Selain COVID-19, ini adalah 5 penyebab hilangnya deria bau dan rasa

"Deria bau dan rasa yang hilang adalah salah satu gejala COVID-19. Namun, ketahui perbezaan antara anosmia yang disebabkan oleh COVID-19 dan penyebab lain. Terdapat pelbagai masalah kesihatan yang menyebabkan hilangnya deria bau dan rasa, seperti alergi, kesesakan hidung, kerengsaan lidah, hingga polip hidung. "

, Jakarta - Pelbagai gejala dapat dialami oleh seseorang yang dijangkiti COVID-19. Bermula dari demam, masalah pernafasan, hingga penurunan fungsi deria bau dan rasa. Sebaiknya anda mengalami beberapa gejala yang berkaitan dengan COVID-19 untuk segera melakukan ujian swab dan mengasingkan diri.

Namun, tahukah anda bahawa penurunan fungsi deria bau dan rasa bukan hanya merupakan gejala COVID-19. Terdapat pelbagai gangguan kesihatan lain yang menyebabkan keadaan tersebut. Mari lihat pelbagai penyebab hilangnya deria bau dan rasa agar anda dapat menjalani rawatan yang betul!

Baca juga: Tidak Bau, Ini adalah Gejala Anosmia

Hati-hati dengan Polip dan Alahan Hidung

Anosmia adalah gejala yang sering dialami oleh penghidap COVID-19. Anosmia adalah kehilangan keupayaan seseorang untuk mencium. Secara amnya, keadaan ini disertai dengan penurunan deria rasa.

Anosmia yang berpanjangan boleh menyebabkan penurunan selera makan, kekurangan zat makanan, dan kemurungan kerana tidak dapat merasakan makanan dan mencium bau tertentu.

Tidak ada salahnya menjalani pemeriksaan perubatan di hospital sehingga penyebab anosmia yang anda alami dapat diketahui dengan segera. Bukan hanya COVID-19, terdapat pelbagai gangguan kesihatan yang menyebabkan hilangnya deria bau dan rasa.

  1. Polip hidung

Polip hidung adalah salah satu penyebab hilangnya deria bau dan rasa. Ini disebabkan oleh penampilan tisu di hidung yang menyekat aliran udara dan mengurangkan keupayaan untuk berbau. Polip hidung berlaku apabila selaput lendir atau membran mukus saluran pernafasan dan sinus menjadi radang.

  1. Alahan

Apabila sistem ketahanan badan mengesan pendedahan alergen di dalam badan, keadaan ini menjadikan tubuh menghasilkan antibodi yang dikenali sebagai Immunoglobulin E (IgE). Antibodi ini menyebabkan pengeluaran histamin, yang mencetuskan gejala alergi, seperti kesesakan hidung, batuk, dan mata berair dan gatal.

Menurut Stanley Schwartz, MD, Ph.D, seorang ketua bahagian Allergy Immunology Rheumatology di University di Buffalo Jacobs School, saraf yang menyebarkan deria bau ke otak terletak di hidung, jadi, apabila hidung terganggu , keadaan saraf dapat terganggu dan menyebabkan penurunan deria bau.

Baca juga: Inilah sebab mengapa Anosmia perlu diperhatikan

  1. Jangkitan

Pendedahan kepada jangkitan bakteria dan virus adalah salah satu penyebab hilangnya deria bau dan rasa. Keadaan ini dapat bertambah baik dengan cepat apabila anda merawat jangkitan dengan betul.

  1. Mengambil Makanan Terlalu Panas

Anda harus memeriksa suhu makanan yang akan anda makan. Makan makanan yang terlalu panas boleh merengsakan lidah. Ini menyebabkan trauma tempatan pada bahagian lidah yang terdedah kepada suhu panas.

Menurut Rachel Kaye, MD, penolong profesor dan ketua Laryngology Voice, Airways, and Swallowing Disorder di Rutgers University, keadaan ini berlaku sebentar sehingga kerengsaan dapat diatasi dengan baik.

  1. Kekurangan vitamin B12

Kekurangan vitamin B12 adalah salah satu penyebab hilangnya deria bau dan rasa. Vitamin B12 mempunyai peranan penting dalam fungsi sistem saraf. Kekurangan vitamin ini boleh menyebabkan penurunan fungsi deria bau.

Kenali Anosmia Disebabkan oleh COVID-19

COVID-19 adalah penyakit berjangkit dan berbahaya. Untuk itu, pastikan anda mengenali anosmia yang disebabkan oleh COVID-19 dan tidak. Anosmia yang disebabkan oleh COVID-19, akan berlaku setelah anda demam, menggigil, dan batuk. Keadaan anosmia akan disertai dengan gejala lain, seperti sakit kepala, keletihan, kelemahan, sakit tekak, hidung tersumbat, mual, dan cirit-birit.

Lakukan pemeriksaan di hospital terdekat untuk mengetahui punca anosmia yang anda alami. Segera mengasingkan diri sambil menunggu keputusan peperiksaan.

Baca juga: 3 Cara Mudah Memulihkan Anosmia Kerana COVID-19

Anda boleh membuat temu janji di hospital untuk ujian swab tanpa menunggu lama. Cara, muat turun melalui App Store atau Google Play sekarang.

Semasa rawatan di rumah, anda boleh melakukan senaman penciuman dengan mencium bau aroma tertentu, seperti pudina, halia, oren, atau vanila.

Rujukan:

Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Cara Mengembalikan Deria Bau Anda Secara Semula Jadi.

Pencegahan. Diakses pada tahun 2021. Ya, Alahan Boleh Menyebabkan Kehilangan Bau. Oleh itu, Bagaimana Anda Boleh Yakin Itu Bukan COVID-19?

Hidup bersemangat. Diakses pada tahun 2021. Makanan Tiba-tiba Rasa Berbeza? Inilah Yang Cuba Dikatakan oleh Badan Anda.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found