Jangan bodoh, ini adalah cara pengambilan teh hijau untuk badan yang ideal

, Jakarta - Pengambilan teh hijau secara berkala dikatakan dapat membantu menurunkan berat badan. Oleh itu, minuman jenis ini sesuai untuk orang yang ingin mempunyai bentuk badan yang ideal. Tetapi tunggu, sebenarnya pengambilan teh hijau untuk penurunan berat badan tidak boleh dilakukan secara rawak. Terdapat beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan jika anda ingin memanfaatkan teh hijau.

Teh ini dipercayai dapat menurunkan berat badan sepanjang diminum dengan cara yang betul. Supaya faedahnya dapat diperoleh, elakkan mencampurkan apa-apa ke dalam teh hijau untuk diminum. Selain itu, ketahui juga bilakah masa terbaik untuk mengambil minuman ini. Untuk jelas, lihat ulasan mengenai cara minum teh hijau di bawah!

Mengambil Teh Hijau dengan betul

Berikut adalah beberapa petua dan panduan untuk minum teh hijau, agar manfaatnya dalam membentuk tubuh yang ideal dapat dimaksimumkan:

1. Minum suam

Teh hijau boleh dinikmati hangat atau sejuk. Namun, jika anda menginginkan faedah untuk menurunkan berat badan, anda harus menikmati teh hijau suam. Sekiranya anda membancuh daun teh hijau sebenar secara langsung, anda harus membancuhnya dengan air panas pada suhu 80-90 darjah Celsius. Biarkan sebentar sehingga teh menjadi suam, kemudian minum sehingga habis.

Baca juga: Peminat Matcha, ini adalah faedah kesihatan teh hijau

2. Minum 3-4 kali sehari

Selain diminum suam, teh yang satu ini harus diminum 3-4 kali sehari. Waktu terbaik untuk meminumnya adalah selepas sarapan, kerana minum teh ketika perut kosong dapat merangsang pengeluaran asid perut.

Selepas itu, pada waktu siang minum teh hijau sekali lagi untuk menyegarkan badan dan fikiran setelah melakukan aktiviti yang sibuk. Selepas makan malam, anda boleh kembali menghirup secawan teh hijau. Namun, selain waktu-waktu ini, anda juga dapat menikmati teh hijau pada waktu petang setelah pulang dari tempat kerja.

Kerana teh hijau bukan sahaja membantu proses diet, tetapi juga dapat menjadikan tubuh lebih segar. Sekiranya anda ingin perbincangan lebih lanjut mengenai pengambilan teh hijau, anda boleh membincangkannya dengan pakar pemakanan. Sekarang, perbincangan dengan pakar pemakanan juga boleh dilakukan di aplikasi , kamu tahu. Melalui ciri Bercakap dengan Doktor, anda boleh membincangkan gejala anda secara langsung Berbual atau Panggilan Suara / Video, bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah.

Baca juga: Kelebihan Teh Hijau dan Teh Oolong untuk Menurunkan Berat Badan

3. Jangan Tambahkan Campuran

Seperti dengan matcha latte atau minuman teh hijau yang diproses lain? Sekiranya anda menjalani diet, anda tidak boleh menambahkan campuran teh hijau, ya. Oleh itu, teh hijau yang dicampurkan dengan susu, madu, atau kapur tidak digalakkan untuk diet. Lebih baik jika anda benar-benar mengonsumsi daun teh hijau murni yang curam, jika anda ingin menurunkan berat badan.

Penambahan susu atau madu dapat meningkatkan kandungan kalori dalam teh hijau. Walaupun kapur mempunyai khasiat untuk menurunkan berat badan, teh hijau yang telah dicampurkan dengan kapur tidak disarankan untuk dimakan oleh orang yang mempunyai riwayat penyakit ulser.

4. Elakkan minum teh hijau sebelum tidur

Sekiranya anda mengikuti program diet, anda harus mengelakkan minum teh hijau sebelum tidur. Oleh itu, teh hijau mengandungi kafein, walaupun jumlahnya tidak sebanyak kopi. Kandungan kafein ini dapat menyukarkan anda untuk tertidur jika anda meminumnya kurang dari 2 jam sebelum tidur. Oleh itu, elakkan minum teh hijau sebelum tidur untuk mengelakkan insomnia.

Kurang tidur sebenarnya akan mengganggu proses metabolik badan, sehingga pembakaran lemak di dalam badan tidak optimum. Oleh itu, lebih baik minum teh hijau selepas makan malam. Ini bermaksud, anda harus makan malam kurang dari 4 jam sebelum tidur. Selepas makan, minum teh hijau yang baru diseduh.

Baca juga: Di antara Banyak Jenis Teh, Mana Yang Lebih Sihat?

5. Jangan Hanya Mengandalkan Teh Hijau

Pelbagai cara minum teh hijau yang telah dijelaskan di atas memang dapat membantu proses menurunkan berat badan. Namun, harap maklum bahawa teh hijau bukanlah jalan pintas untuk memiliki berat badan yang ideal, jadi anda tidak boleh bergantung sepenuhnya pada teh hijau.

Teh hijau memang mengandungi kesalahan epigallocatechin (EGCG) untuk menghasilkan hormon yang dapat mempercepat proses pembakaran lemak di dalam badan, tetapi anda juga harus memperhatikan setiap makanan yang anda makan. Seperti seseorang yang sedang menjalani diet, anda harus mengurangkan makanan berlemak dan tinggi kalori. Selain itu, anda juga harus melakukan senaman secara berkala untuk mempercepat proses pembakaran lemak dan kalori dalam badan.

Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Adakah teh hijau dapat membantu menurunkan berat badan?
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Bagaimana Teh Hijau Dapat Membantu Anda Menurunkan Berat Badan.
Pencegahan. Diakses pada tahun 2020. 5 Cara Minum Teh Hijau Untuk Menurunkan Berat Badan.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found