Wanita Hamil Muntah Darah? Inilah penyebabnya

Jakarta - Banyak perubahan hormon yang berlaku pada wanita hamil sering menimbulkan pelbagai masalah untuknya. Contoh yang paling biasa adalah seperti sakit pagi atau mual dan muntah yang berpanjangan. Namun, dalam beberapa kes, ada kalanya muntah kadang-kadang boleh dicampurkan dengan darah, anda tahu. Macam mana boleh jadi?

Pakar mengatakan, wanita hamil akan mengalami peningkatan asid perut yang boleh menyebabkan ibu enggan makan dan muntah. Nah, apa yang keluar ketika muntah adalah cairan kuning (asid perut) yang dapat merengsakan saluran pencernaan, menyebabkan muntah bercampur darah.

Dalam dunia perubatan, muntah darah itu sendiri dikenali sebagai hematemesis. Ibu mesti berwaspada, kerana keadaan ini boleh menjadi tanda bahaya. Oleh itu, segera berbincang dengan doktor anda untuk mendapatkan rawatan yang betul. Lalu, apakah penyebab darah muntah bagi wanita hamil?

Baca juga: Wanita Hamil Tidak Menangis, Ini Kesannya Pada Janin

1. Keradangan Dinding Perut

Punca wanita hamil muntah darah adalah kerana ibu mempunyai masalah kesihatan seperti radang pada dinding perut yang cukup parah. Keradangan ini biasanya berlaku apabila keradangan merosakkan saluran darah perut. Pakar mengatakan, keadaan itu dapat dicirikan oleh rasa sakit atau kelembutan di perut.

Di samping itu, sekiranya ibu mempunyai simptom pedih ulu hati, cubalah berjumpa doktor dengan segera. Sekiranya ibu tidak dapat mengurangkan asid perut secara semula jadi semasa mengandung, minta nasihat daripada pakar. Daripada mengambil ubat secara langsung yang dapat mengurangkan asid perut. Kerana wanita hamil tidak boleh mengambil ubat, kecuali diawasi mengikut arahan doktor.

2. Kejadian Vena Varikos di Esofagus

Selain keradangan di dinding perut, vena varikos di kerongkongan juga boleh menjadi penyebab muntah darah pada wanita hamil. Keadaan ini dapat dicirikan oleh pembuluh darah yang membesar di dinding di bahagian bawah esofagus yang kebanyakannya disebabkan oleh sirosis (keadaan di mana tisu parut terbentuk di hati kerana kerosakan hati jangka panjang). Pakar mengatakan, secara amnya keadaan ini sering berlaku bagi mereka yang suka minuman keras.

3. Mimisan

Anda tahu, apa yang berkaitan dengan mimisan dengan muntah darah? Sebenarnya, darah yang tertelan dari saluran pernafasan ketika mengalami mimisan juga boleh menyebabkan keadaan ini. Tidak hanya muntah darah, darah yang dicerna ini juga dapat menyebabkan darah di dalam najis, sehingga najis berwarna lebih gelap.

Baca juga: 3 Jenis Gangguan Plasenta dan Cara Mengatasinya

Mimisan boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, termasuk wanita hamil. Banyak pencetus yang menyebabkan keadaan ini, seperti wanita hamil yang lemah dan tidak sihat. Selain itu, tekanan darah tinggi, jangkitan sinus, dan perubahan suhu udara juga dapat menyebabkan wanita hamil mengalami mimisan.

4. Penyakit Refluks Gastroesofagus (GERD)

Penyebab lain wanita hamil muntah darah boleh disebabkan oleh GERD, atau asid perut naik ke esofagus. Pakar mengatakan, keadaan perubatan ini boleh menyebabkan keradangan esofagus sehingga pendarahan berlaku. Kenaikan asid perut ini kadang-kadang juga diikuti oleh sensasi terbakar di dada. Sebenarnya, dalam beberapa kes, rasa sakit ini juga dapat dirasakan ke lubang jantung, anda tahu.

Wanita hamil yang menderita bisul harus lebih waspada, kerana GERD dapat dimulai dengan adanya bisul yang gejalanya kadang-kadang tidak diperhatikan oleh wanita hamil. Apa yang membuatnya mengerikan adalah bahawa jika tidak ditangani dengan betul dan cepat, kes GERD kronik boleh menyebabkan barah.

Sebagai tambahan kepada empat penyebab di atas, para pakar mengatakan ada juga keadaan lain yang boleh menyebabkan muntah darah. Contohnya, seperti beberapa keadaan perubatan di bawah:

  • Kanser perut atau barah esofagus.
  • Pengambilan racun seperti asid karat atau arsenik.
  • Gangguan darah seperti leukemia, anemia, atau penurunan jumlah platelet darah.
  • Kemasukan satu bahagian usus melipat ke bahagian lain yang berdekatan, atau lebih dikenali sebagai intussusception.
  • Keradangan pankreas.
  • Ambil ubat anti-radang aspirin dan bukan steroid.

Baca juga: Kesakitan Mag berulang ketika hamil, Inilah Cara Mengatasinya

Perkara yang perlu diberi perhatian, segera berjumpa doktor jika wanita hamil mengalami muntah darah. Terutama apabila disertai dengan keadaan lain seperti demam, sesak nafas, penurunan kesedaran, dan pucat.

Sekiranya wanita hamil mengalami pelbagai aduan perubatan, anda boleh bertanya dan berbincang secara langsung dengan doktor melalui aplikasi tersebut . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Recent Posts