Punca Mata Kucing Webbed, Adakah Berbahaya?

"Berjumpa dengan mata kucing dengan jaring? Ini boleh berlaku kerana banyak sebab. Bermula dari trauma atau kesan pada mata, pendedahan kepada bahan kimia, hingga penyakit serius seperti ulserasi kornea dan glaukoma. Penting untuk mengenali simptom dan membawa kucing peliharaan anda ke doktor haiwan. "

Jakarta - Pelbagai masalah kesihatan boleh berlaku pada kucing. Walaupun penyakit mata jarang berlaku pada kucing daripada anjing, anda tetap perlu berwaspada. Termasuk ketika mata kucing dilapisi, mungkin ada penyakit serius yang perlu segera dirawat.

Beberapa penyakit kornea dan lensa boleh membuat mata kucing kelihatan berselaput. Walau bagaimanapun, keadaan ini juga boleh berlaku kerana terdedah kepada bahan kimia tertentu. Lebih terperinci, mari kita lihat perbincangan berikut!

Baca juga: Fakta Tentang Umur Kucing yang Perlu Anda Ketahui

Pelbagai Punca Mata Kucing Webbed

Terdapat pelbagai perkara yang boleh menjadi penyebab mata kucing berselaput. Bermula dari trauma atau kecederaan pada kawasan mata, hingga penyakit serius yang memerlukan rawatan dari doktor haiwan.

Berikut adalah beberapa kemungkinan sebab:

  1. Ulserasi kornea

Ulserasi atau ulserasi kornea boleh berlaku kerana banyak sebab, seperti trauma atau trauma daya tumpul pada mata, pendedahan kimia, atau jangkitan. Ulser pada kornea terbentuk apabila epitel, lapisan sel pelindung nipis, rosak. Kemudian, sel-sel keradangan memasuki stoma, yang menyebabkan mata kucing menjaring.

Tanda ulserasi kornea pada kucing adalah air mata di bahagian depan mata yang lut. Mata kucing biasanya kelihatan merah disertai dengan keputihan dan pembengkakan. Kucing juga sering menutup mata mereka dan kelihatan sensitif terhadap cahaya.

  1. Keratitis

Keadaan ini dicirikan oleh keradangan dan pembengkakan kornea mata. Keratitis boleh dikaitkan dengan sejumlah penyebab sekunder, seperti jangkitan dan kecederaan, atau mungkin disebabkan oleh jangkitan virus herpes.

Seperti kebanyakan keadaan mata, keradangan kornea ini dapat menyebabkan iris dan murid kelihatan ditutup dengan membran. Sekiranya penyebabnya tidak diubati dengan segera, penyakit ini boleh membawa maut kepada kucing.

  1. Katarak

Sama seperti manusia, kucing juga boleh mendapat katarak. Walau bagaimanapun, katarak pada kucing jarang berlaku, dan biasanya hanya berlaku pada kucing tua. Kanta di mata kucing boleh menjadi keruh dan menyukarkan cahaya masuk, merosakkan penglihatan dan kadang-kadang menyebabkan kebutaan.

Pelbagai perkara boleh menjadi penyebab katarak pada kucing. Ini termasuk genetik, keradangan, atau kecederaan pada mata. Dalam beberapa kes, keadaan ini dapat diatasi dengan prosedur pembedahan.

Baca juga: Makanan Manusia Berbahaya untuk Kucing

  1. Glaukoma

Penyakit yang tidak dapat dipulihkan ini berlaku apabila cairan berair di dalam mata berhenti mengalir dengan betul. Penumpukan cecair ini menyebabkan tekanan pada saraf optik, dan mencetuskan kerosakan saraf. Kerosakan saraf ini boleh merosakkan penglihatan kucing anda.

Mata yang sihat biasanya menggerakkan cecair (dikenali sebagai humor berair) masuk dan keluar dari belakang lensa mata. Sekiranya cairan tersumbat, peningkatan tekanan dapat menyebabkan kerosakan pada mata kucing, yang dapat mempengaruhi penglihatan kucing dan menyebabkan ketidakselesaan.

Sebilangan besar kes glaukoma pada kucing disebabkan oleh keradangan atau jangkitan saluran saliran mata, yang memungkinkan tekanan menumpuk pada mata yang terkena. Namun, dalam kes lain penyebab glaukoma boleh menjadi keradangan, terkehel lensa, tumor, atau kerosakan pada mata.

Tanda-tanda glaukoma pada kucing biasanya termasuk mata yang membesar, kornea yang mendung, mata merah, murid yang melebar yang tidak bereaksi dengan baik terhadap cahaya, menyipit, sakit di mata, atau terkoyak.

Rawatan Bergantung pada Keadaan

Rawatan mata kucing dengan webbed boleh berbeza-beza. Ia bergantung pada keadaan apa yang menyebabkannya, dan tahap keparahannya. Ulserasi dan keratitis kornea biasanya dirawat dengan antibiotik dan / atau tetes mata, serta salap penghilang rasa sakit.

Rawatan antibiotik juga boleh diberikan beberapa kali sehari. Titisan atau salap penghilang rasa sakit biasanya diberikan lebih jarang, setiap dua belas hingga empat puluh lapan jam. Sekiranya keratitis disebabkan oleh virus herpes kucing, rawatan mungkin lebih invasif.

Katarak, walaupun tidak dapat dipulihkan, dapat diatasi dengan merawat penyebab sekunder keadaan, seperti tekanan darah tinggi atau diabetes. Katarak sering dirawat dengan pembedahan, yang berjaya dalam kebanyakan kes. Pembedahan ini melibatkan membuang katarak dan memasukkan lensa sintetik.

Baca juga: Petua Menguruskan Kesihatan Mental Kucing Haiwan Peliharaan Anda

Sementara itu, untuk glaukoma, sebenarnya tidak ada ubat khusus untuk mengubatinya. Rawatan boleh dilakukan untuk menghilangkan rasa sakit sahaja. Doktor haiwan biasanya boleh menetapkan steroid dan ubat tetes mata khas untuk mengurangkan keradangan dan tekanan pada mata. Ini dapat melambatkan perkembangan kehilangan penglihatan.

Itulah perbincangan mengenai mata kucing dengan webbed, kemungkinan penyebab dan cara merawatnya. Sekiranya anda mendapati keadaan ini berlaku pada kucing kesayangan anda, segera muat turun dan gunakan aplikasinya untuk bercakap dengan doktor haiwan, ya.

Rujukan:
Wah! Diakses pada tahun 2021. Mata Mendung di Kucing.
Kaki Harian. Diakses pada 2021. 6 Masalah Mata Biasa pada Kucing.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found