Berikut adalah 7 Fungsi Sistem Endokrin yang Harus Anda Ketahui

Jakarta - Sistem endokrin adalah jaringan kelenjar dan organ yang memiliki peranan penting dalam mengatur banyak fungsi tubuh seperti pertumbuhan sel, metabolisme, pertumbuhan dan perkembangan tubuh, dan proses pembiakan. Dalam sistem endokrin terdapat beberapa kelenjar seperti kelenjar tiroid, kelenjar paratiroid, kelenjar adrenal, dan kelenjar pembiakan yang mempunyai fungsi masing-masing.

Sistem endokrin serupa dengan sistem saraf pada manusia kerana kedua-duanya berperanan dalam mengawal dan menyatukan satu sama lain. Walaupun sistem endokrin mengawal proses badan yang bergerak perlahan, sistem saraf mengawal proses badan yang pantas seperti pernafasan dan metabolisme. Walaupun saling mempengaruhi, kedua sistem ini mempunyai kaitan yang berbeza. Sistem saraf dihubungkan menggunakan impuls saraf dan neurotransmitter, sementara sistem endokrin dihubungkan oleh bahan kimia yang disebut hormon.

Fungsi Sistem Endokrin

Secara umum, sistem endokrin bertanggung jawab untuk mengatur pelbagai fungsi tubuh melalui pembebasan hormon seperti metabolisme, pertumbuhan dan perkembangan, fungsi seksual dan pembiakan, tekanan darah, selera makan, dan siklus tidur. Walau bagaimanapun, setiap hormon yang dihasilkan dalam sistem endokrin mempunyai fungsi yang berbeza bergantung pada kelenjar di mana hormon dihasilkan. Mari lihat faedah setiap kelenjar.

  1. Kelenjar tiroid

Kelenjar ini, yang terletak di bawah bahagian depan leher, menghasilkan hormon tiroid yang mengatur metabolisme badan. Hormon tiroid juga berperanan dalam pertumbuhan dan perkembangan tulang otak dan sistem saraf pada kanak-kanak. Selain itu, hormon tiroid juga membantu mengekalkan tekanan darah, degupan jantung, dan fungsi pembiakan.

  1. Kelenjar Paratiroid

Kelenjar paratiroid adalah dua pasang kelenjar kecil yang tertanam di setiap sisi permukaan kelenjar tiroid. Kelenjar kecil ini melepaskan hormon paratiroid yang berfungsi mengatur kadar kalsium dalam metabolisme darah dan tulang.

Baca lebih lanjut : Ketahui Gejala Gangguan Sistem Endokrin

  1. Hipotalamus

Hipotalamus merembeskan hormon yang merangsang dan menekan pembebasan hormon yang dikeluarkan ke kelenjar pituitari melalui arteri. Hipotalamus juga mengeluarkan hormon somatostatin, yang menyebabkan kelenjar pituitari berhenti melepaskan hormon pertumbuhan. Selain itu, lokasinya di tengah-tengah bahagian bawah otak memiliki peranan penting dalam mengatur rasa kenyang, metabolisme, dan suhu tubuh.

  1. Kelenjar Pituitari

Kelenjar pituitari atau kelenjar pituitari terletak di otak, tepat di bawah hipotalamus. Setelah mendapat rangsangan dari hipotalamus, kelenjar pituitari akan menghasilkan hormon yang membantu mengatur pertumbuhan, pengeluaran dan pembakaran tenaga, mengekalkan tekanan darah, dan pelbagai fungsi pada organ tubuh lain.

Baca lebih lanjut : Mencegah Gangguan Sistem Endokrin dengan 6 Cara Ini

  1. Kelenjar adrenal

Kelenjar berbentuk segitiga di atas setiap buah pinggang terdiri daripada dua bahagian. Pertama, bahagian luar atau biasa disebut korteks adrenal dan bahagian kedua adalah medula adrenal yang terletak di bahagian dalam. Bahagian luar menghasilkan hormon yang disebut kortikosteroid, yang mengatur metabolisme, fungsi seksual, sistem imun, dan keseimbangan garam dan air di dalam badan. Sementara itu, bahagian dalam atau medulla adrenal menghasilkan hormon yang disebut catecholamines yang berfungsi untuk membantu tubuh mengatasi tekanan fizikal dan emosi dengan meningkatkan kadar jantung dan tekanan darah.

  1. Kelenjar pembiakan

Lelaki dan wanita mempunyai kelenjar pembiakan yang berbeza. Pada lelaki, terdapat pada testis yang mengeluarkan hormon androgen yang mempengaruhi banyak ciri lelaki seperti perkembangan seksual, pertumbuhan rambut muka, dan pengeluaran sperma. Sementara pada wanita ia terletak di ovari yang menghasilkan estrogen dan progesteron serta telur. Hormon ini mengawal perkembangan ciri wanita seperti pertumbuhan payudara, haid, dan kehamilan.

Baca lebih lanjut : Makluman, Ini adalah 6 Komplikasi Gangguan Sistem Endokrin

  1. Pankreas

Pankreas adalah organ memanjang yang terletak di bahagian belakang perut. Pankreas mempunyai fungsi pencernaan dan hormon seperti pankreas exocrine yang merembeskan enzim pencernaan. Di samping itu, terdapat pankreas endokrin yang merembeskan hormon insulin dan glukagon yang mengatur kadar gula dalam darah.

Ternyata terdapat banyak faedah sistem endokrin. Oleh itu, anda mesti menjaga kesihatan kelenjar endokrin dan organ mereka, ya. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai sistem endokrin, tanya doktor anda melalui aplikasi tersebut . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual bila-bila masa dan di mana sahaja dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2019. Fungsi Sistem Endokrin
kesihatan kesihatan. Diakses 2019. Anatomi Sistem Endokrin

Recent Posts