Kemungkinan hamil ketika melakukan hubungan seks semasa haid

, Jakarta - Secara teknikal, seorang wanita boleh hamil pada bila-bila masa semasa kitaran haid mereka. Walau bagaimanapun, sangat tidak mungkin seorang wanita hamil semasa mereka sedang haid. Wanita mempunyai peluang tinggi untuk hamil pada pertengahan kitaran haid mereka, dan tempoh ini sering disebut sebagai masa subur.

Peluang untuk hamil jauh lebih rendah sebelum dan selepas masa subur, tetapi masih mungkin, dan ada beberapa faktor yang perlu dipertimbangkan. Oleh itu, mengapa peluang hamil di luar waktu subur sangat kecil? Ketahui jawapannya melalui tinjauan berikut!

Baca juga: Ini adalah 4 fasa yang berlaku semasa haid

Bolehkah Anda Hamil Semasa Menstruasi?

Wanita boleh hamil semasa haid, tetapi ini tidak mungkin berlaku. Wanita cenderung hamil pada pertengahan kitaran haid mereka, ketika ovari melepaskan telur dalam proses yang disebut ovulasi. Telur kemudian bergerak ke rahim, di mana sel sperma dapat menyuburkannya.

mengikut Pejabat Kesihatan Wanita , purata kitaran haid adalah 28 hari. Kitaran haid adalah masa antara hari pertama satu tempoh dan hari pertama berikutnya. Ovulasi biasanya berlaku 7-19 hari selepas tempoh seseorang berakhir.

Telur hanya dapat bertahan selama 12-24 jam setelah ovulasi. Atas sebab ini, ia mesti memenuhi sel sperma pada masa ini agar kehamilan berlaku. Seseorang kemungkinan besar akan hamil sekiranya mereka melakukan hubungan seks dalam 3 hari sebelum dan sehingga hari ovulasi.

Oleh kerana seseorang dengan kitaran 28 hari biasanya tidak berovulasi sehingga kira-kira seminggu setelah mereka berhenti berdarah, mereka biasanya tidak dapat hamil dalam tempoh mereka.

Namun, sebenarnya ini tidak semudah yang dibayangkan kerana ada tiga faktor utama, iaitu:

 • Panjang kitaran haid seseorang.
 • Perbezaan bulanan dalam masa ovulasi.
 • Berapa lama sperma kekal hidup di dalam badan wanita.

Kitaran haid masih "normal" jika haid datang setiap 24-38 hari, jadi panjang kitaran sangat berbeza antara wanita. Orang dengan kitaran haid yang lebih pendek mungkin ovulasi lebih dekat dengan haid daripada orang yang mempunyai kitaran yang lebih lama. Variasi panjang kitaran haid dan masa ovulasi menyukarkan untuk mengetahui kapan seseorang itu subur.

Sperma juga dapat hidup selama 3-5 hari di dalam tubuh wanita, yang bermaksud seseorang boleh hamil walaupun mereka melakukan hubungan seks 5 hari sebelum ovulasi. Sebilangan penyelidik berpendapat bahawa melakukan hubungan seks pada hari sebelum ovulasi mempunyai peluang yang sama untuk hamil dengan melakukan hubungan seksual beberapa kali secara rawak semasa kitaran haid.

Dalam tempoh ini, tubuh seseorang mengeluarkan darah, telur yang tidak dibaja, dan tisu dari lapisan rahim. Rata-rata wanita akan berdarah sekitar 5 hari, walaupun sangat biasa untuk berdarah untuk jangka masa yang lebih pendek atau lebih lama. Jadi, walaupun mungkin untuk hamil semasa haid anda, kemungkinannya sangat kecil.

Baca juga:Apa yang Perlu Diperhatikan Tentang Hubungan intim Semasa Menstruasi

Lebih Dalam Mengenai Masa Subur Wanita

Mengesan ovulasi boleh menjadi alat penting bagi orang yang merancang kehamilan. Walaupun kebanyakan orang mengalami ovulasi secara berkala sejak mereka mula haid hingga menopaus, ovulasi tidak selalu berlaku pada hari yang sama dalam seminggu setiap bulan, atau bahkan pada titik yang sama dalam kitaran haid setiap bulan.

Terdapat beberapa faktor yang boleh menyebabkan masa dan tempoh ovulasi tidak teratur:

 • Asap.
 • Obesiti.
 • Penyakit.
 • Tekanan.
 • Perubahan dalam jadual tidur dan kerja.

Anda boleh mengesan hari ovulasi mereka menggunakan alat berikut:

 • Manfaatkan carta kesuburan percuma
 • Ambil suhu badan mereka berehat setiap hari dan cari sedikit kenaikan yang boleh menunjukkan ovulasi.
 • Pantau lendir serviks untuk perubahan yang menunjukkan ovulasi, yang menurut beberapa sumber mungkin merupakan petunjuk kesuburan yang paling tepat.
 • Menggunakan monitor kesuburan untuk memeriksa lonjakan hormon luteinizing .
 • Menggunakan aplikasi dihidupkan telefon pintar .

Baca juga: Adakah selamat bercinta semasa haid?

Anda juga boleh membincangkan bagaimana mengetahui masa subur anda dengan doktor anda di . Doktor anda akan memberi anda semua maklumat yang anda perlukan mengenai kesuburan. Ayuh, manfaatkan kemudahan bercakap dengan doktor melalui aplikasi .

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Bolehkah Anda Mengandung jika Anda Berhubungan Seks dalam Tempoh Anda?
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Bolehkah Anda Mengandung dalam Tempoh Anda?

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found