Ketahui Pencegahan Jangkitan Kulat Semasa Menyusu

, Jakarta - Penyusuan susu ibu adalah saat yang tidak dapat dilupakan bagi seorang ibu. Pelbagai faedah penyusuan dapat dirasakan, seperti meningkatkan daya tahan bayi dan juga menguatkan ikatan emosi antara ibu dan bayi. Mona Ratuliu, salah seorang pelakon negara, sebenarnya juga tidak mahu kehilangan saat menyusui anak bongsunya, Numa Kamala Srikandi. Dia berkongsi pengalamannya dengan pelbagai gangguan penyusuan, salah satunya mengalami jangkitan yis pada putingnya.

Baca juga: 6 Punca Sakit Payudara Semasa Menyusu

Jangkitan kulat pada payudara sangat biasa berlaku pada ibu yang menyusu. Keadaan ini juga dikenali sebagai sariawan puting . Walaupun tidak berbahaya, keadaan ini harus diatasi dengan segera kerana boleh menyebabkan rasa tidak selesa pada payudara ketika menyusui. Ketahui beberapa langkah pencegahan untuk mengelakkan jangkitan kulat atau sariawan puting di sini agar ibu dapat mengalami saat-saat penyusuan dengan selesa dan bahagia.

Inilah Punca Jangkitan Ragi semasa Menyusui

Sariawan puting berlaku apabila payudara dan puting dijangkiti jamur yang disebabkan oleh jamur Candida albicans. Melancarkan dari Enjin Kesihatan , keadaan sariawan puting Ini adalah keadaan yang sangat biasa pada ibu yang menyusu. Lalu, apa yang menyebabkan ibu mengalami jangkitan yis atau jangkitan yis? sariawan puting ?

Sebenarnya, cendawan Candida Albicans sudah ada di dalam badan secara semula jadi. Kulat ini berfungsi untuk menyingkirkan sel-sel kulit mati dan mencegah bakteria tumbuh berlebihan pada kulit. Bukan itu sahaja, dalam jumlah normal, cendawan Candida Albicans dapat mengekalkan sistem imun seseorang. Namun, apabila jumlahnya bertambah tidak terkawal, keadaan ini menimbulkan risiko menyebabkan masalah kesihatan.

Menjalankan tempoh penyusuan menjadikan ibu lebih mudah mengalami pertumbuhan kulat Candida Albicans yang boleh menyebabkan sariawan puting atau jangkitan yis pada puting. Terdapat beberapa faktor yang boleh mencetuskan keadaan ini, seperti penampilan luka pada puting pada awal penyusuan, penggunaan pembalut payudara yang menjadikan kawasan puting lembab, letih, kekurangan zat makanan, dan mempunyai penyakit kronik, seperti diabetes dan anemia.

Baca juga: 5 Petua Merawat Puting Yang Retak Semasa Menyusu

Tanda-tanda Jangkitan Kulat semasa Menyusu

Anda harus berjaga-jaga sekiranya ibu merasa sakit di bahagian payudara atau puting susu selepas menyusu secara tiba-tiba. Keadaan ini boleh menjadi tanda awal jangkitan yis pada puting susu ibu yang menyusui. Kesakitan yang dialami oleh setiap penghidap sebenarnya berbeza kerana rasa sakit yang dialami dapat bertahan buat sementara waktu atau untuk jangka masa yang lama.

Lakukan pemeriksaan segera di hospital terdekat apabila kesakitan disertai dengan kemunculan lepuh putih di bahagian putih, pembengkakan areola, kemerahan di bahagian tertentu di bahagian payudara, sehingga payudara terasa lebih panas. Anda juga boleh menggunakan aplikasinya dan tanyakan kepada doktor mengenai rawatan pertama yang boleh dilakukan untuk mengurangkan rasa tidak selesa.

Beberapa rawatan boleh digunakan untuk merawat keadaan ini, seperti penggunaan ubat antijamur dan juga menjaga kebersihan kawasan puting dan payudara.

Lakukan Pencegahan Jangkitan Kulat Semasa Menyusu

Tidak ada salahnya mencegah jangkitan kulat pada ibu menyusu sehingga proses penyusuan dapat berjalan dengan optimum. Berikut adalah beberapa langkah berjaga-jaga yang boleh diambil:

  1. Sentiasa jaga kebersihan tangan anda sebelum dan sesudah menyusui bayi anda sehingga kulat dan bakteria yang melekat pada tangan anda tidak berpindah ke payudara atau bahagian badan anda yang lain.
  2. Pastikan kawasan payudara dan puting sentiasa bersih dan kering. Jangan lupa untuk selalu membersihkan kawasan puting dan payudara selepas menyusu. Elakkan puting menjadi lembap kerana dapat meningkatkan pertumbuhan kulat yang menyebabkannya sariawan puting .
  3. Elakkan menggunakan coli atau pembalut payudara basah dan lembap. Gunakan coli bersih setiap hari.
  4. Jaga kebersihan payudara dan puting anda setiap kali anda mandi. Tidak menyakitkan untuk selalu membersihkan kawasan lipatan pada payudara.
  5. Ibu harus mengamalkan diet yang sihat, dengan memakan lebih banyak sayur-sayuran, buah-buahan, dan juga makanan yang mengandung probiotik.

Itulah beberapa langkah berjaga-jaga yang boleh dilakukan oleh ibu untuk mengelakkan jangkitan kulat ketika menyusu. Jangan ragu untuk terus menjalankan proses penyusuan dengan betul kerana keadaan ini tidak akan mempengaruhi kualiti susu ibu.

Baca juga: Cara Merawat Puting Semasa Kehamilan dan Penyusuan

Namun, harus diingat bahawa rasa sakit akan lebih ketara semasa proses penyusuan. Sekiranya ibu dapat menahan kesakitan, tidak ada salahnya untuk meneruskan penyusuan. Namun, jika ibu perlu berhenti sejenak untuk melakukan rawatan jangkitan yis, dia dapat mengekspresikan susu ibu untuk dimakan segera oleh bayi.

Rujukan:
Perkhidmatan Kesihatan Nasional UK. Diakses pada tahun 2020. Penyusuan dan Thrush.
Keluarga yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2020. Tanda-tanda, Gejala, dan Rawatan Thrush dan Penyusuan Ibu.
Mesin Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Thrush and Nipple Thrush.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found