Ketahui Fungsi Otot Lancar untuk Tubuh Manusia

Otot licin adalah otot yang berfungsi tanpa kita sedari atau menginginkannya. Otot licin berfungsi mengikut arahan otot dan keperluan badan. Otot-otot ini tersebar ke seluruh badan, dari saluran pernafasan, rahim, pundi kencing, hingga saluran pencernaan. "

, Jakarta - Tahukah anda bahawa terdapat tiga jenis otot manusia? Sistem otot yang terdiri daripada lebih daripada 600 otot terbahagi kepada tiga jenis, iaitu otot licin, otot rangka, dan otot jantung. Dari ketiganya, hanya otot rangka yang dapat kita kendalikan secara sedar. Sementara itu, otot licin dan jantung berfungsi secara automatik, tanpa kita sedari.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai fungsi otot licin dalam tubuh manusia? Inilah ulasan penuh

Baca juga: Ketahui Fungsi Penting Otot Jantung pada Manusia

Otot Lancar Berfungsi Secara Tidak Sengaja

Seperti yang dijelaskan di atas, anda boleh mengatakan otot licin berfungsi tanpa kita menyedarinya. Otot ini berfungsi mengikut urutan otak dan keperluan badan. Nah, otot licin ini tersebar ke seluruh badan, dari saluran pernafasan, pundi kencing, rahim, hingga saluran pencernaan. Jadi, apa fungsi otot licin dalam tubuh manusia?

Otot licin mempunyai pelbagai fungsi kerana merebak di pelbagai organ badan. Fungsi otot ini agak pelbagai, bergantung pada lokasi dan kedudukannya di dalam badan. Sebagai contoh:

  • Otot licin di saluran pencernaan membantu laluan makanan.
  • Otot licin dalam pundi kencing berfungsi menahan dan mengeluarkan air kencing.
  • Otot licin di mata, berfungsi untuk mengubah ukuran iris dan mengubah bentuk lensa mata.

Tiga perkara di atas hanyalah beberapa contoh dari banyak fungsi otot licin dalam badan kita. Pada asasnya, tisu otot mempunyai fungsi yang sama, iaitu sebagai alat pergerakan aktif. Walaupun otot licin, berfungsi untuk memberi pergerakan tanpa pengaruh badan, atau bergerak melawan kehendak kita.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai fungsi otot licin? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonan . Tidak perlu meninggalkan rumah, anda boleh menghubungi doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja. Praktikal, bukan?

Baca juga: 8 Penyakit Yang Menyebabkan Gangguan Pergerakan Otot

Lebih Lanjut Mengenai Otot Licin

Bentuk otot licin pastinya berbeza dengan otot jantung atau rangka. Otot licin secara amnya membentuk jaringan saluran darah dan organ dalaman yang berongga, seperti perut, usus, dan pundi kencing. Ia dipanggil licin kerana otot licin tidak mempunyai garis mikroskopik (jalur) yang terdapat pada dua jenis otot yang lain.

Apabila tisu otot licin diperhatikan menggunakan mikroskop, ia akan kelihatan serat homogen, dan akan kelihatan polos atau tidak berlekuk.

Selain itu, otot licin juga mempunyai ciri-ciri lain, iaitu:

  • Sel-sel otot licin berbentuk gelendong, iaitu pusatnya membonjol dan ujungnya meruncing.
  • Ia terletak di organ dalaman.
  • Berfungsi secara automatik, atau tidak sedar.
  • Satu sel, satu inti.
  • Respons terhadap rangsangan lambat dan tidak cepat letih.
  • Tidak ada ikatan terang dan gelap, jadi ia disebut otot licin.

Baca juga: Ini adalah Langkah Mudah untuk Meringankan Sakit Otot

Ingat, otot dalam badan mempunyai peranan penting dalam kelangsungan hidup kita. Oleh itu, kesihatan dan kekuatan otot mesti sentiasa dijaga. Kaedahnya cukup mudah, seperti senaman biasa, pengambilan makanan dan minuman berkhasiat seimbang, dan rehat yang mencukupi.

Nah, bagi anda yang mempunyai masalah dengan otot badan, atau masalah kesihatan yang lain, anda boleh memeriksa diri di hospital pilihan. Sebelum ini, buat temu janji dengan doktor di aplikasi Oleh itu, anda tidak perlu menunggu sebentar ketika anda sampai di hospital. Praktikal, bukan?

Rujukan:
MedicineNet. Diakses pada tahun 2021. Definisi Perubatan otot licin.Biologi Kamus. Diakses pada tahun 2021. Otot licin

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found