Berpotensi membatalkan, ini adalah makanan yang perlu diperhatikan

, Jakarta - Kehamilan pada trimester awal biasanya dipenuhi dengan gejala sakit pagi seperti loya dan muntah pada waktu pagi. Untuk menghilangkan loya ini, biasanya ibu juga menginginkan makanan tertentu. Walau bagaimanapun, ibu perlu ingat bahawa tidak semua makanan selamat dimakan semasa mengandung, terutama pada trimester pertama. Makan yang salah, makanan yang dimakan ibu malah boleh menggugurkan kandungan.

Semasa trimester pertama, janin di rahim masih dalam peringkat perkembangan. Ia masih sangat terdedah dan memerlukan banyak nutrien untuk pertumbuhan yang optimum. Jadi, ibu harus memastikan bahawa makanan yang dimakan adalah makanan berkhasiat dan tidak berpotensi untuk menggugurkan kandungan.

Baca juga: Wanita Hamil, Mesti Tahu Sebab dan Tanda Keguguran

Makanan yang berpotensi menyebabkan pengguguran

Makanan berikut terbukti berpotensi untuk digugurkan pada awal trimester, termasuk:

1. Nanas

Nanas mungkin buah yang tepat untuk menghilangkan rasa mual kerana ia mempunyai rasa masam dan manis. Walau bagaimanapun, pengambilan nanas secara berlebihan tidak digalakkan pada trimester pertama wanita hamil. Nanas mengandungi bromelain, yang melembutkan serviks dan memulakan kontraksi persalinan sebelum waktunya, sehingga menyebabkan pengguguran.

Ibu masih boleh makan nanas secara sederhana semasa peringkat awal kehamilan. Walau bagaimanapun, apabila nanas dimakan dalam jumlah besar (7 hingga 10 keping keseluruhan), ibu boleh mengalami pendarahan yang jika tidak disimpan dapat menyebabkan keguguran.

2. Ketam

Walaupun ketam adalah sumber kalsium yang baik, mereka juga mengandungi kadar kolesterol yang tinggi. Ia boleh menyebabkan pengecutan rahim dan menyebabkan pendarahan dalaman dan kemudian pengguguran. Oleh itu, masuk akal untuk tidak memakannya semasa mengandung.

3. Jantung Haiwan

Jerawat seperti hati haiwan, mungkin makanan kegemaran ibu sebelum mengandung. Walau bagaimanapun, semasa mengandung harus dielakkan. Pengambilan hati yang berlebihan boleh menyebabkan pengguguran. Sekiranya ibu mengambil sejumlah besar, ini secara beransur-ansur dapat meningkatkan pengumpulan retinol yang boleh menjejaskan kesihatan janin.

Baca juga: Mesti Tahu, 4 Sebab Keguguran yang Lazim

4. Aloe Vera

Lidah Buaya atau lidah buaya adalah salah satu tanaman yang diketahui mempunyai banyak manfaat kesihatan. Tetapi semasa trimester awal kehamilan, ibu harus menjauhinya. Lidah buaya mengandungi anthraquinones, yang merupakan sebatian yang boleh bertindak seperti julap yang kemudian boleh menyebabkan kontraksi rahim dan pendarahan pelvis.

Sebaliknya, lidah buaya berpotensi menggugurkan rahim. Namun, jika anda menggunakan gel lidah buaya untuk melekap di wajah anda, ia tidak akan menyebabkan keadaan berbahaya.

5. Susu yang tidak dipasteurisasi

Susu mentah atau keju yang tidak dipasteurisasi boleh mengandungi bakteria berbahaya, termasuk Listeria, Salmonella, E. coli , dan Campylobacter . Jangkitan bakteria ini boleh mengancam janin di rahim dan menggugurkan rahim.

Bakteria ini boleh berlaku secara semula jadi atau disebabkan oleh pencemaran semasa pengumpulan atau penyimpanan. Pasteurisasi adalah kaedah yang berkesan untuk membunuh bakteria berbahaya, tanpa mengubah nilai pemakanan produk. Untuk mengurangkan risiko jangkitan, hanya makan susu, keju, dan jus buah yang dipasteurisasi.

6. Alkohol

Semasa mengandung, ibu dinasihatkan untuk mengelakkan minum alkohol sepenuhnya. Sebabnya, minuman beralkohol dapat meningkatkan risiko keguguran dan kelahiran mati, bahkan dalam jumlah kecil dapat memberi kesan negatif terhadap perkembangan otak bayi.

Minum alkohol semasa mengandung boleh menyebabkan sindrom alkohol janin, yang boleh menyebabkan kecacatan wajah, kecacatan jantung, dan kecacatan intelektual. Tidak ada tahap alkohol yang selamat semasa kehamilan, disarankan untuk menghindarinya sama sekali.

7. Makanan Mentah

Makanan mentah atau kurang matang harus dielakkan oleh ibu semasa mengandung. Makanan mentah boleh mengandungi parasit dan bakteria yang dapat membuat wanita hamil mengalami cirit-birit, muntah, dan berisiko mengalami keguguran. Pastikan setiap makanan yang dimakan dimasak dengan sempurna.

Baca juga: Berhati-hatilah dengan Komplikasi yang Disebabkan oleh Keguguran

Itu adalah makanan yang berpotensi menggugurkan kandungan sehingga ibu perlu menjauhinya. Semasa mengandung, ibu mungkin memerlukan makanan tambahan kehamilan untuk menyokong perkembangan janin di dalam rahim.

Nah, sekarang anda boleh membeli makanan tambahan kehamilan di , kamu tahu. Dengan perkhidmatan penghantaran, anda tidak perlu keluar dari rumah anda untuk membeli vitamin lagi, kerana pesanan anda akan dihantar dalam masa kurang dari satu jam!

Rujukan:
Healthline Diakses pada tahun 2021. 11 Makanan dan Minuman yang Harus Dielakkan Semasa Kehamilan - Apa yang Tidak Dimakan.
Tangisan Pertama Keibubapaan. Diakses pada 2021. 22 Makanan Yang Boleh Menyebabkan Keguguran pada Kehamilan Awal.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found