Kucing Terus Membakar, Apa Tanda?

, Jakarta - Adakah anda tahu mengapa kucing meow? Sebenarnya, ada banyak sebab mengapa kucing mengeong. Contohnya, anak kucing mengecewakan ibu mereka ketika mereka lapar, sejuk, atau takut. Namun, apabila kucing semakin tua, mereka menggunakan penyuaraan lain seperti 'babbling' atau meowing, mendesis, dan menggeram untuk berkomunikasi antara satu sama lain.

Beberapa kucing mengecewakan hanya untuk mendengar suara mereka sendiri, sementara yang lain nampaknya mahu berbual dengan pemiliknya. Persoalannya, bagaimana jika kucing selalu mengeong? Nah, inilah beberapa sebab kucing terus mengeong.

Baca juga: Pelbagai Makanan Kegemaran Kucing yang Perlu Anda Ketahui

1. Sakit

Kucing yang mengekang boleh menjadi tanda masalah atau penyakit di dalam badan mereka. Langkah pertama yang perlu dilakukan adalah membawa mereka ke doktor haiwan untuk pemeriksaan menyeluruh. Terdapat beberapa penyakit yang menyebabkan kucing merasa lapar, dahaga, atau sakit, semuanya boleh menyebabkan mengunyah berlebihan.

Di samping itu, kucing dari semua peringkat umur juga boleh menghidap penyakit tiroid atau buah pinggang yang terlalu aktif. Baiklah, kedua-dua penyakit ini boleh menyebabkan penyuaraan berlebihan.

2. Mahu makan

Beberapa kucing mengecewakan setiap kali seseorang berjalan di dapur, dengan harapan mereka mendapat makanan. Di samping itu, banyak kucing menjadi sangat lantang ketika mendekati waktu makan mereka. Sekiranya demikian, jangan beri makan kucing ketika mereka 'menangis'. Tunggu sehingga mereka masih meletakkan makanan mereka, dan jangan beri mereka makanan semasa mereka masih mengecewakan.

3. Memberi salam

Seekor kucing yang mengeong juga boleh menjadi tanda bahawa dia ingin menyapa pemiliknya, tetamu, atau orang lain. Banyak kucing mengecewakan ketika orang-orangnya pulang, atau bahkan ketika mereka bertemu di rumah. Ini adalah kebiasaan yang sukar untuk dipecahkan, tetapi anggap ia sebagai anak kucing yang mengatakan bahawa mereka gembira melihat anda.

Baca juga: Ketahui Bahagian Makanan yang Betul untuk diberikan kepada Kucing

4. Perhatian Mencari

Pencari perhatian. Walaupun ada yang berfikir, kucing tidak suka bersendirian. Kucing sering mengongkong untuk memulakan permainan, haiwan kesayangan, atau mengajak anda bercakap dengannya. Sekiranya anda ingin mengurangkan mengecewakan yang mencari perhatian, berhenti bertindak balas apabila ia berlaku.

Perhatikan hanya ketika mereka tenang. Sekiranya mereka mula mengeong lagi, tonton atau tinggalkan. Walau bagaimanapun, jangan mengabaikan haiwan peliharaan. Luangkan masa yang berkualiti setiap hari dengan mereka, bermain, dandanan dan bercakap dengan mereka. Haiwan peliharaan yang letih adalah haiwan peliharaan yang lebih tenang.

5. Tekanan

Kucing yang berada dalam keadaan tertekan sering menjadi lebih vokal atau mengecewakan secara berlebihan. Mempunyai haiwan kesayangan atau bayi baru, atau pindah rumah, sakit atau kehilangan orang yang disayangi boleh mengubah kucing anda menjadi buruk. Cuba cari apa yang memberi tekanan kepada kucing peliharaan anda. Di samping itu, bantu mereka menyesuaikan diri dengan perubahan. Sekiranya tidak mungkin, beri perhatian kucing anda dan masa yang tenang untuk menenangkannya.

Baca juga: Ketahui Seluk-beluk Mengenai Selesema Kucing di Kucing Haiwan Peliharaan

6. Mahu Berkahwin

kucing yang terus mengeong juga boleh menjadi tanda bahawa dia ingin mengawan (untuk kucing yang tidak dikebiri atau dikumuhkan). Kucing betina mengeong ketika dia dalam keadaan panas, dan kucing jantan mengecewakan ketika dia mencium aroma betina ketika sedang panas.

Sekiranya kucing peliharaan anda terus mengeong, mungkin disebabkan oleh beberapa perkara di atas. Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah di atas? Atau haiwan kesayangan anda mempunyai masalah kesihatan?

Kenapa anda boleh meminta doktor haiwan secara langsung melalui aplikasi . Tidak perlu meninggalkan rumah, anda boleh menghubungi doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja. Praktikal, bukan?Rujukan:
FETCH oleh Web MD. Diakses pada tahun 2021. Kucing dan High Meowing
Petfinder. Diakses pada tahun 2021. Ceramah Kucing: 10 Sebab Kucing Meow
Persatuan Amerika untuk Pencegahan Kekejaman terhadap Haiwan. Diakses pada tahun 2021. Meowing dan Yowling

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found