Mahukan Body Piercing? Inilah Petua Selamat!

, Jakarta - Pada mulanya, menindik atau menindik yang dilakukan oleh wanita di kedua telinga untuk memakai anting-anting untuk mencantikkan diri. Tetapi sekarang, menindik juga popular di kalangan lelaki dan tidak hanya dilakukan di telinga tetapi juga di bahagian badan yang lain, seperti alis, hidung, lidah, dan pusar. Menindik tidak boleh dilakukan secara sembarangan. Perhatikan cara selamat menindik supaya anda mengelakkan kesan buruk, ya.

Sekiranya dilakukan oleh profesional terlatih, tidak mungkin Tindik Badan atau tindikan badan memberi kesan sampingan yang buruk. Tetapi jika dilakukan dengan cuai dan tanpa bantuan pakar yang dipercayai, menindik boleh memberikan banyak kesan sampingan yang cukup serius.

Menurut pakar dermatologi di Northwestern University Feinberg School of Medicine, masalah yang paling biasa berlaku selepas menindik badan adalah jangkitan bakteria di tempat menindik. Lain daripada itu, Tindik Badan juga boleh menyebabkan beberapa masalah kesihatan yang serius seperti hepatitis B, hepatitis C, tetanus, hingga HIV. Walaupun dilakukan dengan cara yang selamat, menindik tetap membawa risiko reaksi alergi terhadap menindik, pendarahan, merobek kulit atau parut, radang, dan jangkitan kronik. Mengetahui banyak risiko Tindik Badan , anda lebih baik mempertimbangkan dengan teliti dan lakukan Tindik Badan dengan cara yang selamat:

  • Mengetahui Risiko Jangkitan

Sekiranya anda mengalami jangkitan atau luka terbuka, lebih baik menangguhkannya menindik . Risiko jangkitan selepas menindik dapat meningkat jika dilakukan oleh orang yang tidak terlatih, menggunakan peralatan yang tidak bersih, di lingkungan yang tidak steril, dan jika luka tidak sembuh sepenuhnya.

  • Pertimbangkan Bahagian Badan

Fikirkan dahulu bahagian badan mana yang senang dicucuk dan kurang berisiko. Bahagian pusar masih merupakan bahagian termudah untuk dicucuk, tetapi lidah dan dinding hidung (septum) adalah kawasan yang berisiko tinggi untuk menusuk dan memerlukan masa yang lama untuk sembuh.

  • Memilih Piercer Profesional dan Terlatih

Untuk menusuk cuping telinga, anda boleh melakukannya di kedai perhiasan atau pusat rawatan kesihatan. Tetapi menindik bahagian badan lain selain cuping telinga, biasanya dilakukan di tapak tatu dan tindik. Jadi, pilih tindik yang terkenal dengan kualitinya dan kebersihan terjamin. Penyelidik Barat Laut mendedahkan bahawa penindik yang berkelayakan mempunyai pemahaman yang baik mengenai fisiologi dan anatomi bahagian badan yang akan dicucuk. Penindik juga mesti menggunakan alat steril dan dilatih menindik, sehingga anda mengelakkan pendarahan dan jangkitan.

  • Menceritakan Sejarah Perubatan Piercer

Penusuk profesional mesti mengetahui sejarah perubatan orang yang akan menggunakan perkhidmatannya. Anda juga harus bersikap terbuka terhadap masalah kesihatan yang anda alami, seperti alergi, penyakit jantung, diabetes, dan asma. Ini supaya penindik dapat meramalkan risiko kesihatan yang boleh berlaku dan memberikan nasihat terbaik. Untuk mengehadkan pendarahan, anda tidak boleh mengambil aspirin selama seminggu. Sebelum menindik, anda juga akan diminta untuk mengambil ubat anti-radang bukan steroid (NSAID), seperti ibuprofen atau naproxen, sekurang-kurangnya satu hari sebelum menindik dan selama 7 hari selepas itu.

  • Vaksin Tetanus

Anda dinasihatkan untuk menjalani vaksin tetanus sebelumnya menindik jika anda tidak diberi vaksin dalam 10 tahun yang lalu.

  • Pilih Perhiasan yang Tepat

Agar anda mengelakkan alahan logam, jadi anda harus memilih jenis perhiasan yang betul. Pilih perhiasan yang diperbuat daripada emas 14, 18 nt, niobium, titanium, atau produk akrilik yang diluluskan. Elakkan perhiasan yang diperbuat daripada logam lain daripada yang telah disebutkan, terutama nikel, kerana banyak orang alah pada logam ini.

  • Ikut Arahan Penjagaan

Tanyakan kepada si penindik berapa lama luka itu sembuh dan bagaimana menjaga kebersihan luka. Tanya juga apa yang harus dilakukan untuk melegakan kesan sampingan dari menindik, seperti sakit atau bengkak. Dan lakukan cadangan penindik.

Bercakap dengan doktor anda jika tindikan anda tidak sembuh melalui aplikasi . Doktor boleh dihubungi melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Jadi tunggu apa lagi? ayuh muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Recent Posts