Punca Pusing Berpanjangan dan Cara Mengatasinya

Jakarta - Anda pasti merasa pening sangat hebat. Namun, bagaimana jika anda merasa pening untuk waktu yang lama? Adakah ini petunjuk penyakit berbahaya? Sakit kepala yang dirasakan dapat sangat mengganggu, terutama jika keadaan ini terjadi dalam jangka masa yang lama.

Sakit kepala yang berpanjangan juga dikenali sebagai sakit kepala kronik. Keadaan ini dicirikan oleh sakit kepala yang berlangsung sekurang-kurangnya 15 minit dalam sebulan, dan berlaku selama tiga bulan berturut-turut. Keadaan ini dikumpulkan mengikut sebabnya. Sakit kepala yang berpanjangan ini dapat dikelompokkan menjadi dua jenis, iaitu:

 1. Sakit kepala kronik primer, iaitu sakit kepala semata-mata sebagai tanda penyakit lain yang mendasari berlakunya sakit kepala.
 2. Sakit kepala bukan primer, iaitu sakit kepala kronik yang berlaku akibat penyakit lain yang mendasari.

Banyak kes sakit kepala kronik primer tidak diketahui sebabnya. Walau bagaimanapun, dalam sakit kepala kronik bukan primer, terdapat beberapa kemungkinan penyebabnya. Ini termasuk keradangan, jangkitan, atau gangguan saluran darah di otak, kecederaan, tumor otak, dan gangguan tekanan di otak. Berikut adalah beberapa penyakit yang boleh mencetuskan sakit kepala kronik bukan primer, termasuk:

 • Migrain Kronik

Migrain ini berlaku pada seseorang yang pernah mengalami migrain sebelumnya. Gejala boleh merangkumi sakit di satu atau kedua-dua belah kepala, keadaan ini boleh menyebabkan kesakitan yang luar biasa dengan sensasi berdenyut di bahagian kepala yang terkena migrain.

 • Hemicrania Continua

Keadaan ini dicirikan oleh sakit kepala di satu sisi kepala, berlaku setiap hari dan berterusan dengan intensiti meningkat dan jatuh. Keadaan ini boleh disertai dengan gejala mata merah atau berair di satu sisi yang terasa sakit, hidung berair dan tersumbat, dan kelopak mata yang terkulai atau murid yang membesar.

 • Sakit kepala yang baru timbul dan berlaku secara berterusan

Sakit kepala jenis ini biasanya muncul secara tiba-tiba. Dengan gejala sakit kepala yang menekan atau kepala terasa sesak. Kesakitan berkisar antara ringan hingga sederhana, tanpa dipengaruhi oleh aktiviti tertentu.

 • Sakit kepala kerana tekanan di dalam rongga kranial

Keadaan ini dapat dipicu oleh tumor otak, kista, atau peningkatan volume cairan otak, sehingga tekanan di kepala juga meningkat. Gejala yang timbul boleh merangkumi sakit kepala yang muncul secara tiba-tiba, dan disertai oleh gangguan saraf lain seperti muntah.

Anda boleh mengikuti beberapa cara di bawah ini untuk mengatasi pening berpanjangan yang anda alami. Pengendalian boleh:

 • Kurangkan tekanan.
 • Hadkan aktiviti fizikal yang berat dan jangan terlalu letih.
 • Dapatkan rehat yang cukup, dan atur waktu tidur selama 7-9 jam setiap malam.
 • Minum air secukupnya 2-3 liter sehari untuk mengelakkan dehidrasi.
 • Elakkan kafein, alkohol, dan rokok.
 • Makan secara teratur, kerana makan terlambat boleh menyebabkan pening.
 • Bersenam secara berkala.

Elakkan terkena cahaya matahari yang berlebihan.

Sekiranya anda telah mengikuti kaedah di atas untuk mengatasi permulaan pening berpanjangan yang anda alami, tetapi aduan tersebut terus berulang dan tidak hilang, anda dinasihatkan untuk berbincang dengan doktor anda. Dengan aplikasi tersebut , anda boleh berbual secara langsung dengan doktor pakar melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video bila-bila masa dan di mana sahaja. Setelah berbincang dengan doktor, anda boleh segera membeli ubat yang anda perlukan, dan pesanan anda akan dihantar ke tempat anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun aplikasi di Google Play atau App Store!

Baca juga:

 • Pening dan Penat setelah Menangis, Mengapa?
 • Selalunya Pening, Mungkin Terpengaruh dengan 5 Penyakit Ini
 • Kepala Sering Pening? Lakukan 6 Cara Ini Untuk Mengatasinya

Recent Posts