Trimester Kedua Sudah tiba masanya untuk Memenuhi Nutrien Ini

Jakarta - Semakin tua usia kehamilan, semakin banyak ibu perlu memenuhi keperluan pemakanan mereka dengan lebih baik. Pada trimester kedua, ibu masih memerlukan banyak nutrien penting untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan bayi dalam kandungan. Pada masa ini, pertumbuhan bayi memerlukan pengambilan nutrien yang lebih banyak agar dapat tumbuh dengan sempurna.

Apakah perkembangan yang berlaku pada trimester kedua kehamilan?

Pada minggu ke-15 kehamilan, tulang bayi telah mula terbentuk dan menguat. Kemudian corak kepala dan rambut bayi juga mula kelihatan ketika ibu melakukan ultrasound. Pada usia ini organ, saraf, dan otot bayi anda sudah mula berfungsi. Menjelang akhir trimester kedua (iaitu pada kehamilan 27 minggu), sistem saraf dan paru-parunya telah berkembang sehingga mereka dapat berfungsi dengan baik.

Nutrien yang mesti dipenuhi oleh wanita hamil

Sebenarnya, ia tidak berbeza dengan trimester pertama kehamilan, bahkan pada trimester kedua keperluan pemakanan masih sama. Malah beberapa nutrien penting semasa trimester pertama masih harus dipenuhi semasa trimester kedua. Nah, inilah nutrien trimester kedua yang penting untuk dipenuhi oleh wanita hamil:

1. Folat

Ibu masih perlu memenuhi keperluan folat semasa trimester kedua ini. Jumlah folat yang diperlukan pada usia kehamilan ini adalah 600 mikrogram sehari. Dengan pemenuhan keperluan folat, ia dapat mengurangkan risiko kecacatan kelahiran, seperti spina bifida. Ibu boleh mendapat manfaat folat dari pelbagai makanan, seperti sayur-sayuran hijau, ayam, jeruk, kerang, dan kacang.

2. Omega-3

Otak bayi dalam kandungan memerlukan asid lemak omega-3 untuk meningkatkan perkembangan sarafnya. Sekiranya asid lemak omega 3 dipenuhi dengan betul, ia dapat meningkatkan perkembangan penglihatan, ingatan, dan pemahaman bahasa ketika dia dilahirkan. Ibu memerlukan asid lemak omega-3 sebanyak 1.4 g semasa kehamilan. Ibu dapat memenuhi keperluan omega 3 dari jenis makanan laut seperti salmon, tuna, dan sardin, minyak walnut, dan telur yang diperkaya dengan omega-3.

3. Kalsium

Pada trimester kedua ini, ibu memerlukan 1200 mg kalsium. Ibu boleh mendapatkan sumber kalsium dari susu, keju, yogurt, sayur-sayuran hijau seperti brokoli, bayam, dan daun kangkung, kemudian ikan seperti sardin dan ikan teri, dan produk kedelai dan telur yang diproses. Kalsium berguna untuk pembentukan tulang bayi di dalam rahim.

4. Besi

Menjelang waktu bersalin, keperluan besi ibu semakin tinggi. Ini kerana zat besi diperlukan untuk menyokong peningkatan pembentukan sel darah merah. Keperluan zat besi yang mesti dipenuhi pada trimester kedua ialah 35 mg. Ibu dapat memenuhi keperluan besi ini dari daging merah, sayur-sayuran hijau, kuning telur, dan kacang-kacangan. Makanan tambahan mungkin diperlukan tetapi mesti seperti yang diarahkan oleh doktor.

5. Zink

Seperti zat besi, keperluan zink wanita hamil juga meningkat pada trimester kehamilan kedua dan ketiga. Ibu memerlukan zink pada trimester kedua sebanyak 14 mg. Sekiranya zink tidak dipenuhi, ia dapat meningkatkan risiko kecacatan kelahiran, batasan pertumbuhan bayi, dan kelahiran pramatang. Oleh itu, ibu perlu memenuhi keperluan zink ini dari pengambilan pelbagai makanan, seperti daging merah, makanan laut, sayur-sayuran hijau, dan kacang-kacangan.

Sentiasa bercakap mengenai masalah kesihatan obstetrik dengan doktor yang tepat. Sekiranya anda belum sempat pergi ke hospital, gunakan aplikasinya untuk berbincang dengan doktor secara langsung. Dengan , doktor boleh dihubungi melalui Panggilan Suara / Video dan berbual. Di samping itu, ibu juga membeli produk kesihatan yang mereka perlukan melalui: , Pesanan Ibu akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found