Memahami Lebih Lanjut Kelakuan Kucing Haiwan Peliharaan

, Jakarta - Cara merawat kucing kadang-kadang sukar bagi sesetengah orang. Ada pemilik yang tidak memahami beberapa tingkah laku kucing kesayangan mereka. Kadang kala tingkah laku kucing penuh dengan intrik, membingungkan, dan boleh mengecewakan pemiliknya.

Sebenarnya, memahami beberapa tingkah laku kucing dapat mempermudah menjaga dan merawat kucing. Nah, berikut adalah beberapa perkara mengenai tingkah laku atau tingkah laku kucing yang sering membingungkan, dan sebab mengapa mereka melakukannya.

Baca juga: Ketahui Petua Memakan Anjing Dewasa

1. Semburan

Menyembur atau menyembur air kencing adalah tingkah laku kucing peliharaan yang perlu kita fahami. Menyembur Ini dilakukan oleh kucing untuk menandakan wilayahnya. Selain itu, tingkah laku ini juga dilakukan sebagai cara untuk melepaskan tekanan.

Tingkah laku penyemburan air kencing ini dilakukan oleh kucing jantan dan betina, tetapi kekerapannya lebih tinggi pada kucing jantan. Namun, tabiat menyembur ini akan berkurang apabila kucing telah dikumuhkan. Kira-kira 90 peratus kucing jantan yang tidak utuh (tidak diangkat) dan 95 peratus betina yang utuh menunjukkan penurunan yang ketara menyembur selepas pengebirian.

Sekiranya kucing peliharaan anda melakukan tindakan ini, segera bersihkan kawasan atau barang yang disimbah dengan air kencing.

2. Menggosok Badan

Kelakuan kucing peliharaan lain ialah menggosok atau melekatkan kepala atau badannya ke objek atau badan pemiliknya. Pergerakan ini mungkin melibatkan seluruh badan atau kadang-kadang hanya dahi dan pipi. Sebilangan besar pemilik melihat ini sebagai tanda kasih sayang dan menyambut baik tingkah laku ini.

Terdapat juga tujuan lain di sebalik tingkah laku ini. Apabila kucing menggosokkan badannya ke objek atau anda, mereka ingin memindahkan bau badan mereka ke objek atau anda. Seolah-olah mereka mahu menandakan objek atau anda sebagai objek mereka sendiri.

Baca juga: Hati-hati dengan Masalah Pencernaan pada Anjing pada Musim Hujan

3. Menggaru Perabot

Tingkah laku kucing peliharaan yang suka membuat pemiliknya menggeleng adalah kebiasaan mencakar sofa, tempat tidur, kerusi, permaidani, atau barang-barang lain. Jangan salah, kebiasaan ini dilakukan untuk menjaga dan mengasah kuku.

Bukan hanya itu, kebiasaan mencakar ini juga bertujuan untuk menandakan wilayahnya dengan meninggalkan aroma pada barang tersebut. Aroma yang ditinggalkannya berasal dari kelenjar aroma di kaki mereka.

Nah, jika kebiasaan mencakar ini sudah sangat mengganggu atau merosakkan, cubalah memudahkan kucing kesayangan anda dengan memberi menggaru jawatan untuk dirinya.

4. Garang untuk berjumpa dengan orang yang tidak dikenali

Jangan terkejut jika beberapa kali kucing peliharaan anda kelihatan agak garang ketika bertemu dengan orang yang tidak dikenali. Ini menandakan penguasaannya.

Untuk mengatasi perkara ini, cubalah untuk tidak melihatnya terlebih dahulu. Kemudian, biarkan kucing anda mendekati orang baru, agar sifat garangnya tidak keluar. Ingat, kucing memerlukan pertemuan yang kerap agar dapat bersahabat dengan orang lain.

Baca juga: Cari masa terbaik untuk anjing jantan disterilkan

5. Tabiat Meowing

Meowing adalah salah satu tingkah laku kucing peliharaan yang paling biasa. Dengan mengecewakan kucing cuba berkomunikasi dengan anda. Sekiranya anda memperhatikan apa yang dilakukan oleh kucing kesayangan anda ketika mengeong, anda dapat memahami dan membezakan maksud kucing mengeong.

Sebagai contoh, meow pendek biasanya adalah ucapan. Bunyi meow yang berulang dapat menunjukkan bahawa kucing peliharaan anda gembira. Sementara itu, suara meow bernada tinggi, sering kali menjadi tanda kemarahan, kesakitan, atau ketakutan.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai tingkah laku kucing peliharaan? Atau kucing kesayangan anda mempunyai keluhan kesihatan? Kenapa anda boleh meminta doktor haiwan secara langsung melalui aplikasi . Tidak perlu meninggalkan rumah, anda boleh menghubungi doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja. Praktikal, bukan?

Rujukan:
Penjagaan Kucing Antarabangsa. Diakses pada tahun 2021. Penyemburan
FETCH oleh Web MD. Diakses pada tahun 2021. Kelakuan Kucing
Purine. Diakses pada tahun 2021. Tingkah Laku Kucing Dijelaskan

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found