Kebaikan Pull Ups untuk Melatih Kekuatan Otot

“Memiliki otot badan yang kuat dan sihat tidak hanya penting, tetapi dapat menunjang penampilan. Sebilangan besar lelaki ingin mempunyai badan dengan otot yang kuat, dan wanita tidak terkecuali. Mempunyai otot yang kuat juga dapat membantu melakukan aktiviti harian dan mengurangkan risiko pelbagai penyakit. Nah, satu jenis latihan yang dapat dilakukan untuk melakukannya adalah melakukan pull up. "

, Jakarta - Pull up adalah sejenis senaman yang mempunyai banyak manfaat untuk kecergasan badan. Secara amnya, sukan yang satu ini dilakukan untuk melatih kekuatan otot badan atas. Latihan ini sering dilakukan untuk melatih kekuatan otot di tangan dan belakang. Manfaat pull up dapat diperoleh sekiranya latihan ini dilakukan dengan cara yang betul.

Sukan ini sering dilakukan di pusat kecergasan alias gimnasium. Kerana, diperlukan alas kaki yang kuat untuk melakukan latihan ini, seperti pull up bar. Anda boleh mendapatkan alas kaki yang cukup kuat di peralatan gim, palang tinggi, atau di lubang pintu. Pergerakan yang dilakukan dalam sukan ini adalah mengangkat dan menggantung badan pada alas yang cukup kuat.

Baca juga: 3 Pergerakan Freelatik untuk Melatih Otot Badan Atas

Tarik Up untuk Kekuatan dan Kecergasan Otot

Salah satu faedah utama melakukan pull up adalah menguatkan otot punggung, lengan, dan bahu. Tetapi perlu diingat, latihan ini mesti dilakukan secara berkala untuk mendapatkan hasil ini. Sekiranya dilakukan dengan betul dan teratur, pergerakan ini dapat menguatkan otot berikut:

  • Otot Latissimus Dorsi, yang merupakan otot di punggung atas. Otot ini meregang dari bahagian tengah belakang ke bawah bilah bahu dan di bawah ketiak.
  • Otot Trapezius adalah otot yang memanjang dari leher hingga bahu.
  • Otot ereksi spinae, otot atas yang bergerak di sepanjang tulang belakang punggung atas.
  • Otot infraspinatus, otot belakang yang terletak di bilah bahu.

Selain melatih kekuatan otot dalam badan, pull up juga mempunyai pelbagai faedah lain. Melakukan senaman ini secara berkala dapat meningkatkan kekuatan pegangan tangan. Ini dapat membantu dalam aktiviti harian yang memerlukan kekuatan tangan. Selain itu, jenis senaman ini juga dapat membantu meningkatkan kesihatan fizikal secara keseluruhan.

Baca juga: Bagaimana Melatih Kekuatan Otot Kembali?

Melakukan penarikan secara berkala dikatakan dapat mengurangkan lemak perut yang melekat pada organ dalaman. Latihan ini juga dapat meningkatkan kesihatan tulang dan menjaga kesihatan jantung. Seperti jenis senaman lain, berat badan yang ideal juga merupakan salah satu faedah yang dapat diperoleh dari pull up. Walaupun tidak membakar banyak kalori, latihan ini dapat meningkatkan proses metabolisme dan memanjangkan proses pembakaran kalori.

Pull Ups Juga Bermanfaat untuk Kesihatan Mental

Bukan hanya kesihatan fizikal, sukan ini juga dapat memberi manfaat untuk kesihatan mental. Sebenarnya, bersenam memang dapat mengekalkan keadaan psikologi yang lebih seimbang. Nah, dengan melakukan pull up secara rutin, ada beberapa manfaat kesehatan mental yang dapat diperoleh, mulai dari mengurangi gejala kegelisahan dan mengurangi risiko kemurungan.

Latihan ini juga dapat membantu meningkatkan fungsi kognitif, seperti pemikiran, ingatan, dan ketajaman perhatian, serta meningkatkan harga diri. Tetapi yang perlu diperhatikan, faedah kesihatan sukan ini hanya dapat diperoleh jika pergerakan dilakukan dengan betul dan tidak berlebihan.

Baca juga: Sukan Tanpa Peralatan? Cubalah 4 Langkah Berat Badan Ini

Memaksa diri anda melakukan pull up sebenarnya boleh meningkatkan risiko kecederaan, sama ada kecederaan baru atau kambuh. Sekiranya anda mempunyai sejarah kecederaan berulang, cuba bercakap dengan doktor anda di aplikasi . Sampaikan aduan anda melalui Video/Panggilan suara atau Berbual dan dapatkan cadangan terbaik dari pakar. Ayuh, muat turunpermohonan sekarang!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Kelebihan Pullup.
Kesihatan Setiap Hari. Diakses pada tahun 2021. 7 Kaedah Latihan Kekuatan Meningkatkan Kesihatan dan Kecergasan Anda.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found