Tidur bagi banyak orang mungkin merupakan aktiviti yang dinanti-nantikan. Setelah penat setelah seharian melakukan aktiviti

, Jakarta - Tidur bagi banyak orang mungkin merupakan aktiviti yang dinanti-nantikan. Setelah penat seharian seharian melakukan aktiviti, tidur akan membantu mengembalikan tenaga yang telah habis. Atas sebab ini, banyak orang sanggup menghabiskan lebih banyak perbelanjaan untuk menjadikan bilik tidur mereka lebih selesa. Contohnya, membeli tilam, bantal, selimut, atau selimut yang berkualiti. Walau bagaimanapun, pelancaran Garis Kesihatan, tidur tanpa bantal ternyata juga memberi manfaat positif bagi tubuh.

Setiap orang mempunyai pilihan yang berbeza ketika merasa selesa ketika tidur. Sebilangan orang suka tidur di atas bantal lembut yang besar, sementara yang lain merasa tidak selesa. Tidur tanpa bantal dianggap sangat sesuai bagi mereka yang sering mengadu sakit leher atau belakang ketika bangun tidur. Berikut ini akan menerangkan beberapa faedah yang mungkin diperoleh dengan tidur tanpa bantal!

Baca juga: Tambah Umur? 8 Petua Ini Membantu Anda Tidur Lebih lena

Tidur tanpa bantal bermanfaat untuk Leher dan Punggung

Menurut penyelidikan, tidur tanpa bantal akan membantu punggung anda memanjang, dan anda akan berehat dalam keadaan semula jadi tanpa akibat atau kesakitan. Menggunakan bantal yang terlalu lembut dapat meregangkan otot leher anda dan bahkan mengurangkan aliran darah ke kepala anda. Sekiranya kepala anda terus condong ke bawah terhadap bantal yang tidak mencukupi untuk kepala anda, aliran udara melalui sistem pernafasan akan berkurang dengan ketara. Oleh kerana itu, anda cenderung bangun dengan rasa pening atau sakit kepala.

Sebaliknya, menggunakan bantal tebal atau bahkan menumpuk lebih banyak bantal di bawah kepala dan leher berpotensi untuk mengubah bentuk tulang belakang dan menyebabkan sakit belakang. Tidur seperti ini untuk waktu yang lama hanya akan menyebabkan sakit belakang yang kronik dan ketegangan otot. Sekiranya anda tiba-tiba mula mengalami kesakitan pada waktu pagi, segera singkirkan bantal yang sedang anda gunakan. Cuba tidur satu malam tanpa bantal untuk melihat apakah sakit belakang atau leher hilang pada keesokan harinya.

Namun, jika anda masih merasa sakit belakang walaupun anda tidak menggunakan bantal, anda harus segera berjumpa doktor. Tidak perlu beratur dan membuang masa, sekarang anda boleh membuat janji temu dengan doktor menggunakan aplikasi .

Baca juga: 3 Sebab Seks Membuat Anda Tidur Lebih Baik

Bukan hanya itu, tidur tanpa bantal juga bermanfaat untuk kecantikan

Menekan kepala ke bantal selama berjam-jam tidak akan memberi kebaikan. Bahkan menekan wajahnya ke bantal hanya akan menghalangnya berpeluh dan bernafas. Ini kemudian mengelakkan pori-pori pada kulit 'bernafas'. Kesannya, ini akan meningkatkan jumlah peluh dan membantu pembentukan semua minyak di wajah. Komedo juga dapat terbentuk di liang-liang kulit kerana habuk dan kotoran tambahan di permukaan bantal yang bersentuhan dengan wajah.

Walaupun tidak ada kaitan pasti mengenai kesan penggunaan bantal terhadap kesihatan rambut, ada yang mengatakan bahawa sarung bantal berperanan dalam hal ini. Sarung bantal kapas akan menyerap minyak semula jadi, yang kemudian dapat menyebabkan rambut anda kelihatan keriting pada waktu pagi. Oleh itu, penggunaan sarung bantal sutera dianggap lebih baik untuk kesihatan rambut.

Petua Memulakan Tidur Tanpa Bantal

Sekiranya anda selalu tidur dengan bantal, akan memerlukan masa untuk terbiasa tidur tanpa bantal. Oleh itu, pertimbangkan petua ini jika anda ingin mencuba tidur tanpa bantal:

  • Kurangkan Secara Beransur-ansur Segala Sokongan kepada Kepala. Daripada segera menanggalkan bantal, mulakan dengan selimut atau tuala yang dilipat. Buka tuala dari semasa ke semasa sehingga anda benar-benar bersedia untuk tidur tanpa sokongan.
  • Gunakan Bantal untuk Kawasan Badan yang Lain. Semasa tidur di perut anda, anda boleh meletakkan bantal di bawah perut dan pelvis anda untuk membantu menjaga tulang belakang anda tetap neutral. Letakkan bantal di bawah lutut semasa anda berada di punggung atau di antara lutut semasa menghadap ke sisi.
  • Pilih Tilam yang Tepat. Tanpa bantal, lebih penting untuk mempunyai tilam dengan sokongan yang mencukupi. Tilam yang terlalu lembut akan membuat tulang belakang anda kendur, mengakibatkan sakit belakang.

Baca juga: Selimut tebal adalah rahsia untuk bebas tekanan

Walaupun tidur tanpa bantal dapat membantu anda tidur, penyelidikan khusus masih kurang mendapat sokongan. Biasanya, disyorkan untuk menggunakan bantal jika anda tidur lebih kerap di punggung atau sisi. Walau bagaimanapun, perkara yang paling penting adalah merasa selesa dan bebas rasa sakit di tempat tidur. Sekiranya anda mengalami sakit leher atau belakang, atau jika anda mempunyai keadaan tulang belakang seperti skoliosis, tidur tanpa bantal mungkin tidak selamat. Bercakap dengan doktor anda sebelum memutuskan untuk tidak menggunakan bantal.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada 2019. Adakah Tidur Tanpa Bantal Baik atau Buruk untuk Kesihatan Anda?
Penasihat Tidur. Diakses pada tahun 2019. Adakah Lebih Baik Untuk Leher Dan Tulang Belakang Anda Tidur Dengan Atau Tanpa Bantal?

Recent Posts