Jangan keliru, ini adalah perbezaan antara kurap dan kudis pada kulit

, Jakarta - Kurap dan kudis adalah masalah kulit yang ditandai dengan kemunculan ruam. Ruam kurap dan kudis ini juga kelihatan serupa, sehingga banyak orang sukar membezakan antara kurap dan kudis. Selain tompok atau ruam yang kelihatan serupa, kurap dan kudis juga berjangkit.

Adalah sangat penting untuk membezakan kedua-dua keadaan ini sangat penting kerana kedua-duanya mempunyai sebab dan rawatan yang berbeza. Berikut adalah perbezaan antara kurap dan kudis yang perlu anda ketahui:

1. Kurap

Kurap atau dalam dunia perubatan disebut tinea corporis adalah penyakit kulit yang disebabkan oleh kulat. Perkara yang membezakannya dengan kudis, ruam atau tompok kurap berbentuk cincin. Tompok berbentuk cincin ini paling sering muncul di lengan dan kaki. Walau bagaimanapun, tompok-tompok juga boleh tumbuh di mana sahaja di badan seseorang, seperti di telapak kaki, yang dikenali sebagai tinea pedis atau kaki atlet, kulit kepala, yang disebut tinea capitis atau kawasan pangkal paha, yang dikenali sebagai gatal pangkal paha.

Baca juga: Bahan Asli untuk Merawat Kurap

Tompok kurap umumnya berwarna merah, merah jambu, coklat, atau kelabu. Tampalan itu mungkin lebih ringan atau lebih jelas di bahagian tengahnya, sehingga kelihatan seperti cincin. Tompok-tompok ini muncul dengan perlahan dan boleh merebak ke bahagian tubuh yang lain dan menyebabkan gatal. Biasanya, kurap disebarkan ketika seseorang berkongsi tuala, pakaian, atau pisau cukur dengan orang lain. Tidak mengeringkan kaki dengan betul setelah berkaki ayam juga boleh menyebabkan kurap.

2. Kudis

kudis atau kudis disebabkan oleh serangan hama yang disebut Sarcoptes scabiei . Tungau kudis hidup dan bertelur di lapisan kulit pertama. Gejala kudis boleh memakan masa hingga enam minggu untuk muncul. Pada masa itu, tungau hidup, membiak, dan menyebarkan atau menjangkiti orang lain.

Baca juga: 5 Ubat Semula jadi untuk Menyembuhkan Kudis

Kudis juga dapat disebarkan secara tidak langsung melalui hubungan dengan barang yang telah digunakan oleh orang yang dijangkiti. Contohnya, semasa anda berkongsi tempat tidur atau pakaian anda dengan seseorang yang menghidap kudis. Sama seperti kurap, ruam yang menyebabkan kudis juga menyebabkan gatal. Namun, tidak seperti kurap, tompok kudis biasanya mempunyai benjolan kecil seperti jerawat.

Kadang-kadang, anda juga mungkin melihat terdapat garis-garis kecil di kulit. Di sinilah hama betina menggali. Garis ini boleh menjadi garis berwarna kulit atau kelabu. Kudis mesti didiagnosis oleh doktor dan dirawat dengan ubat preskripsi yang disebut scabicides. Sekiranya anda didiagnosis menghidap kudis, pastikan anda mengikuti arahan rawatan sepenuhnya. Kerana, kemungkinan kambuh penyakit ini sangat mungkin berlaku.

Baca juga: 3 Penyakit Kulit Ini Boleh Muncul Tanpa Disedari

Sekiranya anda melihat tompok-tompok atau ruam kulit yang gatal, tetapi tidak pasti kurap atau kudis, lebih baik anda berjumpa dengan doktor anda untuk memastikannya. Tidak perlu bersusah payah pergi ke hospital, anda boleh meminta ahli dermatologi melalui permohonan bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video . Sangat praktikal bukan? Ayuh, muat turun sekarang!

Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Apakah perbezaan antara eksim nummular dan kurap?.
Garis Kesihatan. Diperoleh pada tahun 2020. Kudis vs. Ekzema.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found