4 Bahan Semula jadi untuk Mengatasi Batuk pada Anak Kecil Anda

, Jakarta - Batuk sering merupakan tindak balas tubuh terhadap benda asing yang memasuki sistem pernafasan, seperti debu, pencemaran, atau alergen, alias bahan pencetus alergi. Apabila ini berlaku, otak menghantar isyarat melalui saraf tunjang yang kemudian sampai ke otot di dada dan perut. Isyarat yang diterima kemudian membuat otot menguncup.

Batuk boleh berlaku apabila anak anda secara tidak sengaja memasuki atau menyedut bahan asing. Batuk juga boleh menjadi gejala penyakit tertentu. Jika dilihat dari penyebabnya, batuk terbahagi kepada dua jenis, iaitu batuk dengan kahak dan batuk tanpa kahak, alias batuk kering.

Batuk dengan kahak disebabkan oleh tubuh yang mengeluarkan banyak lendir atau kahak di saluran pernafasan, yang kemudian keluar dari badan ketika batuk berlaku. Manakala batuk tanpa kahak adalah batuk yang tidak menghasilkan kahak.

Baca juga: Hati-hati dengan Batuk dengan Selsema pada Bayi kerana Roseola

Apabila anak batuk, biasanya ibu bapa akan melakukan apa sahaja untuk meredakan gejala yang muncul, seperti pergi ke hospital. Tetapi tahukah anda, batuk ringan sebenarnya dapat diatasi dengan rawatan diri di rumah. Berikut adalah senarai 4 bahan semula jadi yang boleh digunakan untuk menghilangkan batuk pada kanak-kanak:

1. Campuran Madu

Ubat batuk semula jadi yang telah lama diketahui dan selamat untuk kanak-kanak adalah madu. Ibu boleh membuat ramuan untuk mengatasi batuk si Kecil dengan membuat minuman dari campuran madu. Kaedahnya sangat mudah, campurkan 2 sudu teh madu dengan air suam. Kacau campuran, kemudian masukkan jus lemon yang kaya dengan vitamin C. Tetapi perlu diingat, minuman ini hanya boleh diberikan kepada bayi yang berusia lebih dari 1 tahun.

2. Minuman Halia

Selain madu, batuk pada anak juga dapat melegakan dengan minum jahe. Cuba pilih halia terbaik, kemudian potong nipis. Selepas itu, curahkan hirisan halia ke dalam segelas air panas, kemudian diamkan selama beberapa minit. Berikan minuman bergas kepada anak-anak sebagai ubat batuk semula jadi. Tidak hanya mengatasi batuk, merendam halia juga dapat membantu sakit tekak dan loya yang menyertai gejala batuk.

Baca juga: Ibu perlu tahu, berikut cara melegakan batuk dengan kahak pada anak

3. Gargle Air Garam

Ibu juga boleh menggunakan air garam sebagai ubat batuk semula jadi, terutama jika batuk yang terjadi disertai dengan gatal-gatal di tekak. Caranya adalah dengan mencampurkan setengah sudu teh garam ke dalam 240 mililiter air suam, kemudian gunakannya untuk membilas mulut. Pastikan ibu mengawasi anak semasa berkumur, agar larutan garam tidak ditelan. Berkumur dengan air garam untuk batuk tidak digalakkan untuk kanak-kanak di bawah 6 tahun.

4. Kukus Bawang

Selain minum, mengatasi batuk pada anak juga dapat dilakukan dengan menggunakan bawang merah. Menggunakan bawang merah untuk ubat batuk dilakukan dengan memotong bawang ke beberapa bahagian, kemudian meletakkan potongan bawang di sebelah tempat tidur Little One.

Dengan cara itu, anak akan menyedut wap yang keluar dari hirisan bawang. Wap atau aroma bawang merah yang dihiris dikatakan dapat membantu melegakan batuk yang menyerang.

Baca juga: 4 Tanda Batuk Berbahaya pada Kanak-kanak

Ubat semula jadi mungkin mempunyai kesan yang berbeza dari satu anak ke anak yang lain, bergantung pada keadaan badan dan keparahan batuk. Ubat batuk semula jadi hanya pertolongan pertama untuk batuk ringan. Sekiranya batuk anak anda semakin teruk dan tidak hilang, segera pergi ke hospital.

Ibu boleh memilih hospital terdekat mengikut keperluan mereka dan mengatur temu janji dengan doktor boleh dilakukan melalui aplikasi . Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Recent Posts