Menyingkirkan bau badan dengan makanan ini

, Jakarta - Bau badan yang tidak sedap boleh mengganggu anda dan orang di sekitar anda. Kemunculan bau badan disebabkan oleh bakteria Staphylococcus hominis yang tinggal di ketiak. Bakteria ini mengubah peluh menjadi asid, yang menyebabkan ketiak berbau tidak sedap. Bau badan juga boleh disebabkan oleh kegemukan, gangguan metabolik, atau makan makanan tertentu.

Baca juga: Peluh kerana tekanan berbau lebih baik, inilah penyebabnya!

Cara mengatasi bau badan secara amnya dengan menggunakan minyak wangi atau deodoran. Kemunculan Ia memang membantu, tetapi kesannya hanya sementara. Makan makanan yang betul adalah usaha yang boleh dilakukan untuk menghilangkan bau badan. Jadi, makanan apa yang berkesan untuk mengatasi keadaan ini? Dilancarkan dari Live Strong, ini adalah jenis makanan yang berkesan untuk mengatasi bau badan:

1. Makanan Serat Tinggi

Makanan yang tinggi serat membantu membersihkan pencernaan. Contoh sayur-sayuran yang disyorkan, seperti bayam, selada air, wortel, lada dan timun. Perlu ditegaskan bahawa sayur-sayuran seperti brokoli, kembang kol, dan kubis tidak boleh dikonsumsi terlalu banyak kerana mengandungi belerang yang menyebabkan bau badan.

2. Tumbuhan Herba

Herba berdaun hijau yang berbau harum juga dianggap berkesan untuk mengatasi masalah bau badan. Tumbuhan herba mengandungi sejumlah besar klorofil, yang ternyata berfungsi untuk menghilangkan bau badan. Salah satu tanaman herba yang tidak asing lagi bagi orang Indonesia adalah selasih. Selain daun selasih, pasli, ketumbar dan daun pudina termasuk dalam tanaman herba yang berkesan untuk mengatasi bau badan.

3. Buah Jeruk

Buah sitrus, seperti jeruk, lemon, limau dan limau gedang, adalah cara lain untuk menambahkan serat ke dalam makanan anda. Walau bagaimanapun, fungsi buah-buahan ini tidak berakhir di sana. Sebabnya, asid yang terdapat dalam buah sitrus akan membilas badan yang secara automatik membuang sebatian yang boleh menyebabkan bau yang tidak menyenangkan.

Sekiranya anda mempunyai soalan lain mengenai makanan yang berkesan untuk merawat berpeluh, anda boleh bertanya kepada doktor anda secara langsung . Melalui aplikasi tersebut, anda boleh menghubungi doktor kapan saja dan di mana sahaja.

Baca juga: Bukan Hanya Muka, Kenali Botox Ketiak untuk Mengatasi Bau Badan

Rawatan Lain untuk Mengatasi Bau Badan

Selain memakan makanan di atas, anda perlu melakukan beberapa rawatan agar bau badan hilang sepenuhnya. Melancarkan dari WebMD, berikut adalah beberapa rawatan yang patut dicuba:

1. Bersihkan Diri Secara Berkala

Rawatan utama untuk mengelakkan bau badan adalah mandi sekurang-kurangnya sekali sehari. Mandi akan membersihkan peluh dan menyingkirkan beberapa bakteria yang melekat pada kulit. Gunakan sabun antibakteria untuk membunuh bakteria yang tinggal di kawasan berpeluh.

Bilas bahagian yang cenderung berkeringat hingga bersih. Selepas mandi, jangan lupa mengeringkan diri sepenuhnya, terutama di kawasan yang banyak berpeluh. Kulit kering akan menyukarkan pembiakan bakteria di atasnya.

2. Gunakan Antiperspirant

Setelah badan bersih dan kering, gunakan antiperspirant untuk kawasan ketiak. Antiperspirant mengandungi aluminium klorida, bahan kimia yang mengurangkan pengeluaran peluh di dalam badan. Gunakan antiperspirant sekurang-kurangnya dua kali sehari, sekali pada waktu pagi dan sekali pada waktu malam.

3. Tukar Pakaian dan Stoking secara berkala

Seboleh-bolehnya tukar pakaian ketika anda banyak berpeluh. Pastikan juga menukar stoking terutamanya jika anda mempunyai kaki yang berbau. Anda boleh menggunakan deodoran pada kasut anda, menukar sol sesering mungkin, dan berkaki ayam jika boleh.

4. Elakkan Makanan atau Minuman Tertentu

Makanan dan minuman yang dimakan sering menjadi pencetus bau badan. Makanan cili dan pedas adalah contoh makanan yang banyak berpeluh, jadi ada risiko bau badan. Minuman dengan kafein atau alkohol juga dapat membuat anda berpeluh lebih banyak.

Baca juga: 5 Makanan Ini Boleh Menyebabkan Bau Buruk di Badan

Sebenarnya tidak mengapa memakan contoh makanan dan minuman di atas. Namun, elakkan memakannya terlalu banyak kerana boleh menyebabkan bau badan atau memburukkan lagi bau badan yang ada.

Rujukan:
Life Hacks. Diakses 2019. Makan Makanan Yang Betul Untuk Mengucapkan Selamat tinggal Bau Badan.
WebMD. Diakses pada tahun 2019. 6 Petua Mengurangkan Bau Badan.
Hidup bersemangat. Diakses 2019. 4 Pilihan Diet untuk Menghilangkan Bau Badan.

Recent Posts