Ciri-ciri Air mani yang sihat

, Jakarta - Ketika pasangan suami isteri merancang kehamilan, bukan hanya kesuburan wanita yang harus dipertimbangkan, tetapi juga kesuburan lelaki. Kesihatan pembiakan dari sisi lelaki juga merupakan perkara penting yang perlu dipertimbangkan. Nah, untuk mengukur tahap kesuburan lelaki, kesihatan sperma adalah penanda aras.

Malangnya, tidak semua lelaki dilahirkan dengan sperma yang sihat. Terdapat banyak faktor yang mempengaruhi kesuburan lelaki. Oleh itu, setiap lelaki harus mengetahui beberapa ciri yang perlu dinilai sama ada air maninya sihat atau tidak. Dengan cara itu, langkah pasti untuk hamil dapat dilakukan. Untuk maklumat lebih lanjut, baca ulasan berikut!

Baca juga: Adakah benar bahawa kehamilan ditentukan oleh jumlah sperma?

Ciri-ciri Sperma Sihat di Air mani

Sperma adalah sel pembiakan lelaki yang dapat dilepaskan semasa ejakulasi. Sel-sel ini diperlukan bersama-sama dengan telur untuk menghasilkan pembiakan untuk hamil. Walau bagaimanapun, ia sangat berpengaruh berkaitan dengan kesuburan pada lelaki dan wanita. Bagi lelaki, beberapa faktor boleh mempengaruhi kesihatan lelaki, seperti diet dan rutin bersenam.

Terdapat beberapa faktor untuk menentukan sama ada sperma lelaki sihat atau tidak, termasuk:

1. Kuantiti

Seorang lelaki dikatakan subur jika air mani yang dikeluarkan dalam satu ejakulasi mengandung sekurang-kurangnya 15 juta sperma per mililiter. Terlalu sedikit sperma dalam ejakulasi menjadikannya lebih sukar untuk hamil, kerana ada sedikit sperma yang tersedia untuk menyuburkan telur.

2. Keupayaan Pergerakan

Untuk mencapai dan menyuburkan telur, sperma harus bergerak, menggeliat, dan berenang melalui serviks, rahim, dan saluran tuba wanita. Ini dikenali sebagai pergerakan. Seorang lelaki dikatakan subur jika sekurang-kurangnya 40 peratus sperma mempunyai pergerakan yang baik.

3. Struktur

Sperma normal mempunyai kepala bujur dan ekor panjang, yang memberi mereka pergerakan yang baik. Semakin banyak sperma yang mempunyai bentuk dan struktur normal, semakin besar kemungkinan lelaki membaja telur.

Di samping itu, terdapat mitos bahawa sperma tebal adalah ciri khas sperma yang sihat. Sebenarnya, ini tidak selalu benar. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut, ada baiknya anda berjumpa dengan profesional perubatan supaya anda tidak membuat keputusan sendiri.

Anda juga boleh memeriksa kandungan sperma dalam air mani yang sihat atau tidak di hospital yang bekerja dengannya . Ia sangat mudah, hanya secara sederhana muat turun permohonan dan mendapat akses mudah ke kesihatan tanpa had. Oleh itu, muat turun aplikasinya sekarang!

Baca juga: Semua Mengenai Kesuburan pada Lelaki Yang Anda Perlu Tahu

Adakah Cara Betul Menghasilkan Sperma Sihat?

Melancarkan dari Klinik Cleveland , anda boleh mengambil langkah mudah untuk meningkatkan peluang anda menghasilkan sperma yang sihat, iaitu:

  • Berhenti merokok. Sekiranya anda ingin meningkatkan kualiti sperma, maka langkah pertama yang dapat anda lakukan adalah berhenti merokok. Tembakau menurunkan jumlah sperma dan menjadikan sperma mempunyai pergerakan yang rendah. Pakar mendapati bahawa pendedahan kepada rokok dapat merosakkan DNA dalam sperma dan membuat seseorang berisiko mengalami kemandulan, dan bahkan menyebabkan pasangan keguguran.
  • Pengambilan Makanan Sihat. Untuk meningkatkan kualiti sperma, lelaki juga harus mengelakkan makanan ringan dan makanan yang tinggi gula, lemak, dan pengawet. Terapkan diet yang sihat seperti selalu makan makanan segar dan keseluruhan. Bermula dari buah-buahan dan sayur-sayuran yang kaya dengan antioksidan, terutama vitamin C dan E, yang memberi kesan positif pada kesuburan.
  • Elakkan Alkohol. Pada dasarnya alkohol tidak secara langsung mempengaruhi kesihatan sperma. Walau bagaimanapun, ketergantungan alkohol dan alkohol yang berlebihan boleh menyebabkan hormon badan berubah. Kesannya, keadaan ini menyebabkan banyak masalah kesihatan.
  • Jangan Ambil Makanan Tambahan Testosteron. Masih dari sumber yang sama, seorang lelaki yang menggunakan suplemen testosteron, baik secara haram sebagai ubat peningkatan prestasi atau preskripsi doktor boleh mengganggu kesuburan. Menggunakan testosteron akan mematikan pengeluaran hormon semula jadi tubuh yang kemudian mematikan pengeluaran sperma.
  • Elakkan Pancuran Panas. Ketika badan letih, mandi dengan air suam dapat memberikan rasa lega pada otot yang sakit. Namun, anda harus menghindari kebiasaan ini lebih-lebih lagi kerana mendedahkan zakar ke suhu panas boleh menyebabkan masalah kesuburan. Sebabnya ialah testis mesti berada dalam suhu yang lebih sejuk untuk kekal sihat.
  • Mengekalkan Berat yang Sihat . Beberapa kajian menunjukkan bahawa peningkatan indeks jisim badan (BMI) dikaitkan dengan penurunan jumlah sperma dan motilitas sperma. Lakukan senaman secara teratur dan sesuaikan diet anda untuk mendapatkan berat badan yang ideal.

Baca juga: 3 Faktor Yang Menentukan Kesihatan Sperma

Itulah yang boleh dilakukan untuk menghasilkan sperma yang sihat. Ingat, sperma yang sihat dapat meningkatkan peluang untuk menghasilkan keturunan. Pastikan untuk mengamalkan tabiat sihat setiap hari agar peluang hamil lebih tinggi, sehingga sesuatu yang anda nantikan dapat dicapai dengan cepat.

Rujukan:
Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2021. Perkara Yang Boleh Anda Lakukan untuk Menjaga Sperma Anda Sihat.
Klinik Mayo. Diakses pada 2021. Sperma Sihat: Meningkatkan Kesuburan Anda.
NHS UK. Diakses pada tahun 2021. Kiraan Sperma Rendah.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Senarai Semak 7 Langkah untuk Sperma Sihat dan Subur.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Cara meningkatkan kesihatan sperma.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found