5 Tanda Orang Yang Berpengaruh Terpengaruh dengan Hipertensi

, Jakarta - Hipertensi adalah nama lain untuk tekanan darah tinggi. Penyakit ini juga dikenali sebagai "pembunuh senyap" di dalam tubuh manusia. Sebelum anda mengetahui ciri-ciri orang yang menghidap hipertensi, anda perlu mengetahui apa itu hipertensi.

Apa itu Hipertensi (Tekanan Darah Tinggi)?

Hipertensi atau tekanan darah tinggi adalah keadaan ketika darah lebih tinggi daripada 140/90 milimeter merkuri (mmHG). Nombor 140 mmHg merujuk kepada bacaan diastolik, ketika jantung santai ketika mengisi ruangnya dengan darah.

Tekanan darah adalah kekuatan aliran darah dari jantung yang mendorong ke dinding pembuluh darah (arteri). Kekuatan tekanan darah ini dapat berubah dari masa ke masa, dipengaruhi oleh aktiviti yang dilakukan jantung (misalnya bersenam atau berada dalam keadaan normal atau berehat) dan daya tahan saluran darahnya.

Tanda-tanda Orang yang Berpengaruh dengan Hipertensi

  1. Tekanan Darah Lebih 130/80

Tidak seperti sinar-X atau ujian darah, anda boleh menjalani ujian ini secara rutin. Banyak farmasi dan kedai ubat menjual mesin pengukur tekanan darah. Tekanan darah boleh berubah secara berterusan mengikut tahap aktiviti, penghidratan, tidur, dan faktor lain. Sekiranya selepas tiga ujian dan tekanan darah anda berterusan pada 130/80, anda dinasihatkan untuk segera berjumpa doktor.

2. Kembung dan sukar membuang air kecil

Tekanan darah tinggi sering dikaitkan dengan diabetes atau penyakit buah pinggang. Sebilangan penghidap mengalami kembung dan sukar membuang air kecil. Anda perlu memperhatikan tabiat buang air kecil dan perhatikan jika ada perkara yang tidak biasa.

3. Pening dan Kehilangan Keseimbangan

Pening tiba-tiba dan kehilangan keseimbangan adalah tanda amaran awal strok yang disebabkan oleh tekanan darah tinggi. Sekiranya pening berkaitan dengan duduk dan berdiri terlalu cepat atau menonton terlalu lama dan berlalu dengan cepat, tidak ada yang perlu dibimbangkan. Namun, jika aduan ini berlanjutan, anda harus segera berjumpa doktor.

4. Penglihatan semakin teruk

Tekanan darah tinggi boleh mempengaruhi saluran darah di mata dan menyebabkan pembengkakan. Ini dapat dilihat dengan pemeriksaan rutin. Sekiranya anda mengalami penglihatan kabur atau perubahan penglihatan secara tiba-tiba, anda mesti berjumpa doktor dengan segera.

5. Mempunyai Orang Tua dengan Darah Tinggi

Anda tidak boleh mengabaikan genetik. Genetik juga merupakan faktor utama kesihatan jantung dan tekanan darah tinggi boleh turun-temurun.

Adakah Hipertensi Boleh Diubati?

Ramai orang bahkan tidak tahu bahawa mereka mempunyai tekanan darah tinggi. Hipertensi boleh muncul tanpa gejala fizikal dan merosakkan saluran darah secara senyap, menyebabkan ancaman kesihatan yang serius.

Walau bagaimanapun, kebanyakan kes hipertensi (sekitar 85-90 peratus) di dunia diklasifikasikan sebagai hipertensi primer. Dalam kebanyakan kes, keadaan hipertensi primer yang dialami oleh kebanyakan orang dipengaruhi oleh keturunan (genetik) atau gaya hidup dan persekitaran yang tidak sihat.

Dalam beberapa kes, penyebab hipertensi primer tidak dapat ditentukan. Hipertensi jenis ini tidak dapat disembuhkan, tetapi hanya dapat dikendalikan dengan ubat hipertensi.

Oleh itu, jika tekanan darah anda turun, itu tidak bermakna anda betul-betul sembuh dari darah tinggi. Anda masih berpotensi menghadapi risiko komplikasi penyakit yang disebabkan oleh hipertensi sekiranya gejala tidak dikendalikan dan tekanan darah meningkat lagi.

Sekiranya anda mengalami ini, anda boleh segera membincangkannya dengan doktor pakar di . Selain dapat berbincang secara langsung dengan doktor pakar, anda juga boleh membeli ubat di perkhidmatan kedai ubat . Ayuh, cepat muat turun aplikasi di App Store dan Google Play!

Baca juga:

  • 3 Petua Senaman untuk Penghidap Hipertensi
  • 7 Jenis Makanan yang Harus Dielakkan Orang yang Menghidap Hipertensi
  • Lihatlah Makanan untuk Menurunkan Darah Tinggi

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found