Kenali Khasiat Minyak Zaitun untuk Kesihatan Tubuh

, Jakarta - Anda pasti pernah mendengar cadangan untuk mengganti minyak masak biasa dengan minyak zaitun kerana lebih sihat, bukan? Ya, selama ini minyak zaitun atau minyak zaitun ia dianggap sebagai minyak yang sihat dan mempunyai banyak faedah. Namun, apa faedah minyak zaitun untuk kesihatan?

Minyak zaitun adalah minyak yang dibuat dari pengekstrakan zaitun, yang mengandungi asid lemak omega 6 dan omega 3. Walau bagaimanapun, asid lemak yang paling banyak terdapat dalam minyak zaitun adalah asid oleik yang sangat baik untuk tubuh, dan telah lama dipercayai dapat mengurangkan keradangan.

Baca juga: 4 Khasiat Minyak Zaitun untuk Muka

Khasiat Minyak Zaitun untuk Kesihatan Tubuh

Jika dibandingkan dengan minyak sawit, kandungan asid lemak tak jenuh dalam minyak zaitun cenderung lebih tinggi, sehingga dapat dikatakan lebih baik untuk tubuh. Lebih khusus lagi, berikut adalah beberapa faedah kesihatan minyak zaitun:

1. Menurunkan Kolesterol

Salah satu faedah utama pengambilan minyak zaitun adalah menurunkan kolesterol dalam darah. Ini kerana minyak zaitun mengandungi campuran antioksidan yang dapat menurunkan kolesterol jahat (LDL), sekaligus menjaga kadar kolesterol baik (HDL) dalam tubuh.

2. Menurunkan Risiko Penyakit Jantung

Kandungan polifenol dalam minyak zaitun dapat membantu menurunkan risiko penyakit jantung, dan bahkan mencegah serangan jantung. Namun, itu tidak bermakna bahawa memakan banyak minyak zaitun dapat membuat anda bebas dari penyakit jantung, ya.

Anda masih perlu mengimbangkannya dengan menjalani diet yang sihat, berolahraga secara teratur, berehat secukupnya, dan mengelakkan tekanan. Jangan lupa juga mengambil vitamin dan makanan tambahan untuk meningkatkan imuniti anda. Sekiranya stok hampir habis, beli saja di kedai kesihatan . Tidak perlu bersusah payah meninggalkan rumah, anda hanya perlu memesannya di , maka pesanan akan dihantar terus ke rumah anda.

Baca juga: 4 Khasiat Minyak Kelapa untuk Rambut

3. Mengawal Tekanan Darah

Mengonsumsi minyak zaitun secara berkala setiap hari akan membantu mengawal tekanan darah. Itulah sebabnya minyak ini sangat baik untuk dimakan oleh penghidap hipertensi yang ingin mengawal tekanan darah. Tekanan darah yang terkawal dapat mengurangkan risiko pelbagai penyakit, termasuk penyakit jantung.

4. Mencegah Kanser

Kombinasi diet yang sihat dengan meningkatkan pengambilan minyak zaitun dapat meningkatkan kadar antioksidan dalam tubuh. Perlu diingat bahawa antioksidan dapat membantu menangkis radikal bebas, yang juga dapat memberi kesan yang baik terhadap pencegahan barah. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut diperlukan dalam hal ini.

5. Mencegah Kegemukan

Masih masalah antioksidan, kandungan antioksidan yang tinggi dalam minyak zaitun dapat membantu pemprosesan lemak di dalam badan. Ini tentu akan memberi kesan yang baik untuk menjaga berat badan dan mencegah kegemukan. Terutama jika ia seimbang dengan diet yang sihat dan senaman yang teratur.

Jenis dan Petua Memilih Minyak Zaitun

Berdasarkan proses pengekstrakan dan tahap keasidan, minyak zaitun dikelompokkan menjadi beberapa jenis, iaitu:

  • Minyak zaitun dara tambahan . Merupakan jenis minyak zaitun terbaik, yang diekstrak terus dari zaitun dengan hanya 1 tekan. Jadi, minyak zaitun dara tambahan diperoleh dari penekanan pertama zaitun. Keasidan minyak zaitun jenis ini hanya 1 peratus.
  • Minyak zaitun dara. Minyak zaitun jenis ini juga diperoleh dari penekanan buah zaitun yang pertama. Bezanya, kandungan asidnya sekitar 3 peratus.
  • Fino . Minyak zaitun jenis ini diperoleh daripada campuran anak dara tambahan dan minyak zaitun dara .
  • Murni. Merupakan sejenis minyak zaitun yang diperoleh dari gabungan minyak zaitun dara yang telah diproses dan extra virgin.
  • Cahaya. Minyak zaitun jenis ini telah melalui proses penyaringan yang mengakibatkan warna minyak zaitun terjejas.
  • Baca juga: Ini adalah 3 kebaikan minyak wijen untuk kesihatan

Selain itu, untuk memastikan kualiti minyak zaitun, anda boleh mencubanya dengan menelan beberapa sudu minyak zaitun. Minyak zaitun berkualiti tinggi akan memberikan rasa sedikit pedas pada lidah apabila dirasakan. Semasa digunakan, minyak zaitun (kecuali anak dara tambahan ) boleh digunakan untuk menumis dan membakar. Namun, lebih baik menggunakan minyak zaitun secara langsung pada makanan seperti menambahkannya ke sayur seperti membuat salad. Kerana, kandungan polifenol dalam minyak zaitun boleh rosak jika dipanaskan pada suhu yang terlalu tinggi.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2019. 11 Manfaat Minyak Zaitun yang Terbukti.
Kesihatan Setiap Hari. Diperoleh pada tahun 2019. Minyak Kelapa vs. Minyak Zaitun untuk Kesihatan Jantung.
WebMD. Diakses 2019. Semua Mengenai Minyak Zaitun.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found