Berapa lamakah Penyakit Campak?

, Jakarta - Campak adalah jangkitan virus yang paling biasa pada kanak-kanak. Penyakit ini boleh menyebabkan sejumlah gejala yang tidak selesa, bahkan kadang-kadang menyebabkan komplikasi serius.

Jangkitan virus campak juga sangat menular, sehingga anak-anak atau orang dewasa yang terkena penyakit disarankan untuk mengasingkan diri di rumah sehingga mereka pulih sepenuhnya. Terdapat beberapa rawatan yang boleh dilakukan untuk merawat campak. Jadi, berapa lama masa untuk sembuh dari campak?

Tahap Jangkitan Virus Campak

Campak disebabkan oleh virus yang membiak di hidung dan tekak kanak-kanak atau orang dewasa yang dijangkiti. Penyebaran virus boleh berlaku apabila seseorang yang menderita campak batuk, bersin atau bercakap, kemudian mengeluarkan air liur ( titisan-titisan ) yang ditiup ke udara yang disedut oleh orang lain. Anda juga boleh terkena virus campak jika meletakkan jari ke mulut atau hidung, atau menggosok mata setelah menyentuh objek yang tercemar air liur orang itu.

Apabila dijangkiti virus, tempoh inkubasi virus menyebabkan gejala adalah sekitar 10-14 hari. Kemudian, campak biasanya bermula dengan gejala demam ringan hingga sederhana, dan sering disertai dengan batuk, hidung berair, mata yang meradang (konjungtivitis), dan sakit tekak. Gejala campak yang agak ringan ini boleh bertahan selama 2-3 hari.

Selepas itu, ruam muncul dalam bentuk bintik merah kecil, beberapa di antaranya sedikit meningkat. Ruam, yang merupakan gejala khas campak, biasanya muncul dalam 14 hari setelah terkena virus dan dapat bertahan hingga 7 hari. Ruam biasanya muncul di kepala dan perlahan-lahan merebak ke bahagian badan yang lain, disertai demam tinggi. Selepas beberapa hari, ruam campak secara beransur-ansur mereda, pertama ruam pada wajah yang hilang dan akhirnya dari paha dan kaki.

Hubungi doktor anda dengan segera sekiranya anda atau anak anda fikir anda mungkin menghidap campak. Anda boleh menggunakan aplikasi untuk menghubungi doktor dan membeli ubat yang anda perlukan.

Baca juga: Sama, ini adalah perbezaan antara campak, cacar air, dan rubella

Masa Penyembuhan Campak

Walaupun campak boleh menyebabkan gejala yang tidak selesa, virus dan gejalanya biasanya akan hilang dalam 2-3 minggu.

Sebaik sahaja anda mendapat campak, tubuh anda membina kekebalan terhadap virus, sehingga tidak mungkin anda akan menghidap penyakit itu lagi.

Baca juga: Bilakah Campak Perlu Diperiksa oleh Doktor?

Tidak ada rawatan khusus untuk campak. Kerana disebabkan oleh virus, campak tidak dapat diobati dengan antibiotik. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa cara untuk mencegah campak atau mengurangkan keparahannya:

  • Pentadbiran Vaksin Campak

Orang yang belum menerima vaksin campak, termasuk bayi, dapat divaksin terhadap campak dalam 72 jam setelah terkena virus untuk memberikan perlindungan terhadap penyakit ini.

  • Pentadbiran Globulin Serum Imun

Wanita hamil, bayi dan orang dengan sistem kekebalan tubuh yang lemah yang mendapat campak dapat mendapat suntikan protein (antibodi) yang disebut globulin serum imun. Apabila diberikan dalam 6 hari dari terkena virus, antibodi ini dapat mencegah atau menghilangkan gejala campak.

Di samping itu, doktor juga menasihati anda untuk melakukan cara berikut untuk cepat sembuh:

  • Ambil acetaminophen atau ibuprofen untuk mengurangkan demam.
  • Dapatkan rehat yang banyak untuk membantu meningkatkan sistem imun anda.
  • Minum banyak cecair untuk menggantikan cecair badan yang hilang akibat demam dan berpeluh.
  • Gunakan humidifier atau humidifier untuk melegakan batuk dan sakit tekak.
  • Ambil makanan tambahan vitamin A untuk mengurangkan keparahan campak, terutama bagi kanak-kanak yang kekurangan vitamin A.

Baca juga: 5 Perkara yang Harus Dielakkan Semasa Menghidap Campak

Nah, itulah penjelasan mengenai masa yang diperlukan untuk pulih dari campak. Ayuh, muat turun permohonan sekarang juga untuk mendapatkan penyelesaian kesihatan yang paling lengkap dengan mudah.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diperoleh pada tahun 2020. Semua yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Campak.
Klinik Mayo. Diakses tahun 2020. Campak.
Perkhidmatan kesihatan Kebangsaan. Diakses tahun 2020. Campak.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found