Siapa yang Memerlukan Ujian Hematologi?

, Jakarta - Hematologi adalah sains yang mengkaji dan meneliti lebih mendalam mengenai darah, terutama bagaimana darah dapat mempengaruhi kesihatan atau penyakit secara keseluruhan. Untuk membantu mendiagnosis penyakit, ujian hematologi akan diperlukan. Ujian tersebut mungkin merangkumi ujian untuk menguji komponen dalam darah, protein darah, atau organ penghasil darah.

Pemeriksaan hematologi juga dapat menilai pelbagai keadaan yang berkaitan dengan darah. Mereka yang memerlukan pemeriksaan hematologi adalah mereka yang disyaki menghidap penyakit seperti jangkitan, anemia, keradangan, hemofilia, gangguan pembekuan darah, leukemia, dan mereka yang menjalani rawatan kemoterapi untuk menguji tindak balas badan mereka.

Pemeriksaan hematologi mungkin rutin dan teratur, atau mungkin diminta secara khusus untuk mendiagnosis keadaan serius dalam situasi mendesak. Dalam banyak kes, hasil ujian darah dapat memberikan penilaian yang tepat mengenai keadaan tubuh dan bagaimana pengaruh dalaman atau luaran dapat mempengaruhi kesihatan seseorang.

Baca juga: Jenis Penyakit Yang Dapat Dikesan Melalui Ujian Hematologi

Jenis-jenis Pemeriksaan Hematologi

Terdapat beberapa jenis pemeriksaan hematologi yang dapat dilakukan, termasuk:

Pemeriksaan Pengiraan Darah Lengkap (Jumlah Darah Penuh)

Ujian darah lengkap atau ujian FBC adalah ujian rutin yang menilai tiga komponen utama yang terdapat dalam darah iaitu sel darah putih, sel darah merah, dan platelet. Terdapat banyak sebab untuk ujian jumlah darah yang lengkap, tetapi sebab yang biasa termasuk jangkitan, anemia dan disyaki penyakit hemato-onkologi.

Pemeriksaan Kiraan Sel Darah Putih

Sel darah putih bertanggungjawab untuk membantu pertahanan tubuh daripada penyakit. Mengetahui berapa banyak sel darah putih dalam darah dapat membantu mendiagnosis dan merawat banyak keadaan. Sel darah putih yang tinggi sering terjadi pada orang yang melawan jangkitan atau mengalami anemia.

Kira Kira Sel darah merah

Bilangan sel darah merah dalam badan dapat meningkat melalui dehidrasi, tekanan dan kegelisahan, atau kegagalan sumsum tulang. Penurunan sel darah merah juga dapat terjadi sebagai akibat rawatan kemoterapi, penyakit radang kronik, kehilangan darah, dan beberapa kanker.

Pemeriksaan Hemoglobin (Hb)

Tanpa hemoglobin, oksigen tidak akan dapat bergerak ke seluruh badan. Protein kaya oksigen ini penting untuk kehidupan, tetapi boleh meningkat atau menurun dalam beberapa keadaan. Dehidrasi, kegagalan jantung kongestif, dan penyakit paru obstruktif kronik semuanya boleh menyebabkan peningkatan kadar hemoglobin, sementara kehilangan darah, anemia, penyakit hati, dan limfoma dapat mengakibatkan penurunan.

Baca juga: Berikut adalah Tahap Ujian Hematologi yang Perlu Anda Ketahui

Pemeriksaan Hematokrit

Hematokrit, atau HCT seperti yang biasa diketahui dalam kalangan perubatan, adalah nisbah plasma dengan sel darah merah. Ujian HCT biasanya dilakukan apabila tahap hidrasi dan anemia disyaki menyebabkan masalah tersebut. Tahap HCT dapat dipengaruhi dengan cara yang sama seperti tahap hemoglobin. Sekiranya disyaki anemia, doktor biasanya melakukan ujian pada sel darah merah, hemoglobin, dan hematokrit pada masa yang sama.

Pemeriksaan Platelet

Sementara itu, platelet bertanggungjawab untuk pembekuan darah. Tanpa mereka, darah akan terus mengalir dari luka dan seseorang memerlukan rawatan perubatan secepat mungkin untuk membendung aliran darah. Tahap platelet yang meningkat juga boleh disebabkan oleh keadaan keradangan seperti trauma, jangkitan akut, dan beberapa barah ganas. Sementara itu, penurunan kadar platelet dapat terjadi akibat anemia, gangguan pembekuan seperti anemia sel sabit, keracunan alkohol, dan jangkitan.

Ujian Kekurangan Vitamin B12

Kekurangan vitamin B12 dapat membuat seseorang merasa letih, bahkan pingsan kerana merasa kekurangan tenaga. Ujian darah sederhana dapat mengesan sama ada tahap vitamin B12 telah menurun. Vitamin ini penting untuk sel darah yang sihat, saraf yang sihat dan DNA yang stabil. Sekiranya kekurangan vitamin B12 dikesan, keadaan ini dapat diatasi dengan mudah dengan makanan tambahan, perubahan diet dan suntikan vitamin.

Sekiranya anda merasakan gejala keletihan akut, anda boleh bertanya kepada doktor di mengenai sama ada untuk melakukan pemeriksaan hematologi atau tidak. Doktor di juga akan memberikan semua nasihat kesihatan untuk mengatasi masalah kesihatan yang anda alami melalui chat.

Pemeriksaan Fungsi Buah pinggang

Ginjal bertanggungjawab untuk banyak pengurusan sampah dan pembersihan di dalam badan. Profil ginjal dapat memberikan gambaran yang unik dan berharga tentang bagaimana buah pinggang berfungsi. Ujian darah akan merangkumi pengujian kadar kreatinin dan nitrogen urea dalam darah. Kedua-duanya bertanggungjawab untuk fungsi buah pinggang yang sihat.

Baca juga: Hasil Pengukuran Ujian Hematologi Lengkap

Pemeriksaan Profil Lipid

Tahap kolesterol tinggi telah dikaitkan dengan penyakit jantung dan keadaan maut yang lain untuk beberapa waktu. Ujian kolesterol dapat memberitahu doktor sama ada pesakit perlu mengambil tindakan menurunkan kolesterol darah dan adakah rawatan lebih lanjut diperlukan. Ujian darah itu sendiri melibatkan pengujian Kolesterol Total, Kolesterol LDL (buruk), Kolesterol HDL (baik), Trigliserida, dan nisbah risiko pesakit.

Pemeriksaan Tahap Glukosa Darah

Ujian glukosa darah digunakan untuk menunjukkan seberapa baik pesakit dapat mengawal diabetesnya selama beberapa bulan terakhir. Ini adalah ujian bukan puasa yang menunjukkan tahap nilai glukosa dalam darah. Ini juga dikenali sebagai ujian A1c, Glycohemoglobin, atau HbA1c. Walaupun ini adalah ujian yang sangat tepat, ia tidak boleh digunakan sebagai pengganti ujian glukosa harian yang rutin.

Rujukan:
Kumpulan Perubatan Gonzaba. Diakses pada tahun 2020. Apakah Ujian Hematologi yang Biasa?
Perubatan Johns Hopkins. Diakses pada tahun 2020. Hematologi.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Ujian PJK.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found