Apa yang Berlaku pada Tubuh Apabila Gumpalan Darah Berlaku?

, Jakarta - Tahukah anda, ketika cedera, tubuh memiliki mekanisme semula jadi untuk menghentikan pendarahan akibat saluran darah yang robek. Mekanisme ini dipanggil hemostasis.

Nah, salah satu bahagian yang paling penting dalam hemostasis adalah pembekuan darah (pembekuan). Pembekuan berlaku dalam beberapa proses. Apabila seluruh proses pembekuan berjalan dengan baik, darah akan melekat dengan kuat ke tempat kecederaan, sehingga menghentikan pendarahan. Ketahui lebih lanjut mengenai proses pembekuan darah di sini.

Baca juga: Mimisan yang kerap, adakah ia berbahaya?

Memahami Pembekuan Darah

Juga dikenali sebagai pembekuan, pembekuan darah penting dalam pembaikan saluran darah. Darah mengalir melalui saluran darah untuk menyampaikan oksigen dan nutrien yang diperlukan ke sel-sel yang berlainan di dalam badan. Apabila saluran darah cedera, ia mencetuskan proses pembekuan darah. Dengan cara ini, badan akan memperbaiki kerosakan untuk menghentikan pendarahan.

Sebagai contoh, apabila kerosakan berlaku pada lapisan saluran darah, platelet akan membentuk penyumbatan di kawasan yang terjejas. Kemudian, mereka akan memulakan proses pembekuan darah dengan bantuan faktor pembekuan darah tertentu yang dihasilkan di dalam badan.

Bagaimana proses pembekuan darah berlaku?

Darah terdiri dari banyak sel yang berbeda, yang kebanyakannya adalah sel darah merah, sel darah putih, dan platelet, serta faktor pembekuan. Sel-sel ini dan unsur-unsur lain mengapung melalui saluran darah dalam cairan yang disebut plasma.

Pembekuan darah adalah proses kimia kompleks yang menggunakan sebanyak 10 protein yang berbeza (disebut faktor pembekuan darah atau faktor pembekuan) yang terdapat dalam plasma. Secara sederhana, proses pembekuan darah mengubah darah dari cecair menjadi padat di tempat kecederaan.

Inilah prosesnya:

  • Kecederaan

Potongan pada kulit atau luka dalam menyebabkan air mata kecil di dinding saluran darah yang menyebabkan pendarahan.

  • Kekangan Pembuluh Darah

Tubuh akan menyempitkan saluran darah untuk mengawal pendarahan yang berlaku. Proses ini akan menyekat aliran darah ke kawasan yang terjejas.

  • Penyumbatan Platelet

Sebagai tindak balas terhadap kecederaan, badan mengaktifkan platelet. Pada masa yang sama, isyarat kimia dilepaskan dari kantung kecil di dalam platelet untuk menarik sel lain ke kawasan tersebut. Mereka kemudian membuat palam platelet dengan membentuk gumpalan bersama. Protein yang dipanggil von Wilebrand factor (VWF) membantu platelet melekat bersama.

  • Gumpalan Fibrin

Apabila saluran darah cedera, faktor pembekuan atau faktor pembekuan dalam darah diaktifkan. Protein faktor pembekuan merangsang pengeluaran fibrin, yang merupakan bahan kuat, seperti helai yang membentuk pembekuan fibrin.

Selama beberapa hari atau minggu, bekuan fibrin ini menguat dan kemudian larut kerana dinding saluran darah yang cedera telah ditutup dan sembuh.

Pembekuan darah adalah proses penting yang dapat membantu mencegah kehilangan darah dari kecederaan. Sekiranya terdapat masalah dengan mana-mana bahagian proses, ia boleh menyebabkan komplikasi berbahaya seperti kehilangan darah yang teruk. Biasanya, orang yang mengalami gangguan pembekuan darah perlu diawasi dengan teliti untuk mengelakkan kecederaan dan pendarahan.

Baca juga: Mengapa Gangguan Pembekuan Darah Berlaku?

Di samping itu, badan juga mempunyai mekanisme kawalan untuk membatasi pembekuan dan melarutkan pembekuan yang tidak lagi diperlukan. Ini juga merupakan mekanisme penting untuk mencegah pendarahan berlebihan atau pembekuan berlebihan, kerana kedua-dua keadaan boleh membahayakan.

Ketika proses pembekuan darah tidak berjalan dengan baik, bahkan cedera ringan pada saluran darah dapat menyebabkan pendarahan yang teruk. Sebaliknya, apabila pembekuan darah berlaku secara berlebihan, gumpalan dapat terbentuk dan menyekat saluran darah kecil di tempat kritikal.

Saluran darah yang tersumbat di otak boleh menyebabkan strok , sementara penyumbatan pada saluran yang menuju ke jantung boleh menyebabkan serangan jantung. Potongan gumpalan dari urat di kaki, pelvis atau perut juga dapat bergerak melalui aliran darah ke paru-paru dan menyekat arteri utama di sana. Keadaan ini dipanggil embolisme paru.

Baca juga: Seberapa Berbahaya Adakah Pembekuan Darah di Otak?

Itulah penjelasan mengenai proses pembekuan darah. Sekiranya anda mengalami gejala yang disyaki sebagai masalah pembekuan darah, seperti pendarahan yang tidak berhenti ketika anda cedera, anda harus berjumpa doktor.

Sekarang, anda boleh pergi ke doktor dengan lebih mudah dengan permohonannya . Caranya, cukup buat temu janji di hospital pilihan anda melalui aplikasi dan anda boleh mendapatkan rawatan tanpa perlu beratur. Ayuh, muat turun permohonannya sekarang.

Rujukan:
HEM Sedar. Diakses pada tahun 2021. Proses Pembekuan Darah: Apa Yang Berlaku jika Anda Mengalami Gangguan Pendarahan.
Berita Sains Kehidupan Perubatan. Diakses pada tahun 2021. Proses Pembekuan Darah
Manual MSD. Diakses pada tahun 2021. Bagaimana Pembekuan Darah

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found