Bahaya Penyebaran Cacing Pita kepada Manusia

, Jakarta - Cacing pita adalah sejenis cacing parasit. Cacing ini juga mempunyai nama lain, iaitu cestode . Selain itu, cacing ini mempunyai bentuk yang menyerupai pita dan mempunyai segmen. Pada usia matang, cacing ini dapat mencapai 25 meter dan dapat hidup hingga 30 tahun.

Sebagai cacing parasit, cacing pita memerlukan tuan rumah untuk hidup. Kerana, cacing pita hanya dapat hidup dari makanan dan nutrien yang dimakan oleh tubuh mereka. Biasanya, cacing ini akan menjangkiti haiwan vertebrata seperti lembu atau babi. Sebenarnya, cacing ini juga boleh menjangkiti manusia. Seberapa berbahaya penyebaran cacing pita kepada manusia? Inilah ulasannya.

Baca juga: Kanak-kanak rentan terhadap cacing kremi

Punca Jangkitan Cacing Pita

Cacing pita menjangkiti manusia melalui pengambilan makanan atau minuman yang mengandungi telur cacing pita. Salah satunya adalah dengan pengambilan daging lembu, daging babi, atau ikan yang tidak dimasak dengan betul dan betul. Di samping itu, kebersihan persekitaran yang buruk dapat meningkatkan risiko seseorang terkena cacing pita.

Telur cacing pita yang berjaya memasuki tubuh manusia dapat menetas dan menyebabkan jangkitan pada saluran pencernaan, seperti usus. Malah, cacing pita juga dapat memasuki tisu badan dan organ lain, menyebabkan jangkitan. Selain itu, cacing pita juga dapat membentuk poket yang mengandungi cacing dalam tisu dan organ manusia.

Gejala Jangkitan Cacing Pita

Apabila cacing pita berjaya menjangkiti badan seseorang, kepala cacing pita akan melekat pada dinding usus. Lama kelamaan, badan cacing pita akan terus tumbuh panjang dan menghasilkan telur. Jangkitan cacing pita di usus termasuk dalam kategori jangkitan ringan. Tetapi, jika cacing pita berjaya menjangkiti tisu dan organ lain, ia boleh menyebabkan komplikasi berbahaya bagi tubuh.

Selalunya, orang yang mengalami jangkitan cacing pita di usus tidak mengalami sebarang gejala. Tetapi dalam beberapa kes, jangkitan cacing pita ditunjukkan oleh beberapa gejala. Ini termasuk gejala seperti loya, kelemahan, sakit perut, cirit-birit, kehilangan selera makan, dan penurunan berat badan.

Sementara itu, jika cacing pita berjaya menjangkiti organ tubuh yang lain, beberapa gejala akan ditunjukkan oleh penghidapnya. Ini termasuk demam, kista, sesak nafas, alahan, sakit kepala, dan sawan. Walaupun dalam keadaan tertentu, jangkitan cacing pita juga boleh menyebabkan koma.

Baca juga: Makan banyak untuk kurus kerana cacing, betul-betul?

Cara Mengatasi Jangkitan Cacing Pita

Sekiranya seseorang mengalami jangkitan cacing pita, doktor akan mengesyorkan ubat cacing. Ubat ini akan membasmi cacing pita di dalam badan, kemudian akan dikeluarkan dengan najis ketika membuang air besar. Sekiranya cacing pita cukup besar, penghidapnya mungkin mengalami kekejangan perut semasa proses penyembuhan berlaku.

Pemberian ubat cacing boleh berbeza-beza, bergantung pada jenis dan lokasi jangkitan cacing di dalam badan. Dalam keadaan yang lebih serius, seperti jangkitan otak, mata, dan hati cacing pita, doktor akan melakukan rawatan lebih lanjut dengan melakukan pembedahan.

Pencegahan Penularan Cacing Pita

Mencegah penyakit lebih baik daripada mengubatinya. Berikut adalah beberapa perkara yang dapat dilakukan untuk mencegah penularan cacing pita, termasuk:

  1. Basuh tangan dengan sabun sebelum memasak atau makan makanan.
  2. Mencuci sayur-sayuran dan buah-buahan yang akan dimakan.
  3. Masak daging dan ikan hingga masak dengan suhu sekurang-kurangnya 65 darjah celcius.
  4. Terapkan gaya hidup sihat dan bersih.
  5. Ambil ubat cacing secara berkala mengikut nasihat doktor.
  6. Sekiranya anda mempunyai haiwan peliharaan, pastikan juga mereka sihat dan bersih.

Baca juga: Mengandungi Worm, 27 Jenama Mackerel Ditarik oleh BPOM

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah kesihatan? Anda boleh menghubungi doktor yang dipercayai melalui aplikasi . Dengan menggunakan aplikasi ini, anda juga boleh bertanya kepada doktor melalui e-mel Berbual atau Panggilan Suara / Video. Di samping itu, anda juga boleh membeli produk kesihatan dan makanan tambahan di tanpa meninggalkan rumah. Pesanan akan tiba dalam masa satu jam. Jadi tunggu apa lagi? Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Recent Posts