Ini adalah Diet OCD yang Betul dan Berkesan untuk Pemula

Jakarta - Di antara banyak pilihan kaedah, diet OCD atau berpuasa sekejap adalah salah satu yang masih menjadi primadona hingga ke hari ini. Walaupun terdapat kontroversi dari pelbagai pihak, diet yang serupa dengan kaedah berpuasa ini sebenarnya selamat dan berkesan, asalkan dilakukan dengan betul.

Sekiranya dilakukan dengan betul, diet OCD dapat membantu menurunkan berat badan. Jadi, apakah kaedah makan OCD yang betul? Adakah langkah-langkah yang mesti dilalui oleh pemula yang ingin mencuba kaedah diet ini? Baca ulasan berikut hingga akhir.

Baca juga: Inilah Cara Diet Mediterranean Dapat Menurunkan Berat Badan

Inilah Diet OCD yang Betul

Seperti yang dinyatakan sebelumnya, diet OCD sebenarnya serupa dengan kaedah berpuasa. Itu hanya sistem tingkap makan, iaitu jangka masa yang dibenarkan untuk makan. Jendela makan dalam diet OCD perlu dilakukan secara beransur-ansur, agar tubuh dapat menyesuaikan diri.

Anda boleh memulakan dengan tetingkap makan 8 jam, 6 jam, hingga 4 jam. Lebih khusus lagi, berikut menerangkan satu per satu jenis tingkap makan dalam diet OCD untuk dipilih:

1. Tetingkap Makan 8 Jam (16: 8)

Sekiranya anda masih pemula, anda harus memulakan diet OCD dengan jendela makan yang satu ini. Seperti namanya, tingkap makan 8 jam membolehkan anda makan 8 jam sehari, diikuti dengan puasa selama 6 jam, dalam masa 24 jam. Oleh itu, selama 8 jam tersebut, anda bebas mengambil makanan dan minuman, selagi anda tidak berlebihan.

Kemudian, setelah 8 jam habis, anda tidak lagi dibenarkan mengambil makanan dan minuman, kecuali air. Semasa menetapkan jadual puasa dan makan, anda harus melakukannya dengan kerap, sekurang-kurangnya selama 2 minggu.

Sebagai contoh, jika anda memulakan diet OCD pada jam 7 pagi, anda boleh makan makanan dan minuman dari jam 7 pagi hingga 3 petang. Kemudian, selepas jam 3 petang, anda mesti berpuasa hanya dengan minum air sehingga esok jam 7 pagi.

Baca juga: Rahsia Bentuk Badan Ideal dengan Diet Jenis Darah

2. Tetingkap Makan 6 Jam (18: 6)

Setelah dua minggu mempunyai tingkap makan 8 jam, anda perlu beralih ke tahap kedua, iaitu jendela makan 6 jam. Pada peringkat kedua ini, terdapat sedikit perbezaan dan masa diet tambahan. Anda boleh makan sebarang makanan selama 6 jam. Kemudian, anda dikehendaki berpuasa selama 18 jam.

Contohnya, jika anda membuka tingkap makan pada pukul 10 pagi. Dalam 6 jam berikutnya, iaitu jam 4 petang, anda seharusnya sudah mula berpuasa. Sama seperti langkah sebelumnya, anda tidak dibenarkan mengambil makanan dan minuman kecuali air sehingga jam 10 pagi keesokan harinya. Tetingkap makan 6 jam ini juga harus dilakukan selama 2 minggu.

3. Tetingkap Makan 4 Jam (20: 4)

Setelah badan merasa dapat menyesuaikan diri, atau setelah dua minggu menjalani tahap kedua, masuk ke tahap berikutnya dari jendela makan. Tahap ini boleh dimulakan dengan tingkap makan yang sangat kecil, iaitu hanya 4 jam dalam satu hari.

Corak makan dan puasa tidak jauh berbeza dengan tahap satu dan dua. Perbezaannya hanya pada waktu berpuasa dan ruang makan. Pada tahap yang cukup berat ini, jika anda merasa sukar atau tidak berkesan menurunkan berat badan, anda boleh kembali dan bertahan di peringkat kedua.

Baca juga: Buah Segar atau Kering, Gula Mana Yang Lebih Tinggi?

Tetingkap Makan 4.24 Jam

Ini adalah yang paling sukar dari empat peringkat diet OCD yang dijelaskan sebelumnya. Pada peringkat ini, anda mesti berpuasa selama 24 jam. Bagaimanapun, itu tidak bermakna anda tidak boleh makan sama sekali. Anda masih dibenarkan makan, tetapi hanya sekali sehari.

Contohnya, jika anda memulakan diet OCD pada jam 6 petang, anda hanya akan makan pada jam 6 petang. Selepas itu, anda hanya dibenarkan mengambil air sehingga waktu makan pada keesokan harinya, pada waktu yang sama, iaitu jam 6 petang.

Sekiranya anda melalui tahap ini, anda harus menggabungkannya dengan tahap diet sebelumnya. Sebaiknya tetingkap makan ini hanya dilakukan selama dua minggu, supaya badan tidak mengalami kekurangan pemakanan atau menyebabkan masalah kesihatan yang lain.

Itulah cara melakukan diet OCD yang betul dan berkesan untuk pemula. Untuk jelas, anda boleh muat turun permohonan untuk bertanya kepada pakar pemakanan mengenai diet OCD, bila-bila masa dan di mana sahaja.

Rujukan:
Dr. kapak. Diakses pada tahun 2020. Rahsia Puasa Berselang bagi Wanita.
Bangunan Badan. Diakses pada tahun 2020. Untuk Makan atau Tidak Untuk Makan Panduan Pantas Anda.
Sains Langsung. Diakses pada tahun 2020. Adakah Puasa Berselang-Seli Mempunyai Manfaat? Sains Mencadangkan Ya.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Puasa Berselang 101 - Panduan Pemula Terbaik.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found