Gejala dan Rawatan Alergi Antibiotik

, Jakarta - Anda mesti biasa dengan antibiotik. Ubat ini sering digunakan untuk membunuh bakteria yang menyebabkan jangkitan. Biasanya orang yang perlu mengambil antibiotik adalah mereka yang menderita jangkitan tekak, jangkitan telinga, jangkitan saluran kencing, atau jangkitan sinus. Mengambil antibiotik berguna agar jangkitan dapat disembuhkan.

Ubat antibiotik terdiri daripada pelbagai jenis dengan penggunaan dan cara kerja yang berbeza. Oleh itu, pastikan anda tidak mempunyai sejarah alergi terhadap antibiotik sebelum mengambilnya. Kesan sampingan dari alergi antibiotik boleh berkisar dari ringan hingga teruk. Agar anda lebih mengetahui keadaan ini, berikut adalah gejala alergi antibiotik yang perlu anda ketahui.

Baca juga: Ini adalah jenis penyakit yang memerlukan antibiotik

Simptom Alahan Ubat Antibiotik

Simptom Alergi ubat antibiotik dapat muncul segera setelah seseorang mengambil ubat antibiotik tertentu. Melancarkan dari Dadah, gejala alergi ringan yang dapat dirasakan, yaitu:

  • Ruam merah muncul di kulit;

  • Ruam gatal;

  • Kulit kering;

  • Bengkak;

  • Sakit perut;

  • Hilang selera makan.

Walaupun reaksi alergi yang lebih serius terhadap antibiotik menyebabkan gejala yang lebih teruk, seperti melepuh atau mengelupas kulit, gangguan penglihatan, pembengkakan yang lebih teruk pada bahagian badan tertentu, seperti kelopak mata atau bibir.

Di samping itu, reaksi yang paling serius yang disebabkan oleh alergi ubat antibiotik adalah penyebab anafilaksis pada penderita yang disifatkan oleh sesak nafas, kesemutan, peningkatan denyut jantung, dan bahkan pingsan.

Sekiranya anda mengambil antibiotik dan digunakan terdapat tanda-tanda alergi ubat antibiotik seperti yang disebutkan di atas, anda harus berjumpa dengan doktor untuk mendapatkan rawatan. Sebelum melawat hospital, anda sekarang boleh membuat janji temu dengan doktor melalui permohonan . Pilih saja doktor di hospital yang tepat mengikut keperluan anda melalui aplikasi.

Baca juga: Inilah sebab pengambilan antibiotik

Bagaimana Mengatasi Alergi Ubat Antibiotik?

Salah satu cara yang biasanya dilakukan oleh doktor untuk mengetahui alergi antibiotik seseorang adalah dengan melihat ubat-ubatan apa yang anda ambil dan memeriksa sejarah aduan yang berlaku. Selepas itu, langkah yang boleh anda lakukan adalah berhenti mengambil antibiotik dan menggantinya dengan jenis antibiotik lain.

Melancarkan dari Mayo Clinic, berikut adalah 3 ubat yang diberikan oleh doktor untuk merawat reaksi alahan:

1. Antihistamin

2. Epinefrin

3. Kortikosteroid

Sementara itu, kortikosteroid berguna untuk mengatasi keradangan akibat reaksi alergi yang lebih serius. Kesan sampingan yang boleh disebabkan seperti peningkatan selera makan, perubahan dalam darah mood, dan sukar tidur. Walau bagaimanapun, jika anda mengambil ubat ini dalam dos yang rendah dan untuk jangka masa yang singkat mengikut dos yang disyorkan oleh doktor, ketiga-tiga kesan sampingan ini tidak akan berlaku.

Baca juga: Antibiotik melalui suntikan lebih berkesan daripada oral, betul?

Sekiranya anda mempunyai jangkitan bakteria dan ingin mengambil antibiotik, anda harus meminta doktor terlebih dahulu mengenai keselamatannya. Untuk bertanya mengenai alahan terhadap antibiotik atau masalah kesihatan lain, anda boleh menghubungi doktor anda bila-bila masa dan di mana sahaja. Praktikal, bukan?

Rujukan:
ubat-ubatan. Diakses 2019. Kesan Sampingan Umum dari Antibiotik, dan Alahan dan Reaksi.
Klinik Mayo. Diakses 2019. Alergi penisilin.

Recent Posts