Inilah Cara Cepat Meringankan Sakit Tenggorokan

, Jakarta - Sakit tekak boleh disebabkan oleh banyak faktor. Terdapat pelbagai cara untuk merawat dan merawat keadaan ini. Rawatan dilakukan untuk menghilangkan keluhan yang dialami, termasuk rasa sakit atau gatal. Kerana gejala yang muncul boleh mengganggu aktiviti harian. Ingin tahu apakah kaedah cepat untuk melegakan sakit tekak? Lihat ulasan dalam artikel berikut!

Salah satu penyakit yang disifatkan oleh gejala sakit tekak adalah radang tekak. Biasanya, penyakit ini juga disertai dengan gejala kesukaran menelan, sakit, gatal-gatal, dan kekeringan di kerongkong. Sakit tekak dapat diubati dengan cara semula jadi dan pengambilan ubat.

Baca juga: Sakit Tekak Kerap, Adakah Ia Berbahaya?

Petua Merawat Sakit Tenggorokan

Sakit tekak boleh mengganggu aktiviti harian, termasuk kesukaran makan, kesukaran bercakap, dan rasa sakit dan kering di tekak. Terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan untuk merawat sakit tekak, termasuk:

  • Perubatan Semula jadi

Salah satu cara untuk mengatasi sakit tekak adalah dengan ubat semula jadi. Terdapat beberapa bahan semula jadi yang dapat dimakan untuk merawat gejala sakit tekak, termasuk minum madu, air garam berkumur, dan makan makanan atau buah-buahan tertentu, seperti jus lemon atau air lemon.

  • Secawan Teh Panas

Minum secawan teh panas juga dapat melegakan sakit tekak. Terdapat beberapa jenis teh yang boleh diminum, seperti teh hijau, pudina , chamomile , atau bunga cengkih. Selain menenangkan tekak, teh jenis ini juga dapat melawan bakteria yang boleh membuat sakit tekak menjadi lebih teruk.

  • Perubatan Perubatan

Sekiranya kaedah semula jadi tidak melegakan anda, anda boleh mencuba mengambil ubat perubatan untuk melegakan sakit tekak. Beberapa jenis ubat untuk merawat sakit tekak biasanya dijual di kaunter dan boleh dibeli di farmasi. Sekiranya sakit tekak anda tidak hilang atau bertambah teruk, anda harus segera pergi ke hospital terdekat.

Baca juga: Sakit Tekak, Bilakah Anda Perlu Berjumpa Doktor?

Sekiranya ragu-ragu, anda boleh membicarakan sakit tekak dan apakah cara merawatnya dengan bertanya kepada doktor di aplikasi tersebut . Doktor boleh dihubungi melalui Video / Panggilan suara atau Berbual . Anda juga boleh menyampaikan masalah kesihatan lain dan mendapatkan cadangan rawatan dari pakar. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

  • Pelembap Udara

Apabila sakit tekak menyerang, gejala juga dapat diatasi dengan udara yang lembap atau pelembap . Alat ini dapat membantu melembapkan udara dan membuat tekak lebih lega. Ini kerana keadaan kerongkong kering boleh menyebabkan sakit tekak menjadi lebih teruk dan merasa menjengkelkan.

  • Semburan Tekak

Melegakan sakit tekak juga boleh dilakukan dengan menggunakan semburan tekak. Biasanya, semburan mengandungi antiseptik atau agen penyejuk seperti mentol. Sensasi yang dihasilkan dari penggunaan semburan ini dapat memberikan rasa selesa dan melegakan sakit tekak untuk sementara waktu.

Sakit tekak juga dapat dicegah dengan beberapa cara. Untuk mengelakkan sakit tekak yang disebabkan oleh keradangan, cara terbaik untuk mencegahnya adalah dengan mengelakkan jangkitan virus. Salah satu cara untuk mencegah penyebaran adalah dengan mengelakkan kontak langsung dengan orang yang sebelumnya telah dijangkiti virus.

Baca juga: 7 Kaedah Berkesan untuk Mengatasi Sakit Tekak

Di samping itu, disarankan untuk selalu menjaga kesihatan tubuh secara keseluruhan. Pastikan untuk selalu makan makanan seimbang yang seimbang, minum banyak air, dan bersenam dengan kerap. Anda juga dapat meningkatkan sistem imun anda dengan mengambil makanan tambahan atau vitamin tambahan. Dengan cara itu, risiko jangkitan radang tekak dan penyakit lain dapat dielakkan.

Rujukan:
NHS UK. Diakses pada tahun 2020. Tekak Petang.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Tekak Petang.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Tekak Petang 101: Gejala, Punca, dan, Rawatan.

Recent Posts