Ketahui Bagaimana Meloxicam Berfungsi untuk Melegakan Artritis

, Jakarta - Meloxicam adalah ubat anti-radang bukan steroid (NSAID) dan analgesik yang diresepkan dan diluluskan untuk rawatan jenis arthritis tertentu. Ubat ini dapat mengurangkan keradangan, penyebab utama gejala arthritis, seperti sakit, kekakuan, dan bengkak.

Meloxicam boleh didapati sebagai tablet atau suspensi oral (cecair) yang biasanya diminum sekali sehari. Ubat ini juga boleh didapati dalam bentuk generik. Beberapa jenama ubat meloxicam secara khusus ditunjukkan untuk artritis. Walau bagaimanapun, terdapat juga bentuk meloxicam yang disuntik, untuk kesakitan sederhana hingga teruk yang tidak khusus untuk arthritis. Jadi, bagaimana ubat meloxicam berfungsi?

Baca juga: Pekerja Pejabat Mudah Terhadap Artritis

Bagaimana Meloxicam Berfungsi untuk Melegakan Artritis

Artritis adalah sekumpulan penyakit reumatik yang menyebabkan keradangan pada sendi. Meloxicam mampu mengurangkan pengeluaran sel dan protein yang meradang untuk mengurangkan keradangan dan kesakitan yang berkaitan dengan arthritis. Ubat ini biasanya diresepkan untuk osteoartritis, artritis reumatoid, dan arthritis idiopatik remaja. Meloxicam berfungsi mengikut jenis arthritis yang berlaku.

  • Osteoartritis

Keadaan ini adalah bentuk artritis yang paling biasa. Osteoartritis dicirikan oleh pemecahan dan penipisan tulang rawan pada sendi. Keadaan ini berlaku kerana keausan yang normal yang dari masa ke masa menghasilkan tindak balas keradangan, bengkak, sakit, dan kekakuan pada sendi.

Sendi yang paling kerap terkena adalah lutut, pinggul, tangan, pergelangan tangan, siku, dan tulang belakang. Meloxicam berfungsi untuk mengurangkan sakit sendi dan kekakuan yang berkaitan dengan osteoartritis, tetapi tidak mengurangkan ciri-ciri keausan sendi.

  • Artritis reumatoid

Rheumatoid arthritis adalah keadaan autoimun yang berlaku apabila sistem imun menyerang sendi. Keradangan menyebabkan bengkak, sakit, dan kekakuan pada sendi. Lama kelamaan, keradangan boleh menyebabkan kerosakan dan kecacatan sendi di badan.

Baca juga: Ketahui perbezaan antara Arthritis dan Sciatica

  • Artritis Idiopatik Remaja

Keadaan ini biasanya berlaku sebelum usia 16 tahun. Juvenile Idiopathic Arthritis adalah keadaan autoimun yang menyebabkan kesakitan, kekakuan, dan bengkak pada sendi. Ini juga dikaitkan dengan ruam, radang mata, keletihan, keradangan organ dalaman, dan masalah pertumbuhan.

Meloxicam digunakan untuk mengobati oligoarthritis atau polyarthritis pada kanak-kanak berumur 2 tahun ke atas. Ia juga dapat melambatkan atau mengurangkan kerosakan sendi dari arthritis idiopatik remaja, tetapi tidak memperlambat perkembangan penyakit autoimun.

Harap maklum, mengambil meloxicam memungkinkan kesan sampingan, termasuk sakit perut, sakit, cirit-birit, pening, mengantuk, pendarahan, gastrousus, sakit kepala, bisul, tekanan darah tinggi, mual atau muntah, bengkak kaki, ruam, dan deringan di telinga.

Penting untuk mengambil ubat ini seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Jangan minum ubat ini dengan ubat preskripsi lain atau ubat anti-radang nonsteroid (NSAID). Ambil ubat pada masa yang sama setiap hari, dan minum bersama makanan.

Baca juga: Bukan Hanya Ibu Bapa, Orang Muda Juga Boleh Menghidap Artritis

Perkara yang perlu diberi perhatian sebelum Mengambil Meloxicam

Sebelum mengambil NSAID, beritahu doktor anda jika anda mengambil alkohol atau ubat penipisan darah. Laporkan juga kepekaan atau alergi terhadap aspirin atau ubat serupa. Semua NSAID bukan aspirin dapat menimbulkan risiko serius pembekuan darah, serangan jantung, dan strok yang boleh membawa maut.

Risiko dadah boleh berlaku pada minggu-minggu pertama penggunaan NSAID dan meningkat seiring dengan dos dan jangka masa penggunaan. Orang yang mempunyai atau berisiko menghidap penyakit kardiovaskular mempunyai risiko komplikasi yang lebih besar daripada orang yang tidak mempunyai penyakit kardiovaskular.

Itulah yang perlu anda ketahui mengenai bagaimana meloxicam berfungsi untuk melegakan artritis. Sekiranya pengambilan ubat tidak menunjukkan peningkatan, anda harus segera mengunjungi hospital. Anda boleh mencari hospital dengan ketersediaan doktor yang anda perlukan melalui aplikasi .

Rujukan:
Pesakit. Diakses pada tahun 2021. Meloxicam untuk kesakitan dan keradangan
Artritis. Diakses pada tahun 2021. Meloxicam
Kesihatan yang Sangat Baik. Diakses pada 2021. Apa yang Perlu Diketahui Tentang Mobic (Meloxicam)

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found