Bolehkah Gangguan Mental Disembuhkan?

, Jakarta - Tidak banyak orang yang menyedari bahawa gangguan jiwa atau gangguan jiwa adalah penyakit. Ini menjadikan keadaan ini sering diremehkan dan bahkan dianggap buruk dalam masyarakat. Sebenarnya, seperti penyakit lain, gangguan mental juga mempunyai penawar dan dapat diubati.

Terdapat banyak pandangan yang tidak tepat mengenai keadaan ini. Di Indonesia, gangguan mental sering diberi label dengan istilah "penyakit jiwa" atau "orang gila" dan mendapat rawatan yang tidak menyenangkan. Keadaan ini juga sering dikaitkan dengan perkara-perkara yang tidak masuk akal, seperti mencari perhatian kerana kurang beriman. Stigma yang salah ini sering membuat orang yang mengalami masalah mental merasa malu dan enggan menjalani rawatan. Sebenarnya, gangguan mental yang tidak ditangani dengan betul boleh menyebabkan masalah yang lebih serius.

Baca juga: Gangguan Mental Psikosis Boleh Diubati, Betulkah?

Jangan malu menjalani rawatan untuk gangguan mental

Bolehkah penyakit mental disembuhkan? Boleh. Tetapi tentu saja, penghidapnya harus menjalani rawatan terlebih dahulu mengikut keadaan yang dialami. Gangguan mental dapat diatasi dengan ubat-ubatan dan psikoterapi tertentu. Dalam beberapa keadaan, orang yang mengalami gangguan mental juga akan disarankan untuk melakukan perubahan gaya hidup untuk menjadi lebih sihat.

Terdapat banyak jenis gangguan mental. Rawatan untuk keadaan ini juga berbeza-beza, bergantung pada jenis gangguan yang menyerang dan keparahan gejala yang muncul. Jangan malu dan cuba diuji jika anda fikir anda mempunyai atau mengalami gejala gangguan jiwa. Semakin cepat keadaan ini dirawat, semakin besar peluang untuk sembuh.

Rawatan gangguan mental bergantung pada jenis gangguan yang muncul dan seberapa parah keadaan penghidapnya. Gangguan mental umumnya dirawat dengan ubat-ubatan dan terapi tingkah laku kognitif. Untuk lebih jelas, pertimbangkan cara berikut untuk merawat gangguan mental!

  • Terapi Kognitif

Salah satu cara untuk merawat gangguan mental adalah dengan melakukan terapi tingkah laku kognitif. Jenis psikoterapi ini dilakukan untuk mengubah corak pemikiran dan tindak balas orang yang mengalami gangguan mental. Secara umum, orang yang mengalami gangguan akan memiliki penilaian hidup yang negatif, sehingga akan berubah menjadi positif melalui terapi kognitif. Terapi ini secara amnya dilakukan pada orang dengan gangguan mental, seperti kemurungan, skizofrenia, gangguan kecemasan, gangguan bipolar, dan gangguan tidur.

Baca juga: Ini adalah 7 sebab orang tua sering mengalami gangguan mental

  • Penggunaan Dadah

Selain terapi, gangguan mental juga dapat diatasi dengan pengambilan ubat-ubatan tertentu. Biasanya, jenis ubat yang diberikan bertujuan untuk meredakan gejala yang dialami. Memberi ubat juga dapat membantu meningkatkan keberkesanan psikoterapi yang dilakukan.

  • Perubahan Gaya Hidup

Perubahan gaya hidup untuk menjadi lebih sihat juga dapat digunakan sebagai cara mengatasi gangguan mental, terutama gangguan tidur. Menjalani gaya hidup sihat, sebenarnya dapat membantu meningkatkan kualiti tidur seseorang dan kesihatan tubuh secara keseluruhan. Perubahan gaya hidup yang dapat dilakukan untuk mengatasi gangguan mental adalah mengurangi pengambilan gula dalam makanan, meningkatkan penggunaan buah dan sayuran, menghindari kafein, dan berhenti merokok dan menguruskan tekanan dengan baik. Orang yang mengalami gangguan mental juga dapat mengawal gejala dan membuat keadaan badan mereka lebih baik dengan melakukan senaman secara teratur setiap hari.

Baca juga: Seni sebagai Terapi untuk Gangguan Mental

Mempunyai masalah kesihatan dan memerlukan nasihat doktor? Gunakan aplikasinya hanya. Anda boleh menghubungi doktor dengan mudah pada bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Panggilan Video / Suara dan berbual. Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2019. Penyakit Mental.
WebMD. Diakses pada 2019. Punca Penyakit Mental.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found