Semua yang Anda Perlu Tahu mengenai Stretch Marks

, Jakarta - Walaupun tidak berbahaya secara perubatan, banyak orang masih bimbang ketika menjumpai tanda regangan pada badannya. Tanda regangan dianggap estetik mengganggu, sehingga ada orang yang bersedia keluar untuk terapi perubatan untuk menyingkirkan tanda regangan , seperti mikrodermabrasi.

Jika anda mempunyai tanda regangan , anda tidak perlu risau, kerana ini adalah keadaan biasa yang dialami oleh banyak orang. Lain daripada itu, tanda regangan Ia juga jarang menjadi gejala penyakit tertentu. Jadi, apa itu tanda regangan dan mengapa begitu banyak orang memilikinya? Lihat fakta tanda regangan banyak lagi!

Baca juga: Selalunya disalah anggap sama, ini adalah perbezaan antara selulit dan stretch mark

Punca Stretch Marks

Tanda regangan Ini adalah bekas luka pada kulit yang umumnya muncul pada bahagian tubuh yang mempunyai kepekatan lemak yang lebih tinggi, seperti paha, perut, lengan atas, dan punggung. Tanda regangan muncul ketika badan berkembang lebih cepat daripada kulit tumbuh.

Secara perubatan, tanda regangan muncul kerana pemecahan tisu elastik pada lapisan kulit yang dalam, yang disertai dengan keradangan. Keadaan ini akhirnya menyebabkan parut yang kelihatan pada kulit luar.

Kulit yang tegang mencetuskan penampilan tanda regangan pada kulit. Beberapa keadaan yang menyebabkan kulit meregang termasuk:

  • Peningkatan berat badan secara drastik.
  • Akil baligh, yang merupakan hasil perubahan dan pertumbuhan cepat badan dan kulit.
  • Implan payudara atau punggung yang terlalu besar.
  • Kehamilan, yang berkaitan dengan peregangan kulit perut dengan usia kehamilan dan kenaikan berat badan yang drastik.
  • Penggunaan atau pengambilan suplemen hormon glukokortikoid (steroid) yang berlebihan.
  • Penyakit genetik yang jarang berlaku, seperti penyakit Cushing, sindrom Marfan, dan sindrom Ehlers-Danlos

Baca juga: 5 Penyakit Jarang yang Perlu Anda Ketahui

Tanda Regangan Bukan Hanya Dimiliki oleh Wanita Hamil

Fakta tanda regangan Perkara seterusnya adalah, hampir semua orang dapat memilikinya. Tanda regangan ia sama dengan wanita hamil. Ini kerana wanita hamil pada amnya mengalami kenaikan berat badan yang cukup drastik dan mengalami perubahan ukuran perut. Tetapi sebenarnya, hampir semua orang berpotensi untuk dimiliki tanda regangan , wanita dan lelaki, hingga kanak-kanak, belia, dan orang dewasa.

Peningkatan berat badan yang disertai dengan pengumpulan lemak di kawasan tertentu badan sangat biasa. Sebab itu, tanda regangan Ini telah menjadi keadaan biasa bagi pelbagai kumpulan orang, bukan hanya wanita dan wanita hamil.

Baca juga: 7 Petua Menghilangkan Stretch Marks Selepas Kehamilan

Bagi pemilik kulit yang cantik, pada mulanya tanda regangan cenderung kelihatan merah jambu, kemudian secara beransur-ansur berubah menjadi coklat gelap. Manakala tanda regangan Kulit yang lebih gelap cenderung lebih cerah warnanya.

Cara menghilangkan kesan regangan

Sebilangan orang menjadi kurang yakin kerana muncul tanda regangan . Terutama jika ia besar atau di kawasan yang mudah dilihat, seperti leher, lengan, dan betis. Jadi, pelbagai cara telah dilakukan untuk cuba menghilangkan tanda regangan .

Malangnya, tanda regangan adalah keadaan kulit yang tidak dapat dihilangkan sepenuhnya. Berita baiknya, ada banyak cara untuk memudar tanda regangan . Rawatan yang paling ideal adalah memberi khasiat dan penjagaan kulit dari dalam, dan juga dari luar. Namun, seperti banyak masalah kulit yang lain, memerlukan masa dan ketekunan untuk memperbaiki penampilan kulit yang terkena tanda regangan .

Penyelenggaraan tanda regangan dari luar, antara lain, terapi niaga hadapan laser, kulit kimia , dan mikrodermabrasi. Semasa terapi ini, doktor biasanya akan memberi salap untuk menyuburkan kulit dari luar.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut mengenai fakta tanda regangan yang lain, atau mempunyai masalah kulit, anda boleh menghubungi doktor melalui aplikasi . Anda juga boleh berjumpa doktor dengan membuat temu janji di hospital pilihan anda melalui permohonan . Ayuh, muat turun permohonannya sekarang untuk memudahkan anda mendapatkan penyelesaian kesihatan yang paling lengkap!

Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Bagaimana cara menghilangkan tanda regangan?
Gred Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. 9 Perkara yang Perlu Diketahui Tentang Stretch Marks

Recent Posts