Berapakah Kadar Jantung Normal Berdasarkan Umur?

, Jakarta - Denyut jantung adalah frekuensi degupan jantung seseorang seminit. Denyut jantung normal berbeza dari orang ke orang, tetapi julat normal bagi orang dewasa adalah 60 hingga 100 denyutan seminit. Walau bagaimanapun, kadar jantung yang normal bergantung pada individu, usia, ukuran badan, keadaan jantung, aktiviti seseorang, penggunaan ubat-ubatan tertentu, dan juga suhu udara.

Sebaliknya, degupan jantung juga dipengaruhi oleh emosi. Contohnya, apabila seseorang teruja atau takut dapat meningkatkan degupan jantung. Perkara yang paling penting adalah mempunyai badan yang cergas dan degupan jantung yang lebih rendah, dengan menjadikan otot jantung berfungsi dengan lebih cekap.

Baca juga : Aritmia Boleh Mencetuskan Kegagalan Jantung KongestifKadar Jantung Normal Mengikut Umur

Penting untuk mengenal pasti apakah degup jantung anda berada dalam julat normal. Sekiranya terdapat penyakit atau kecederaan yang melemahkan jantung, orang lain tidak akan menerima cukup darah untuk berfungsi dengan normal. Perlu diingat, degupan jantung menjadi perlahan ketika seseorang berlalu dari zaman kanak-kanak hingga remaja. Sila semak di sini.

Denyut jantung rehat yang normal untuk orang dewasa, termasuk orang dewasa yang lebih tua, adalah antara 50 dan 100 denyutan seminit (bpm). Sementara itu, atlet yang sangat terlatih mungkin mempunyai denyutan jantung rehat di bawah 60 bpm, kadang-kadang setinggi 40 bpm.

Denyutan jantung yang baik berbeza bagi setiap orang, dan bergantung pada usia dan jenis pekerjaan fizikal yang dilakukan. Berikut adalah kadar denyutan jantung jarak umur (degupan per minit atau bpm):

 • Baru Lahir: 100 - 160 bpm
 • 0-5 bulan: 90 - 150 bpm
 • 6-12 bulan: 80 - 140 bpm
 • 1-3 tahun: 80 - 130 bpm
 • 3-4 tahun: 80 - 120 bpm
 • 6-10 tahun: 70 - 110 bpm
 • 11-14 tahun: 60 - 105 bpm
 • 15 tahun ke atas: 60 - 100 bpm

Perlu diingat, degupan jantung yang lebih rendah daripada 60 per minit tidak semestinya tidak normal. Sekiranya anda seorang atlet atau seseorang yang melakukan aktiviti fizikal sederhana hingga kuat, degupan jantung anda mungkin antara 40 dan 60 per minit.

Baca juga: Bolehkah Aritmia Menyebabkan Kematian Mendadak?

Bagaimana Mengukur Denyutan Jantung?

Mengukur degup jantung anda semudah memeriksa nadi anda. Anda boleh menemui nadi di pergelangan tangan atau leher anda. Cuba ukur nadi radial, yang dirasakan di bahagian sisi pergelangan tangan, tepat di bawah sisi ibu jari.

Untuk mengukur degupan jantung anda, tekan perlahan hujung jari telunjuk dan jari tengah anda di atas urat di pergelangan tangan anda. Pastikan tidak menggunakan ibu jari anda, kerana ibu jari anda mempunyai nadi sendiri dan boleh menyebabkan anda salah perhitungan. Hitung rentak yang dirasakan selama satu minit penuh.

Anda juga boleh mengira degupan jantung anda selama 30 saat dan mengalikan dua, atau mengira selama 10 saat dan mengalikan dengan enam. Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan monitor denyut jantung, yang menentukan degupan jantung anda secara automatik. Anda boleh memprogramkannya untuk mengetahui bila anda berada di atas atau di bawah julat kadar denyut sasaran anda.

Baca juga: 5 Jenis Penyakit Berkaitan dengan Jantung

Mengekalkan Denyut Jantung Normal

Denyutan jantung yang sihat sangat penting untuk melindungi kesihatan jantung. Terdapat beberapa langkah yang dapat anda lakukan untuk melindungi kesihatan jantung, yaitu:

 • Menguruskan tekanan dengan baik.
 • Elakkan tabiat merokok atau merokok.
 • Menurunkan berat badan berlebihan.

Mengekalkan degupan jantung yang normal adalah salah satu kaedah termudah untuk melindungi jantung. Sekiranya terdapat gejala yang mencurigakan di jantung, segera hubungi doktor melalui aplikasi . Ayuh, muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Berapa degupan jantung saya?
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Berapa Denyut Jantung Ideal Anda?

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found