Inilah 7 Kebaikan Cuka Sari Apel untuk Kesihatan

Jakarta - Cuka sari apel terbuat dari bahan asas epal, gula, dan ragi yang diproses dengan proses penapaian. Biasanya, cuka ini banyak digunakan sebagai persalinansalad , perasa, dan pengawet makanan. Cuka yang diperoleh dari penapaian ini juga meninggalkan komponen lain, seperti asid asetik, asid gallic, catechins, dan lain-lain.

Kandungan yang berlaku dalam proses pembuatan adalah apa yang menjadikan cuka sari apel bermanfaat untuk kesihatan. Ada apa-apa? Berikut adalah beberapa daripadanya:

1. Mengatur Tahap Gula Darah

Manfaat cuka sari apel yang paling terkenal oleh semua orang adalah mengatur kadar gula dalam darah. Bagi penghidap diabetes, tahap gula dalam darah harus selalu dipertimbangkan. Ini kerana cuka sari apel dapat meningkatkan kepekaan insulin, terutama ketika tubuh menggunakan makanan yang tinggi karbohidrat.

Cuka sari apel akan berfungsi dengan melambatkan proses pembebasan gula dari makanan ke dalam darah. Ini dapat mengelakkan kadar gula dalam darah naik secara tiba-tiba setelah makan makanan dengan kandungan karbohidrat yang tinggi.

Baca juga: Menyingkirkan bau badan dengan makanan ini

2. Membantu Menurunkan Berat Badan

Manfaat lain dari cuka sari apel adalah membantu anda menurunkan berat badan. Kesan jangka panjang penggunaan cuka sari apel sebelum makan besar boleh menurunkan berat badan, walaupun tidak dalam jumlah besar.

Walaupun begitu, penurunan berat badan tetap harus seimbang dengan menjaga diet dan bersenam. Sudah tentu, anda tidak boleh menjadikan cuka sari apel satu-satunya cara untuk menurunkan berat badan.

3. Membunuh Kuman pada Makanan

Siapa sangka, ternyata cuka sari apel juga dapat menjadikan makanan lebih bersih dan lebih bersih. Ini kerana ia mengandungi lebih banyak asid asetik daripada cuka jenis lain. Kandungannya dapat membunuh kuman berbahaya dalam makanan. Inilah sebabnya mengapa cuka sari apel sering digunakan atau dimakan bersama sayur-sayuran, sayur-sayuran mentah, dan salad.

4. Membantu Menurunkan Tekanan Darah

Tidak sedikit orang yang percaya bahawa cuka sari apel dapat membantu menurunkan tekanan darah tinggi pada orang yang menderita hipertensi. Malangnya, penyelidikan yang menjelaskan faedah cuka sari apel untuk tekanan darah hanya diuji pada haiwan, sehingga belum terbukti secara klinikal pada manusia.

Baca juga: Kenali Okra, Sayuran yang Baik untuk Penghidap Diabetes

5. Memberi Perlindungan kepada Sel Tubuh

Adakah anda tahu apa kesamaan buah-buahan, sayur-sayuran, kopi dan coklat? Semua makanan ini mengandungi antioksidan polifenol, yang berperanan penting dalam melindungi sel-sel tubuh dari penyakit berbahaya dan barah.

Nampaknya, anda juga boleh menemui polifenol dalam cuka sari apel. Walaupun tidak ada bukti saintifik yang menyatakan faedah polifenol dalam cuka sari apel, orang masih berpendapat bahawa polifenol ini mempunyai peranan yang sama dengan yang terdapat dalam bahan makanan lain.

6. Sebagai Pengawal Tahap Insulin

Masih bagi penghidap diabetes, cuka sari apel juga dapat membantu mengawal tahap insulin. Tubuh memerlukan insulin untuk menukar glukosa dari makanan yang dimakan menjadi tenaga.

Malangnya, tahap insulin yang terlalu tinggi akan menjadikan tubuh tidak lagi sensitif terhadap insulin. Keadaan ini, yang dikenali sebagai ketahanan insulin, akhirnya mencetuskan diabetes jenis 2.

Baca juga: Menambah 5 Kelebihan Cuka Apple Cider Apple tanpa cela

7. Sebagai Pemutih Gigi

Ingin mempunyai gigi putih dan senyuman yang menawan? Mungkin banyak orang akan mencadangkan berkumur dengan cuka sari apel. Walaupun begitu, pada sesetengah orang, asid asetik yang terkandung dalam cuka sari apel menghakis, sehingga dapat membuat lapisan enamel di bahagian luar gigi terhakis. Sebenarnya, enamel itu sendiri berfungsi sebagai gigi pelindung.

Keadaan ini sering berlaku jika anda jarang menggosok gigi dan hanya bergantung pada cuka sari apel sebagai ubat kumur. Sebaiknya tinggalkan jarak kira-kira 30 minit ketika berkumur dengan cuka sari apel dan menggosok gigi. Walau bagaimanapun, jika gigi anda berubah warna dan menjadi sakit, anda harus segera meminta doktor gigi anda.

Tidak perlu risau jika anda belum sempat berjumpa doktor gigi, anda boleh menggunakan aplikasinya untuk bertanya dan menjawab terus dengan doktor gigi. Jadi, jangan lupa muat turun permohonan di telefon anda, ya!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. 6 Manfaat Kesihatan Cuka Cider Apple, Disokong oleh Sains.
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Ubat Cuka Apple Cider: Adakah Mereka Berfungsi?

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found