Berikut adalah jenis keputihan berdasarkan warna

Jakarta - Pembuangan lendir atau cairan dari vagina adalah keadaan yang dikenali sebagai keputihan. Keadaan ini adalah cara semula jadi tubuh untuk menjaga kebersihan dan kelembapan organ pembiakan wanita, dengan membawa sel mati dan bakteria keluar dari tubuh, sehingga vagina dilindungi dari jangkitan berbahaya. Keputihan normal berlaku pada wanita usia subur, iaitu 15-49 tahun kerana perubahan hormon. Semasa memasuki menopaus, keputihan akan berkurang.

Baca juga: Jangan Meremehkan Gejala Kanser Serviks Ini

Untuk itu, apabila anda mengalaminya, jangan panik segera, OK! Kerana tidak semua keputihan berbahaya. Terdapat dua jenis keputihan, iaitu keputihan normal dan tidak normal. Keputihan yang normal biasanya berlaku setiap bulan, iaitu sebelum atau selepas haid dan semasa tempoh subur. Sementara keputihan yang tidak normal akan dicirikan oleh perubahan warna, tekstur, dan bau.

Jenis keputihan mengikut warna

Keputihan yang normal akan dicirikan oleh tekstur yang jelas dan tidak berbau. Walaupun keputihan yang tidak normal, biasanya berlaku kerana jangkitan kulat, virus, dan parasit. Jenis keputihan berikut dikategorikan berdasarkan warna dan konsistensinya.

 • Keputihan akibat jangkitan kulat akan ditandai dengan cairan putih pekat. Keputihan mungkin disertai dengan gatal atau bengkak di sekitar vulva.
 • Keputihan akibat vaginosis bakteria akan dicirikan oleh warna putih, kuning, atau kelabu, dan bau amis yang kuat. Keputihan mungkin disertai dengan gatal dan bengkak.
 • Keputihan kerana jangkitan trichomoniasis akan dicirikan oleh warna kuning atau hijau, dengan tekstur tebal, tebal, atau disertai dengan bau busuk yang tidak normal. Jangkitan trichomoniasis itu sendiri boleh merebak melalui hubungan seksual.
 • Keputihan akibat barah serviks akan ditandai dengan warna coklat dengan beberapa bintik darah. Segera berjumpa doktor di hospital terdekat sekiranya simptom digabungkan dengan sakit pelvis atau pendarahan faraj yang tidak normal.
 • Keputihan akibat gonore akan ditandai dengan warna kuning, dan disertai dengan sakit pelvis.

Baca juga: Ketahui 6 Tanda-tanda Keputihan Tidak normal

Keputihan yang tidak normal atau normal, kedua-duanya boleh berlaku kerana faktor pencetus yang mempengaruhi. Sebahagian daripadanya adalah faktor pemakanan, tidak menjaga kebersihan vagina yang baik, kitaran haid, mengambil ubat tertentu, minum pil kontraseptif, menggunakan pembalut atau seluar dalam, menyusu, hamil, terlalu banyak bekerja, atau dalam keadaan tertekan.

Langkah-langkah untuk Mencegah Keputihan

Keputihan yang tidak normal perlu dicegah, kerana itu adalah tanda jangkitan dari dalam organ wanita. Berikut adalah beberapa langkah untuk mencegah keputihan yang tidak normal pada wanita:

 • Bersihkan vagina dengan sabun khas dan air suam selepas membuang air kecil atau buang air besar, kemudian keringkan.
 • Jangan bersihkan vagina dengan semburan air, kerana ia akan membuang bakteria baik di dalam vagina.
 • Jangan gunakan seluar dalam yang ketat dengan bahan yang tidak menyerap peluh.
 • Jangan gunakan produk feminin yang mengandungi detergen atau minyak wangi, kerana boleh mengganggu keseimbangan pH di dalam vagina.
 • Tukar pad setiap 3-5 jam.
 • Jangan menukar pasangan dalam hubungan seksual.

Baca juga: Sakit Menstruasi Boleh Diubati Dengan Urutan, Betul?

Selain langkah-langkah ini, jangan lupa untuk memeriksa kesihatan vagina anda secara berkala. Pemeriksaan dianjurkan bagi mereka yang telah melakukan hubungan seks secara aktif untuk mengelakkan penyakit menular seksual yang berbahaya. Sentiasa menjaga kesihatan organ intim anda dengan beberapa langkah ini, ya!

Rujukan:
HHS.gov. Diakses pada tahun 2021. Keputihan.
Familydoctor.org. Diakses pada tahun 2021. Keputihan.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Apa Arti Pelbagai Jenis Keputihan?

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found