7 Makanan Tinggi Lemak yang Baik untuk Kesihatan

Jakarta - Sebilangan besar orang berpendapat bahawa makanan berlemak tidak baik untuk kesihatan. Ini kerana makanan berlemak dianggap dapat meningkatkan kadar lemak dan kolesterol dalam badan. Sebenarnya, tidak semua makanan berlemak tidak baik untuk kesihatan. Kerana bagaimanapun, lemak boleh menjadi sumber tenaga utama tubuh, selain karbohidrat dan protein. Lemak juga berguna dalam proses penyerapan beberapa vitamin dan mineral yang diperlukan oleh tubuh.

Baca juga: Mengumpul Lemak? Cuba Makan 7 Makanan Ini

Lemak terbahagi kepada dua, iaitu lemak tepu (lemak buruk) dan lemak tak jenuh (lemak baik). Lemak buruk ini tidak dianjurkan untuk dikonsumsi dengan banyak, kerana boleh mencetuskan peningkatan lemak dan kolesterol dalam tubuh. Sebaliknya, lemak baik boleh dimakan kerana ia baik untuk kesihatan. Jadi, makanan berlemak apa yang bermanfaat untuk kesihatan?

1. Ikan

Ikan termasuk makanan tinggi lemak yang baik untuk kesihatan. Sebabnya adalah kerana ikan mengandungi asid lemak omega-3, yang penting untuk kesihatan tubuh dan otak. Jadi, makan ikan yang cukup dapat membantu otak berfungsi dengan lebih optimum. Itulah sebabnya beberapa kajian melaporkan terdapat hubungan antara pengambilan ikan dan risiko yang dikurangkan pukulan, serangan jantung, dan Alzheimer.

2. Telur

Telur sering dianggap tidak sihat kerana pusat (kuning telur) tinggi lemak dan kolesterol. Sebenarnya, sebuah kajian melaporkan bahawa kolesterol dalam telur tidak mempunyai pengaruh terhadap peningkatan kolesterol darah, paling tidak bagi kebanyakan orang. Selain itu, telur juga kaya dengan nutrien yang baik untuk kesihatan otak dan jantung, seperti protein, kolin, dan vitamin B.

3. Kacang tanah

Kacang-kacangan mengandungi protein, vitamin, mineral, lemak tak jenuh tunggal, dan antioksidan. Kandungan nutrien ini berperanan dalam mengurangkan risiko penyakit jantung. Satu kajian mendapati bahawa orang yang makan kacang setiap minggu (sekurang-kurangnya 140 gram kacang) mempunyai risiko lebih rendah terkena penyakit jantung.

4. Alpukat

Selain sedap, alpukat juga bagus untuk kesihatan jantung. Ini kerana alpukat mengandungi lemak tak jenuh tunggal yang dapat menurunkan kadar kolesterol jahat ( lipoprotein berketumpatan rendah / LDL) dalam badan.

5. Coklat Gelap

Coklat gelap mempunyai banyak faedah yang diketahui. Antaranya ialah meningkatkan fungsi otak, melindungi kulit dari sinar matahari, meningkatkan mood ( mood ), baik untuk kesihatan jantung. Manfaat ini diperoleh dari nutrien yang terdapat dalam coklat gelap, seperti zat besi, magnesium, mangan, tembaga, dan lemak tak jenuh.

Baca juga: Ketahui Manfaat Coklat Gelap yang Menakjubkan

6. Minyak Zaitun

Minyak zaitun merangkumi makanan tinggi lemak yang baik untuk kesihatan. Ini kerana pengambilan minyak zaitun dalam jumlah yang tepat dapat mengurangkan risiko penyakit jantung dan pembentukan plak saluran darah akibat kolesterol jahat dalam tubuh.

7. Keju

Ramai yang berpendapat bahawa keju menyebabkan kenaikan berat badan. Sebenarnya, satu kajian melaporkan bahawa makan keju dengan bahagian yang betul tidak benar-benar memberi kesan pada berat badan seseorang. Keju juga mengandungi protein, vitamin B12, kalsium, dan lemak yang baik untuk kesihatan jantung.

Itulah tujuh makanan berlemak yang bermanfaat untuk kesihatan. Sekiranya anda mempunyai soalan lain mengenai bahaya makanan berlemak, gunakan aplikasinya hanya. Sebab sampai , anda boleh berbincang dengan doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual , dan Panggilan Suara / Video . Jadi jomlah muat turun permohonan di App Store atau Google Play sekarang!

Recent Posts