Tramadol, Termasuk Narkotik atau Psikotropik?

, Jakarta - Terdapat banyak jenis ubat dengan pelbagai kegunaan dan faedah, salah satunya tramadol. Anda mungkin pernah mendengar atau biasa dengan nama ubat yang satu ini, biasanya melalui liputan media. Sebabnya, ubat jenis ini tidak boleh disalahgunakan dan hanya boleh digunakan di bawah pengawasan doktor.

Tramadol adalah bahan terkawal. Dengan kata lain, penggunaan ubat jenis ini mesti berada di bawah pengawasan doktor atau profesional kesihatan. Pada dasarnya, tramadol adalah penghilang rasa sakit. Walau bagaimanapun, jenis ubat ini sering disalahgunakan, biasanya sebagai pil tidur atau ubat kemurungan. Sebenarnya, termasuk jenis ubat tramadol?

Baca juga: Berhati-hati! Kesan Sampingan Maut Kerana Penyalahgunaan Tramadol

Fakta Tramadol Yang Perlu Anda Ketahui

Tramadol adalah ubat yang boleh diklasifikasikan sebagai narkotik, bukan psikotropik. Sebabnya ialah tramadol tergolong dalam kelas opioid yang biasanya diresepkan oleh doktor sebagai analgesik atau penghilang rasa sakit dan tidak mengubah tingkah laku pengguna. Tramadol tergolong dalam kelas ubat yang disebut opioid agonists.

Jenis ubat ini berfungsi dengan mengubah tindak balas otak terhadap rasa sakit, mengakibatkan kesan menghilangkan rasa sakit. Tubuh manusia menghasilkan opioid yang dikenali sebagai endorfin. Jadi, dapat dikatakan bahawa tramadol mirip dengan zat di otak yang disebut endorfin, yang merupakan sebatian yang mengikat reseptor (bahagian sel yang menerima bahan tertentu). Reseptor kemudian mengurangkan mesej kesakitan yang dihantar oleh seseorang ke otak.

Tramadol berfungsi dengan cara yang sama untuk mengurangkan jumlah kesakitan yang difikirkan oleh otak. Tetapi sekali lagi perlu diingat, jenis ubat ini tidak sesuai untuk semua orang dan penggunaannya mesti berada di bawah pengawasan doktor. Terdapat sejumlah kesan sampingan yang boleh muncul setelah seseorang mengambil ubat ini.

Secara amnya, tramadol boleh menyebabkan rasa mengantuk. Oleh itu, jika doktor menetapkannya, disarankan untuk tidak memandu, mengendalikan mesin berat, atau melakukan aktiviti berbahaya. Di samping itu, tramadol boleh menyebabkan kesan sampingan yang biasa, seperti:

  • Pening.
  • Sakit kepala.
  • Pening dan muntah.
  • Sembelit.
  • Kurang tenaga.
  • Berpeluh.
  • Mulut kering.

Kesan ini boleh berlaku dalam beberapa hari hingga beberapa minggu. Walau bagaimanapun, jika keadaan bertambah buruk atau tidak hilang, anda boleh berjumpa doktor untuk memintanya berhenti atau memintanya untuk menggantikan ubat ini dengan jenis lain yang mempunyai kesan yang sama.

Baca juga: Tidak Hanya Ketagihan, Inilah 4 Bahaya Dadah

Tramadol Juga Boleh Menyebabkan Kesan Kejang

Kejang telah dilaporkan pada banyak pesakit yang mengambil tramadol. Risiko sawan juga mungkin lebih tinggi jika dia mengambil dos tramadol yang lebih tinggi daripada yang disyorkan. Mereka yang mengalami gangguan sawan atau mengambil antidepresan tertentu atau ubat opioid juga mempunyai risiko kejang yang lebih tinggi.

Sesiapa pun tidak boleh menggunakan tramadol jika dia mengalami masalah pernafasan yang teruk, tersumbat di perut atau usus. Atau jika anda baru-baru ini menggunakan alkohol, ubat penenang, ubat penenang, atau ubat bius.

Lebih buruk lagi, tramadol dapat melambatkan atau berhenti bernafas, dan mungkin membentuk kebiasaan. Penyalahgunaan ubat ini boleh menyebabkan ketagihan, overdosis dan bahkan kematian, terutama pada kanak-kanak atau orang lain yang menggunakan ubat tanpa preskripsi doktor.

Tramadol juga tidak boleh diberikan kepada kanak-kanak di bawah umur 12 tahun. Mengambil tramadol semasa kehamilan juga menyebabkan gejala penarikan yang mengancam nyawa pada bayi baru lahir. Kesan sampingan yang fatal boleh berlaku jika anda mengambil ubat ini dengan alkohol, atau dengan ubat lain yang menyebabkan mengantuk atau pernafasan perlahan.

Baca juga: Mengapa Penagih Dadah Boleh Mengalami Kesedaran Berkurang?

Sentiasa menjaga kesihatan badan anda dengan mengamalkan gaya hidup sihat dan mengambil makanan berkhasiat yang seimbang. Lengkapkan juga dengan pengambilan makanan tambahan yang boleh anda beli dalam aplikasi . Dengan perkhidmatan penghantaran, pesanan ubat akan dihantar ke rumah anda dengan segera. Muat turun di sini!

Rujukan
ubat-ubatan. Diakses pada tahun 2021. Tramadol.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Tramadol, Tablet Lisan.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Tramadol (Laluan Lisan).
NHS UK. Diakses pada tahun 2021. Tramadol.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found