Kenali kudis, penyakit kulit yang disebabkan oleh kutu haiwan

, Jakarta - Kudis, atau lebih biasa disebut kudis adalah penyakit kulit berjangkit yang disebabkan oleh kemasukan tungau kecil ke lapisan luar kulit. Tungau ini diberi nama Sarcoptes scabiei , mempunyai ukuran yang sangat kecil dan dapat bersarang di lapisan kulit manusia, ia akan menggali terowong dan bertelur di kulit, sehingga orang dengan kudis akan merasa gatal pada kulit mereka.

Baca juga: 4 Gejala Kudis yang Perlu Diperhatikan

Kudis boleh menular dari manusia ke manusia atau dari haiwan ke manusia. Tungau boleh disebarkan melalui kontak langsung dengan orang yang dijangkiti, atau secara tidak langsung melalui pakaian, tuala, bantal, air, atau barang-barang peribadi yang tercemar. Untuk mengelakkan berlakunya keadaan ini, ketahui lebih lanjut mengenai penyakit kudis berikut.

Kudis dapat ditularkan melalui kutu haiwan, betul-betul?

Haiwan seperti anjing dan kucing boleh dijangkiti kudis. Walau bagaimanapun, tungau yang menyebabkan kudis pada anjing dan kucing berbeza dengan manusia. Manusia boleh terkena tungau dari kedua haiwan tersebut, tetapi tungau ini tidak dapat membiak pada kulit manusia. Ini bermaksud bahawa manusia tidak dapat dijangkiti kudis dari tungau binatang, kerana tungau akan mati ketika berada di kulit manusia.

Tungau yang hidup di kulit manusia juga tidak akan menyebabkan gejala yang serius, kerana secara amnya gejala boleh sembuh dengan sendirinya tanpa rawatan perubatan khusus. Sebilangan orang yang mudah terkena kudis adalah orang yang tinggal di asrama, orang yang aktif secara seksual, orang yang tinggal di penjara, dan orang yang tinggal di kawasan perumahan yang padat.

Baca juga: Buat Gatal, Inilah Cara Mengubati Kudis

Elakkan Kudis dengan Mengetahui Beberapa Perkara Yang Menyebabkannya

Tungau Sarcoptes scabiei adalah penyebab utama kudis pada manusia. Tungau ini akan membuat kumbang di bahagian bawah lapisan kulit untuk membuat sarang. Terowong ini juga digunakan sebagai tempat bertahan dengan menjadi parasit pada kulit manusia. Penularan kudis kepada manusia boleh dilakukan dengan dua cara, iaitu:

  1. Hubungan langsung dengan penderita melalui hubungan seksual, pelukan, atau berjabat tangan.

  2. Hubungan tidak langsung dengan penderita melalui pakaian, tuala, tempat tidur, bantal, dan peralatan lain yang telah terkontaminasi tungau.

Apabila anda mempunyai simptom, tidak ada salahnya membincangkannya dengan doktor pakar di aplikasi untuk mendapatkan rawatan yang betul. Kerana jika tidak, rasa gatal yang anda rasakan akan mengganggu aktiviti anda pada waktu siang, dan mengganggu tidur anda pada waktu malam.

Baca juga: Gatal akibat Kudis? Inilah cara merawatnya

Bagaimana Mencegah Penularan Kudis?

Penularan kudis berlaku apabila anda terkena tungau Sarcoptes scabiei, sama ada melalui hubungan langsung atau tidak langsung. Untuk itu, pencegahan yang paling berkesan dalam mencegah kudis adalah dengan mengelakkan diri daripada menghilangkan tungau ini. Dalam kes ini, langkah-langkah yang boleh anda lakukan termasuk:

  • Bersihkan semua pakaian dan barang peribadi apabila anda mengesyaki bahawa anda terkena tungau.

  • Balut dengan barang plastik yang disyaki terdedah, tungau pada barang-barang ini akan mati dalam beberapa hari.

  • Jaga kebersihan rumah dan persekitaran rumah anda.

Selain beberapa perkara ini, jangan lupa untuk selalu menjaga kebersihan diri dengan rajin mandi dan mencuci tangan menggunakan sabun antiseptik. Kebersihan diri yang baik akan mengelakkan anda daripada penyakit yang disebabkan oleh kuman, virus, bakteria, dan parasit.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2019. Semua Yang Anda Perlu Tahu Mengenai Kudis.
Kesihatan yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2019. Kudis.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found