Perkembangan Janin 17 Minggu

, Jakarta - Proses kehamilan yang panjang memang memerlukan kerja keras dan kesabaran yang tinggi dalam menjalaninya. Bagaimana tidak, minggu-minggu awal kehamilan berlaku dengan begitu mendadak akibat tubuh berusaha menyesuaikan diri dengan keadaan kehamilan. Tiada lagi gejala sakit pagi yang boleh berlaku hampir sepanjang hari juga memburukkan lagi keadaan wanita hamil. Tetapi pada akhirnya, masa-masa sukar dan penuh dengan perjuangan berjaya dilalui oleh ibu saya.

Ibu kini hamil 17 minggu. Beberapa gejala awal kehamilan yang menyakitkan perlahan-lahan hilang. Wanita hamil dapat merasakan keadaan yang lebih selesa dan kuat. Pada usia 17 minggu, janin juga semakin besar dan kebolehannya semakin berkembang. Lihat perkembangan janin pada minggu ketujuh belas di sini.

Teruskan ke Pembangunan Janin pada 18 Minggu

Memasuki usia 17 minggu kehamilan, ukuran janin ibu adalah kira-kira ukuran lobak dengan panjang badan dari kepala hingga kaki sekitar 12 sentimeter dan berat sekitar 150 gram. Kini, tengkorak bayi, yang terdiri daripada tulang rawan, mula mengeras. Proses pengerasan tulang dalam badan janin juga disebut osifikasi. Kaki dan telinga dalam akan menjadi bahagian badan pertama yang mengeras.

Selain itu, saraf di saraf tunjang janin juga telah membentuk myelin, yang merupakan lapisan pelindung protein dan zat berlemak yang melindungi saraf untuk mendorong transmisi impuls elektrik dengan cepat dan efisien. Myelin adalah lapisan yang sangat penting untuk sistem saraf berfungsi dengan baik selepas kelahiran.

Walau bagaimanapun, bahagian janin yang paling cepat berkembang pada kehamilan 17 minggu adalah plasenta. Plasenta janin telah berkembang pesat dengan ribuan saluran darah yang dapat membantu mengoptimumkan fungsinya untuk menyampaikan nutrien dan oksigen ke janin dan menjadikan sisa janin. Tali pusat semakin kuat dan tebal.

Sekiranya ibu menjalani pemeriksaan ultrasound pada minggu ke-17, pakar obstetrik dapat mendengar degupan jantung ibu.

Baca juga: Bilakah Anda Boleh Mendengar Denyutan Jantung Janin?

Teruskan ke Pembangunan Janin pada 18 Minggu

Perubahan Tubuh Ibu pada 17 Minggu Kehamilan

Pada usia 17 minggu kehamilan, ibu akan mula melihat perubahan pada payudara yang ukurannya semakin besar. Sebenarnya, payudara ibu telah mengalami banyak perubahan sejak awal kehamilan. Ini disebabkan oleh hormon kehamilan yang menyiapkan badan ibu untuk menghasilkan susu ibu.

Pada minggu ini, akan ada lebih banyak darah yang mengalir ke saluran susu, sehingga payudara akan membesar untuk mempersiapkan ibu untuk menyusui. Keadaan ini menyebabkan payudara ibu membesar semasa mengandung. Oleh itu, pastikan ukuran payudara ibu anda sekarang diperbesar dan ganti coli biasa anda dengan ukuran coli baru untuk keselesaan.

Baca juga: Petua Memilih Seluar Dalam yang Selesa untuk Wanita Hamil

Pada 17 minggu perkembangan janin, ibu juga sering merasa panas dan mudah berpeluh. Ini berlaku kerana hormon kehamilan meningkatkan aliran darah ke kulit. Selain itu, metabolisme badan semasa hamil juga meningkat yang menyebabkan ibu selalu basah dengan peluh.

Gejala Kehamilan pada 17 Minggu

Semasa janin terus berkembang, berat badan ibu juga akan meningkat secara beransur-ansur. Jadi, bersiaplah untuk menerima perubahan badan ini, ya, puan. Pada minggu ketujuh belas ini juga, tanda-tanda tanda regangan akan mula muncul. Selain itu, aliran darah dalam tubuh ibu juga akan meningkat, diikuti dengan peningkatan cairan tubuh, seperti cairan vagina, keringat, dan lendir.

Penjagaan Kehamilan pada 17 Minggu

Sebilangan wanita hamil mengadu bahawa mereka sering merasa pening pada minggu ketujuh belas ini. Tetapi, jangan risau, sebenarnya pening adalah gejala yang agak biasa semasa mengandung dan bukan keadaan yang berbahaya.

Sekiranya anda merasa pening, cubalah berbaring menghadap kiri anda dan angkat kaki anda setinggi mungkin. Anda juga boleh duduk dan meletakkan kepala di antara lutut anda. Kemudian, tarik nafas dalam-dalam dan longgar pakaian sehingga tidak terlalu ketat.

Baca juga: Jangan memandang rendah sakit kepala semasa mengandung

Nah, itulah perkembangan janin pada usia 17 minggu. Sekiranya wanita hamil sakit dan memerlukan nasihat kesihatan, gunakan saja aplikasinya . Anda boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Teruskan ke Pembangunan Janin pada 18 Minggu

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found