Ini adalah 3 penyakit biasa yang ditularkan dari tikus

Jakarta - Sekiranya anda menganggap hanya nyamuk yang menjadi musuh rumah tangga, anda salah. Kerana, ada juga binatang lain yang mungkin berkeliaran di rumah anda dan boleh menyebabkan pelbagai penyakit. Sudah kenal "suspek"? Baiklah, bagi anda yang menjawab tikus, jawapannya betul.

Di negara kita sendiri, terdapat sekurang-kurangnya tiga jenis tikus yang biasanya berkeliaran di sekitar rumah. Mulai dari tikus pembetung (Rattus norvegicus), tikus rumah atau tikus atap (Rattus rattus), hingga tikus rumah (mus musculus).

Ingat, jangan main-main dengan tikus ini. Sebabnya mudah, tikus boleh menyebabkan banyak penyakit yang boleh membawa maut, bahkan kematian.

Jadi, apakah penyakit yang ditularkan dari tikus?

1. Pes

Wabak, juga dikenali sebagai wabak atau wabak, adalah jangkitan yang disebabkan oleh bakteria Yersinia pestis. Bagi anda yang tidak biasa dengan bakteria ini, melalui catatan sejarah bakteria ini sekurang-kurangnya telah membunuh nyawa lebih dari 75-200 juta manusia pada Zaman Pertengahan. Cukup teruk, bukan?

Pada masa itu, penyakit yang disebabkan oleh bakteria Yersinia pestis disebut sebagai Black Death. Para pakar mengatakan, Kematian Hitam adalah penyakit teruk yang pertama kali melanda Eropah pada Zaman Pertengahan (1347–1351) dan membunuh hingga dua pertiga penduduk Eropah.

Semasa di Indonesia, pada tahun 2007 penyakit ini mengalami kejadian yang luar biasa. Pada masa itu terdapat 82 kes dengan kadar kematian sekitar 80 peratus kerana penyakit ini menular dari tikus.

Nasib baik, kes wabak bubonic kini menurun kepada 5,000 orang setiap tahun di seluruh dunia berkat antibiotik moden dan rawatan awal. Bakteria ini dapat menyebar melalui perantara kutu dan hidup sebagai parasit pada haiwan di sekitar kita, salah satunya adalah tikus.

Bakteria yang menyebabkan wabak bubonic terdapat pada haiwan, tetapi wabak ini dapat menular ke manusia. Cara penularannya adalah melalui gigitan kutu tikus atau kontak langsung dengan tisu atau cairan tubuh haiwan yang dijangkiti penyakit ini.

Baca juga: Hati-hati dengan Gigitan Tikus, Ini adalah 5 Faktor Risiko untuk Penyakit Wabak

Selain tikus, haiwan lain seperti kucing, arnab, domba, guinea pig, dan rusa juga dapat bertindak sebagai perantara. Walau bagaimanapun, agen wabak yang paling sering menjadi pelakunya adalah kutu, yang biasanya terdapat pada tikus.

Nah, bakteria ini sendiri boleh tumbuh dan berkembang di kerongkong kutu. Bakteria akan keluar dari kerongkong kutu dan masuk ke kulit, ketika kutu menggigit binatang atau manusia dan menghisap darah dari tubuh tuan rumah.

Pada tahap berikutnya, penyakit yang ditularkan dari tikus akan menyerang kelenjar getah bening, menyebabkan keradangan. Dari sini, penyakit wabak boleh merebak ke pelbagai organ badan yang lain.

2. Demam hemoragik dengan sindrom renal (HFRS)

Penyakit yang disebarkan dari tikus kemudiannya HFRS. Pernah dengar penyakit ini? HFRS sendiri adalah keadaan demam yang berlaku dengan pendarahan (hemoragik) dan disertai oleh sindrom renal (HFRS). Seseorang yang menderita keadaan ini akan mengalami gejala, seperti demam, menggigil, sakit kepala, sakit perut, sakit belakang, loya, dan penglihatan kabur. Cukup membimbangkan, bukan?

Itu tidak banyak, kadang-kadang gejala boleh bertambah buruk. Contohnya, menyebabkan tekanan darah rendah, kejutan akut, hingga kegagalan buah pinggang akut. Nah, HFRS biasanya berkembang di dalam badan dari 2-8 minggu selepas pendedahan.

3. Leptospirosis

Selain dua perkara di atas, leptospirosis adalah penyakit yang ditularkan dari tikus yang juga mesti diperhatikan. Masih tidak dikenali dengan penyakit ini? Leptospirosis disebabkan oleh bakteria Leptospira interrogans. Bakteria ini dapat disebarkan melalui air kencing atau darah haiwan yang dijangkiti Leptospira.

Baca juga: Tikus boleh menyebabkan demam secara tiba-tiba

Lalu, haiwan apa yang boleh membawa bakteria ini? Berbagai jenis, mulai dari tikus, anjing, hingga kelompok binatang ternakan, seperti lembu atau babi. Nah, kemudian bakteria ini dapat berpindah ke manusia ketika seseorang terkena air atau tanah yang telah tercemar dengan air kencing binatang yang membawa bakteria Leptospira.

Bagaimana dengan simptomnya? Seseorang yang menderita penyakit ini akan mengalami pelbagai aduan. Contohnya, loya, muntah, sakit kepala, sakit otot, sakit perut, demam, cirit-birit, demam, ruam, hingga konjungtivitis.

Dalam kebanyakan kes, gejala di atas biasanya muncul secara tiba-tiba dalam 2 minggu setelah tubuh mengalami jangkitan.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah di atas? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonan. Melalui ciri Sembang dan Panggilan Suara / Video, anda boleh berbual dengan doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun aplikasi sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses pada tahun 2019. Demam Hemorrhagic with Renal Syndrome (HFRS).

Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2019. Penyakit dan Keadaan. Wabak.

Berita Perubatan Hari Ini. Diakses 2019. Leptospirosis: Apa yang perlu anda ketahui.

WHO. Diakses pada November 2019. Wabak.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found