5 Faktor Yang Mencetuskan Sindrom Terowong Kuba

, Jakarta - Sindrom terowong kubital Ini adalah keadaan yang berlaku apabila terdapat peregangan atau pemampatan saraf ulnar. Saraf ulnar adalah saraf yang berada di lengan bawah yang berdekatan dengan siku. penghidap sindrom terowong kubital akan mengalami serangkaian gejala, seperti mati rasa di beberapa jari dan kelemahan pada otot tangan. Sebenarnya, apakah faktor risiko yang boleh menyebabkan berlakunya sindrom terowong kubital ?

Baca juga: Inilah Cara Kaedah Rawatan Untuk CTS Carpal Tunnel Syndrome

Faktor Risiko untuk Sindrom Terowong Kubital

Faktor risiko berlakunya kejadian sindrom terowong kubital Anda mesti mengambil langkah pencegahan. Beberapa faktor risiko yang boleh mencetuskan kejadian sindrom terowong kubital, itu dia:

 1. Selalunya lipat siku anda dan pegang kawasan tersebut dalam kedudukan yang sama untuk jangka masa panjang.

 2. Pastikan siku anda berada di permukaan yang tidak rata untuk jangka masa panjang.

 3. Selalunya melakukan pergerakan yang dilakukan oleh pemain besbol, iaitu pergerakan bulat. Sekiranya anda terbiasa melakukan ini, ligamen di siku akan rosak dengan perlahan.

 4. Mengalami kecederaan pada siku yang menyebabkan kerosakan pada saraf ulnar.

 5. Melakukan kerja berat yang memerlukan banyak daya siku.

Faktor risiko untuk sindrom terowong kubital dapat dielakkan dengan tidak menekan atau meregangkan saraf ulnar, yang merupakan saraf di kawasan lengan bawah berhampiran siku. Setelah mendengar penjelasan mengenai faktor risiko, adakah anda mempunyai salah satu daripadanya?

Sekiranya ada, sila berbincang dengan doktor pakar dalam permohonan tersebut untuk menentukan langkah rawatan seterusnya. Sekiranya faktor risiko dilakukan secara berterusan, maka gejala akan timbul dan mengganggu aktiviti anda, kerana pergerakan lengan tidak bebas.

Baca juga: 5 Perkara Yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Sindrom Terowong Tarsal

Ketahui Gejala yang Muncul pada Orang dengan Sindrom Terowong Kubital

Tidak semua penghidap akan mengalami gejala berikut. Gejala yang muncul bergantung pada keparahan dan keadaan kesihatan penghidapnya sendiri. Gejala biasa yang biasanya muncul termasuk:

 • Mengalami kelemahan otot di kawasan yang terjejas.

 • Mengalami kesukaran meluruskan dan melipat siku.

 • Mengalami kesukaran menggerakkan tangan atau jari.

 • Mengalami kesakitan, kesemutan, dan kelemahan pada siku dan beberapa jari.

Gejala yang muncul bahkan boleh berulang ketika penghidapnya sedang tidur. Ini pasti akan menyedarkan anda di tengah malam. Walaupun jenis kerosakan saraf ini biasa berlaku, seseorang yang mempunyai berat badan berlebihan mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mengalaminya sindrom terowong kubital .

Baca juga: 3 Fakta mengenai Gangguan Neuropati yang Membuat Pergerakan Terhad

Bolehkah Penyakit Satu Ini Dicegah?

Penyakit ini kelihatan berbahaya. Walau bagaimanapun, sindrom terowong kubital dapat dicegah dengan mengambil set langkah pencegahan berikut:

 • Hati-hati agar tidak mencederakan siku.

 • Hadkan aktiviti yang memerlukan kekuatan saraf pada sendi siku.

 • Pastikan lengan anda lurus semasa anda tidur, supaya peredaran darah lancar, dan siku anda tidak kaku.

Penyakit ini dicirikan oleh rasa sakit dari siku yang memancar ke lengan bawah. Sekiranya tidak ditangani dengan betul, ini akan mengganggu aktiviti harian anda, kerana pergerakan tangan tidak optimum. Oleh itu, jika anda menemui beberapa gejala, segera berbincang dengan doktor anda untuk mengelakkan komplikasi berbahaya.

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2019. Bagaimana sindrom terowong kubital berlaku?
Persatuan Amerika untuk Pembedahan Tangan (ASSH). Diperoleh pada 2019. Sindrom Terowong Kubital.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found