaupun anda mungkin sudah mengetahui pemicu umum, seperti alergi terhadap debunga, bulu binatang peliharaan, dan kerang, ada beberapa faktor lain yang juga boleh mencetuskan, tetapi jarang disedari, iaitu:

  1. Bersenam

Bolehkah anda mempunyai alahan untuk berpeluh sendiri? Ya, kata Miriam Anand, MD., Seorang alergi dengan Allergy Associates dan Asthma di Tempe, Arizona. Walaupun penyebab gatal-gatal yang disebabkan oleh senaman kadang-kadang dianggap sebagai peningkatan panas badan, yang sebenarnya memicu gatal semasa bersenam adalah peluh.

Adakah ini bermakna anda harus berhenti bersenam jika anda mengalami urtikaria kronik? Tidak semestinya. Bercakap dengan doktor anda jika anda mengesyaki ini boleh menjadi pencetus. Doktor biasanya akan mengesyorkan mengambil dos antihistamin sebelum bersenam untuk membantu mencegah kambuh.

  1. Tekanan

Tekanan boleh memainkan peranan utama dalam banyak penyakit fizikal dan mental, termasuk urtikaria kronik. Ini mencetuskan kambuh, dan juga memperburuk keadaan.

Baca juga: Ketahui Jenis Ubat Berkesan untuk Mengatasi Gatal-gatal

  1. Warna Buatan dan Pengawet

Menurut kajian yang diterbitkan pada bulan Jun 2013 di Jurnal Dermatologi India, gatal-gatal boleh dicetuskan oleh beberapa bahan tambahan makanan, termasuk warna tiruan, agen perasa, dan pengawet.

Walau bagaimanapun, intoleransi makanan yang mencetuskan gatal-gatal tidak dapat diuji semudah alergi makanan biasa, kerana mekanisme yang mendasari adalah berbeza. Sekiranya anda mengesyaki bahawa diet anda boleh menyebabkan gatal-gatal, doktor anda mungkin menetapkan diet penghapusan, untuk menguji intoleransi makanan.

  1. Suhu sejuk

Pendedahan kepada suhu sejuk boleh mencetuskan urtikaria kronik, pada sesetengah orang. Selain cuaca, pencetus lain yang berkaitan dengan sejuk termasuk makanan sejuk dan kolam renang. Bagi orang yang alah kepada selesema, berendam seluruh badan di kolam renang, khususnya, boleh mencetuskan reaksi teruk yang melibatkan bukan sahaja gatal-gatal tetapi juga kejutan anafilaksis.

  1. Penyakit autoimun

Menurut American Osteopathic College of Dermatology, kira-kira separuh daripada kes urtikaria kronik disebabkan oleh sistem imun yang menyerang tisu badan sendiri (juga dikenali sebagai autoimun).

Penyakit tiroid adalah keadaan autoimun yang paling sering dilaporkan pada orang dengan urtikaria kronik, diikuti oleh rheumatoid arthritis dan diabetes jenis 1. Satu kajian yang diterbitkan pada bulan September 2013 di Jurnal Dermatologi Eropah mendapati bahawa penyakit seliak juga dikaitkan dengan keadaan ini.

Baca juga: Gatal-gatal kerana udara sejuk, boleh disembuhkan?

Walau bagaimanapun, tidak jelas sama ada penyakit ini menyebabkan urtikaria atau apakah kecenderungan seseorang terhadap reaksi autoimun menyebabkannya.

Itulah beberapa faktor yang boleh menyebabkan gatal-gatal atau urtikaria kronik. Pencetus berpotensi lain yang perlu diperhatikan adalah panas dan memburukkan kulit dengan menggaru atau menekannya (contohnya, dengan memakai pakaian ketat atau duduk di permukaan yang keras).

Catat bila dan di mana gejala berkembang atau bertambah buruk. Ini membantu anda dan doktor anda untuk mencari petunjuk dan petunjuk yang tepat. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, keadaan ini juga tidak dapat diketahui sehingga secara beransur-ansur hilang secara beransur-ansur.

Sekiranya anda mengalami urtikaria kronik, berbincanglah dengan doktor anda lebih lanjut. Anda boleh menggunakan aplikasi untuk membuat temu janji dengan doktor di hospital, untuk memeriksa keadaan urtikaria anda.

Rujukan:
Kesihatan Setiap Hari. Diakses pada tahun 2021. 7 Pencetus Kejutan Kronik Mengejutkan.
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Apa itu Urtikaria Idiopatik Kronik (Hives)?
Pusat kesihatan. Diperoleh pada tahun 2021. Mari Kita Bincangkan Mengenai Punca Penyakit Kronik.

Recent Posts