Kanak-kanak Aktif Berenang, Inilah Kebaikan untuk Kesihatan

, Jakarta - Berenang mempunyai sejumlah manfaat kesihatan. Berita baiknya adalah bahawa faedah sukan air ini dapat diperoleh oleh sesiapa sahaja, termasuk anak-anak. Anda tidak perlu menjadi profesional untuk mendapatkan faedah berenang, lakukan dengan kerap. Jadi, apa faedah berenang pada kanak-kanak? Inilah perbincangannya!

Berenang secara berkala dapat membantu membina kekuatan dan kesihatan tubuh secara keseluruhan. Semasa melakukan sukan ini, kanak-kanak dikehendaki bergerak di dalam air dan memerlukan kekuatan yang kuat. Sekiranya dilakukan dengan betul, sukan ini dapat membantu melatih fizikal, terutama kekuatan otot. Kanak-kanak yang sering berenang cenderung mempunyai otot bahu, punggung, pinggul, dan punggung dan otot kaki yang kuat.

Baca juga: Ini adalah kaedah yang selamat untuk mengajar kanak-kanak berenang dari bayi

Kelebihan Berenang untuk Anak Kecil Anda

Berenang boleh menjadi aktiviti menyeronokkan yang disukai oleh anak kecil anda. Oleh itu, bapa dan ibu dapat memilih aktiviti air ini untuk dilakukan dengan anak mereka. Selain bersenang-senang, berenang, yang merupakan jenis sukan air, juga dapat memberikan sejumlah manfaat untuk kesihatan anak-anak. Berenang secara berkala dapat membantu meningkatkan kesihatan fizikal dan mental anak-anak.

Inilah faedah yang dapat diperoleh sekiranya anak kecil anda selalu berenang;

  • Kesihatan fizikal

Salah satu faedah yang dapat diperoleh dari berenang adalah kesihatan fizikal yang lebih baik. Berenang secara teratur dapat membantu mengekalkan dan meningkatkan kesihatan kardiovaskular, melatih kekuatan dan fleksibiliti, dan meningkatkan stamina. Bukan hanya itu, anak-anak yang selalu berenang juga cenderung memiliki keseimbangan dan postur tubuh yang lebih baik.

Berenang juga dapat membantu mengurangkan risiko kegemukan dan diabetes pada kanak-kanak. Kerana, berenang secara teratur dapat membantu membakar banyak kalori sehingga anak-anak tidak mudah mengalami kegemukan. Kanak-kanak yang selalu berenang biasanya mempunyai berat badan yang lebih terjaga dan ideal.

  • Kesihatan mental

Bukan hanya bermanfaat untuk kesihatan fizikal, berenang juga bagus untuk kesihatan mental. Sebenarnya, berada di dalam air dapat membuat tubuh anak berasa lebih tenang dan lebih santai. Nah, itulah yang dianggap berkaitan dengan kesihatan mental. Berenang secara teratur juga dikatakan dapat membantu menjaga keadaan psikologi, memperbaiki mood, juga mood dalam jangka masa panjang, dan mengurangkan risiko kemurungan pada kanak-kanak.

Baca juga: Ibu, berikut adalah petua untuk memilih kolam renang yang selamat untuk bayi

Berenang secara berkala juga dapat membantu mengurangkan risiko dan juga mencegah pelbagai penyakit. Dalam jangka masa panjang, kanak-kanak yang selalu berenang mempunyai risiko yang lebih rendah untuk menghidap penyakit seperti strok, diabetes jenis 2, dan penyakit jantung. Bilakah kanak-kanak boleh dijemput dan diajar berenang? Jawapannya seawal mungkin.

Pada masa ini, ramai ibu bapa malah membawa anak mereka berenang sejak berumur 6 bulan. Tetapi untuk lebih selamat, lebih baik ayah dan ibu menunggu sehingga si kecil berumur 1 tahun. Walaupun pada usia itu, ibu bapa mesti memperhatikan beberapa perkara dan menjaga keselamatan anak-anak yang belajar berenang.

Baca juga: Untuk menjadi lebih baik di dalam air, pastikan usia bayi tepat sebelum berenang

Ibu boleh mengajak anak-anak berenang dengan kerap 3-5 kali seminggu. Walau bagaimanapun, latihan ini tidak boleh dilakukan terlalu lama, tidak lebih dari 30 minit. Mengajar anak-anak untuk berenang sejak usia dini dapat membuat mereka lebih menyukai sukan ini dan ingin melakukannya dengan kerap. Hasilnya, satu siri manfaat sihat dari berenang dapat diperoleh oleh si Kecil.

Sekiranya anak anda sakit dan memerlukan nasihat doktor, gunakan aplikasinya hanya. Ibu dapat menyampaikan simptom yang dialami oleh anak kepada doktor melalui Video / Panggilan suara dan Berbual . Dapatkan rawatan dan cadangan pakar. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Asas Kecergasan: Berenang adalah untuk Semua Orang.
Hidup bersemangat. Diakses pada tahun 2020. Apakah Faedah Berenang untuk Kanak-kanak?

Recent Posts