Tidak seperti Anjing, Inilah Sebab Kucing Melekat Lidahnya

Jakarta - Kucing cenderung melakukan semua perkara pelik, yang lucu dan membingungkan. Salah satunya menjulurkan lidahnya tanpa alasan yang jelas. Sekiranya seekor anjing menjulurkan lidahnya untuk mengatur suhu badannya dengan menghilangkan panas yang berlebihan, mengapa kucing melakukannya?

Terdapat banyak sebab mengapa kucing menjulurkan lidahnya. Sebahagian daripadanya cukup sederhana dan semula jadi. Walau bagaimanapun, beberapa yang lain agak menjengkelkan kerana mereka mungkin menunjukkan masalah kesihatan yang tidak didiagnosis.

Baca juga: 5 Masalah Kesihatan Umum yang Dialami oleh Kucing

Pelbagai Sebab Kucing Melekat Lidahnya

Sebelum anda mula panik bahawa ada sesuatu yang tidak kena dengan kucing anda hanya kerana dia banyak menjulurkan lidahnya, pertimbangkan kemungkinan sebab berikut:

1. Memadankan Rasa dan Tekstur

Kucing boleh menjulurkan lidahnya kerana mereka bermain-main dengan rasa atau tekstur sesuatu yang tersekat di mulut mereka. Seperti yang ditunjukkan oleh Pam Johnson-Bennet, seorang perilaku kucing, kucing mempunyai pilihan yang kuat untuk bukan sahaja rasa, tetapi juga tekstur.

Kucing mungkin suka bermain-main dengan rambut, sisa makanan, atau zarah asing di mulut mereka. Dia mungkin menjulurkan lidahnya berulang kali atau membiarkannya keluar sebentar.

2. Rahang Longgar

Ini adalah sebab lain yang biasa bagi sesetengah kucing untuk menjulurkan lidahnya, terutama ketika mereka sedang tidur. Ini juga boleh berlaku semasa mereka mengalami penenang. Sama seperti orang yang membuka mulut ketika tidur, badan haiwan juga dapat berehat sehingga rahangnya akan melonggarkan, sehingga anda melihat hujung lidah melekat keluar dari mulut kucing.

3. Makanan tersekat di antara gigi

Seekor kucing akan sering menjulurkan lidahnya berulang kali sekiranya sisa makanan tersekat di antara giginya. Ramai pemilik kucing mengabaikan kebersihan gigi kucing mereka. Ini boleh membuat kucing sering menjulurkan lidahnya, malah menyebabkan pelbagai masalah kesihatan.

Baca juga: Ketahui Seluk Beluk Merawat Anak Kucing

4. Masalah Kesihatan Khusus

Sebagai tambahan kepada pelbagai alasan di atas, penyebab kucing menjulurkan lidahnya juga boleh disebabkan oleh masalah kesihatan, seperti:

  • Masalah pergigian. Selain zarah makanan yang tersumbat, masalah pergigian lain dapat membuat kucing menjulurkan lidahnya. Rasa tidak sedap dan luka akibat penyakit gusi, abses, karies, rongga dan sebagainya boleh mencetuskan tingkah laku ini.
  • Demensia senior. Ya, kucing boleh menghidap demensia seperti manusia. Salah satu tanda demensia pada kucing adalah ketidakupayaan untuk menjauhkan lidah.
  • Jangkitan. Sama ada disebabkan oleh periodontitis, luka atau sesuatu yang lain, keradangan dan jangkitan boleh membuat kucing menjulurkan lidahnya.
  • Stomatitis. Walaupun kurang biasa daripada sebab yang disebutkan sebelumnya, stomatitis pada kucing benar-benar keadaan kesihatan yang teruk. Keadaan ini juga sering membuat kucing menjulurkan lidahnya, air liur, hilang selera makan, dan seluar dalam.

Baca juga: Waspadalah terhadap Bahaya Bulu Kucing terhadap Kesihatan

Sekiranya anda mempunyai kecurigaan mengenai kesihatan kucing anda, jangan membuat spekulasi atau membuat diagnosis diri. Gunakan aplikasinya untuk membincangkannya dengan doktor haiwan melalui berbual , atau buat janji temu dengan doktor di klinik veterinar.

Doktor haiwan adalah satu-satunya yang dapat menentukan sama ada terdapat masalah kesihatan kucing anda. Semakin cepat doktor menemui masalah kesihatan pada kucing yang tidak didiagnosis, semakin baik peluang kucing untuk mendapat rawatan yang berjaya.

Rujukan:
katologi. Diakses pada tahun 2021. Mengapa Kucing Melekatkan Lidahnya? (+ 6 Fakta Lidah Kucing yang Mengejutkan).
Laman web Happy Cat. Diakses pada tahun 2021. Mengapa Kucing Melekat Lidahnya? Panduan Lengkap.

Recent Posts