Bukan demam biasa, kanak-kanak mendapat disentri, jangan abaikan

, Jakarta - Demam kadang-kadang bukan merupakan gejala penyakit serius, tetapi salah satu mekanisme semula jadi tubuh untuk melawan virus dan bakteria yang masuk. Namun, jika demam anak anda disertai oleh gejala lain, seperti cirit-birit bercampur lendir dan darah, jangan abaikan, oke? Kerana, itu boleh menjadi tanda bahawa anak itu mengalami disentri.

Disentri adalah penyakit yang disebabkan oleh radang usus atau sistem pencernaan akibat jangkitan bakteria, yang ditandai dengan gejala pergerakan usus berair, disertai dengan darah dan lendir. Walaupun boleh menyerang sesiapa sahaja, kanak-kanak lebih mudah terkena penyakit ini daripada orang dewasa. Dalam beberapa kes, disentri dapat menjadi penyakit yang mengancam nyawa, jika tidak segera diobati.

Pada bayi, disentri yang menyebabkan dehidrasi boleh menjadi sangat berbahaya. Bahkan di Indonesia, dehidrasi yang disebabkan oleh disentri adalah penyebab kematian tertinggi. Penyusuan susu ibu dan pengambilan nutrien lain yang mencukupi adalah salah satu rawatan yang disyorkan apabila bayi terdedah kepada disentri.

Berdasarkan penyebabnya, disentri terbahagi kepada 2 jenis, iaitu disentri bacillary dan disentri amoebik. Disentri Bacillary adalah disentri yang disebabkan oleh jangkitan dengan bakteria jenis Shigella. Bakteria ini adalah sejenis bakteria yang menyebabkan disentri yang paling kerap menyerang bayi dan kanak-kanak. Sementara itu, disentri amuba adalah disentri yang disebabkan oleh jangkitan dengan parasit amuba atau sel tunggal.

Jangkitan bakteria dan parasit yang menyebabkan disentri biasanya disebarkan melalui makanan atau minuman yang tercemar, melalui tangan, dan peralatan makan yang tidak dibersihkan dengan betul. Itulah sebabnya mengapa penyakit ini menyerang banyak orang yang tinggal di kawasan yang mempunyai tahap kebersihan yang buruk.

Tanda dan Gejala Disentri

Secara amnya, disentri biasanya memerlukan masa sekitar 5-7 hari untuk sembuh sepenuhnya. Walaupun simptom biasanya akan muncul sekitar 1 hingga 2 hari setelah dijangkiti bakteria. Sekiranya berlaku pada kanak-kanak, cirit-birit yang merupakan salah satu gejala utama penyakit ini akan menjadi sangat serius dan memerlukan rawatan rapi di hospital.

Selain cirit-birit yang disertai dengan lendir dan darah, penyakit ini juga mempunyai beberapa gejala lain, seperti demam, mual, muntah, dan kekejangan perut.

Rawatan Rumah yang Boleh Anda Lakukan

Cirit-birit dan muntah berterusan akan menjadikan kanak-kanak disentri sangat terdedah kepada dehidrasi. Sekiranya beberapa gejala ini secara beransur-ansur bertambah buruk dan disertai dengan penurunan berat badan yang drastik, bantuan perubatan tentunya penting untuk segera diatasi.

Walau bagaimanapun, jika disentri yang berlaku tidak terlalu parah, atau doktor menasihati anak untuk dirawat di rumah dengan memberi ubat, ibu bapa perlu mengambil langkah-langkah penjagaan rumah berikut:

1. Keperluan Cecair Yang Cukup

Cirit-birit dan muntah yang dialami oleh kanak-kanak akan membuatkan cecair badan mereka berkurang. Untuk mengelakkan dehidrasi, penting untuk memperhatikan kecukupan pengambilan cecair badan, dengan memberi anak minum secukupnya. Semakin kerap pergerakan usus, semakin banyak air yang perlu diberikan kepada anak.

2. Dapatkan rehat yang banyak

Tubuh memerlukan rehat yang mencukupi untuk melawan pelbagai jenis penyakit. Perkara yang sama berlaku untuk disentri. Rehat yang mencukupi akan sangat membantu proses penyembuhan.

3. Jaga Kebersihan

Kerana penyakit ini disebabkan oleh jangkitan bakteria, salah satu langkah yang tidak kalah pentingnya adalah menjaga kebersihan, terutama peralatan makan. Sekiranya disentri berlaku pada bayi, juga penting untuk menjaga kebersihan lampin.

Sekiranya anda memerlukan perbincangan lebih lanjut dengan pakar mengenai rawatan disentri, anda boleh memanfaatkan ciri-cirinya Hubungi Doktor di aplikasi , yang boleh dilakukan melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video . Dapatkan juga kemudahan membeli ubat secara dalam talian di talian , bila-bila masa dan di mana sahaja, hanya dengan menekan muat turun permohonan di App Store atau Google Play Store.

Baca juga:

  • Suka Makanan ringan? Hati-hati dengan disentri
  • Ciri-ciri BAB Normal pada Kanak-kanak untuk Mengetahui Keadaan Kesihatannya
  • 7 Cara Betul untuk Menghentikan Cirit-birit

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found