Apa yang Perlu Dilakukan Apabila Anda Menghidap Sinusitis Kronik?

"Jika berlangsung hingga 12 minggu atau lebih, radang sinus disebut sinusitis kronik. Keadaan ini boleh menyebabkan gejala yang mengganggu dan memerlukan rawatan perubatan yang betul, dan juga rawatan di rumah. "

Jakarta - Adakah anda pernah mengalami radang pada saluran hidung yang tidak hilang sehingga 12 minggu? Selain mengganggu aktiviti, keadaan ini perlu diatasi. Dalam dunia perubatan, keadaan ini disebut sinusitis kronik, dan boleh berlanjutan walaupun menjalani rawatan.

Orang yang mengalami sinusitis kronik perlu melakukan beberapa langkah rawatan. Tujuannya adalah untuk mengurangkan keradangan sinus, mencegah saluran hidung terus mengalir cairan, merawat penyebabnya, dan mengurangkan kekerapan kambuh sinusitis.

Baca juga: Adakah Sinusitis Selalu Perlu Dikendalikan?

Rawatan untuk Sinusitis Kronik

Beberapa rawatan yang digunakan untuk menghilangkan gejala sinusitis kronik termasuk:

 • Pengairan hidung masin. Ini adalah kaedah yang digunakan doktor untuk mengurangkan keputihan dan membilas kawasan yang jengkel dengan menyemburkan semburan hidung .
 • Kortikosteroid hidung. Beberapa jenis semburan hidung dengan kortikosteroid untuk membantu merawat keradangan. Sekiranya sembur dianggap kurang berkesan, doktor mengesyorkan larutan garam dalam kombinasi dengan budesonide (Pulmicort Respules).
 • Kortikosteroid oral atau suntikan. Doktor boleh menetapkan kortikosteroid dalam bentuk suntikan dan ubat oral. Ubat ini digunakan untuk melegakan keradangan dari sinusitis yang teruk, terutamanya jika anda mempunyai polip hidung. Walau bagaimanapun, kortikosteroid oral menyebabkan kesan sampingan jika digunakan dalam jangka masa panjang. Kortikosteroid oral hanya digunakan untuk gejala yang teruk.
 • Antibiotik. Pemberian antibiotik juga diperlukan jika sinusitis kronik berlaku kerana jangkitan bakteria. Sekiranya doktor tidak dapat merawat jangkitan, doktor akan mengesyorkan antibiotik bersama dengan ubat lain.
 • Imunoterapi. Sekiranya sinusitis kronik muncul kerana alahan, maka doktor memberi suntikan alahan atau imunoterapi. Memberi suntikan ini mengurangkan reaksi badan terhadap alergen tertentu yang menyebabkan gejala menjadi semakin teruk.
 • Pembedahan sinus endoskopi. Ini adalah langkah terakhir untuk merawat sinusitis kronik sekiranya semua rawatan tidak memberikan hasil yang maksimum. Doktor akan menggunakan tiub nipis dan fleksibel yang dilengkapi dengan cahaya untuk memeriksa saluran sinus. Doktor menggunakan pelbagai alat untuk membuang tisu atau polip yang menyebabkan penyumbatan hidung. Pembedahan juga akan membesarkan bukaan sinus yang sempit.

Keadaan ini boleh menyebabkan gangguan yang teruk, penting untuk segera berjumpa doktor apabila gejala sinusitis muncul. Anda boleh bertanya kepada doktor mengenai perkara ini melalui aplikasi , dan beli ubat preskripsi dengan mudah.

Baca juga: Kambuhan yang kerap, adakah sinusitis dapat disembuhkan sepenuhnya?

Adakah Terdapat Rawatan Rumah Yang Boleh Dilakukan?

Bukan hanya rawatan yang dilakukan oleh doktor, mereka yang menghidap sinusitis kronik juga dapat melakukan rawatan di rumah untuk mempercepat proses penyembuhan. Rawatan rumah yang boleh dilakukan termasuk:

 • Rehat. Penting untuk berehat secukupnya untuk membantu tubuh melawan keradangan dan mempercepat pemulihan.
 • Minum air yang banyak. Memenuhi keperluan cecair badan juga penting. Ini membantu melancarkan aliran lendir di hidung. Juga penting untuk mengelakkan minuman yang mengandungi kafein atau alkohol. Bukan hanya menjadikannya lebih teruk, ia juga menyebabkan dehidrasi.
 • Melembapkan rongga sinus. Anda boleh menjadikan rongga sinus lebih lembap dengan wap. Caranya, sediakan bekas berisi air panas atau suam dan duduk menghadap ke bekas itu dan pastikan wap dihalakan ke wajah anda. Mandi suam juga membantu mengurangkan kesakitan dan mengalirkan lendir.
 • Kompres wajah dengan air suam. Ini bertujuan untuk menghilangkan rasa sakit di wajah.
 • Meningkatkan kedudukan tidur. Tidur dengan kepala yang tinggi adalah cara yang baik untuk membantu sinus anda mengalirkan cecair dan mencegah penyumbatan.

Baca juga: Jangan keliru, ini adalah perbezaan antara rhinitis dan sinusitis

Itu adalah perkara yang boleh dilakukan ketika mengalami sinusitis kronik. Jangan memandang rendah keadaan ini dan mengambil rawatan yang diperlukan, jika anda mengalaminya.

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Sinusitis kronik.
Perubatan Johns Hopkins. Diakses pada tahun 2021. Sinusitis.

Recent Posts