Halia Membantu Melegakan Sakit Perut, Inilah Penjelasannya

, Jakarta - Apabila pedih ulu hati, biasanya seseorang akan makan makanan tertentu sebagai pertolongan cemas. Sebenarnya, terdapat beberapa jenis makanan yang dapat membantu melegakan pedih ulu hati, salah satunya adalah halia. Halia dan jenis makanan lain dikatakan selamat untuk dimakan oleh orang yang mempunyai sejarah bisul kerana tidak mengganggu keadaan gastrik.

Sebaliknya, pengambilan halia dikatakan dapat membantu melegakan gejala pedih ulu hati yang muncul. Mengapa perkara ini berlaku? Apa alasan halia baik untuk orang yang mengalami pedih ulu hati? Jawapannya adalah kerana halia mengandungi bahan yang dapat mengurangkan risiko pedih ulu hati atau refluks asid. Halia bersifat anti-radang sehingga dapat mengatasi masalah pencernaan dan merawat asid perut atau bisul.

Baca juga: Perhatikan Menu Diet untuk Penghidap Gastritis

Halia dan Makanan Lain untuk Penyakit Perut

Orang yang mengalami bisul sering mengalami simptom dalam bentuk kesakitan atau sensasi terbakar di perut. Biasanya, keadaan ini dirawat dengan ubat ulser dan perubahan gaya hidup. Tetapi tahukah anda, gejala ulser juga dapat diatasi dengan memakan halia. Tanpa sebab, kandungan dalam halia boleh bertindak sebagai anti-radang yang dapat mengurangkan risiko gejala penyakit.

Walaupun mempunyai manfaat yang sihat, jahe harus dimakan secara sederhana. Sekiranya dikonsumsi secara berlebihan, halia sebenarnya boleh memburukkan lagi gejala ulser. Halia juga dapat membantu melegakan perut kembung dan gejala asid perut naik dan mengalir ke kerongkongan. Halia juga kaya dengan antioksidan yang bermanfaat untuk kesihatan tubuh secara keseluruhan.

Halia juga mengandungi sebatian fenolik yang dapat membantu meredakan kegatalan dan mengurangkan pengecutan perut. Maksudnya, pengambilan halia dapat membantu mengurangkan kemungkinan asid perut naik ke kerongkongan. Sifat anti-radang halia telah menarik perhatian para penyelidik, terutama yang berkaitan dengan refluks asid atau penyakit ulser.

Baca juga: 4 Jenis Gangguan Perut

Selain itu, halia juga dapat membantu mengurangkan rasa mual, mengurangkan sakit otot, dan mengurangkan bengkak. Gejala ini boleh muncul sebagai tanda penyakit ulser. Walaupun begitu, kajian lebih lanjut masih diperlukan untuk menentukan faedah halia bagi orang yang menghidap penyakit ulser. Selain halia, terdapat beberapa jenis makanan lain yang dapat dimakan untuk membantu melegakan penyakit ulser, termasuk:

  • Lidah Buaya

Gejala ulser dapat diatasi dengan memakan lidah buaya. Anda boleh mengambil lidah buaya yang telah diproses menjadi minuman atau makanan yang banyak dijual di pasaran.

  • Sayuran hijau

Serat dalam sayuran hijau dapat membantu mengatasi gejala ulser. Untuk melegakan simptom penyakit ini, terdapat beberapa jenis sayur-sayuran yang boleh dimakan, mulai dari brokoli, kembang kol, kentang, selada, timun, kacang, dan asparagus.

  • Daging tanpa lemak

Walaupun anda mempunyai ulser, anda masih boleh menikmati daging. Walau bagaimanapun, pilih jenis daging tanpa lemak. Orang yang mengalami pedih ulu hati disarankan untuk tidak makan makanan berlemak dan berminyak kerana boleh memburukkan lagi gejala penyakit ulser. Pilih jenis daging tanpa lemak, tanpa kulit, dan diproses dengan memanggang, memar, mengukus, atau memanggang.

Baca juga: Asid Perut Mudah Meningkat kerana Hiatus Hernia

Ketahui lebih lanjut mengenai penyakit ulser dan makanan apa yang disyorkan dengan meminta doktor dalam aplikasi tersebut . Anda boleh menghubungi doktor dengan mudah melalui Video / Panggilan suara dan Berbual . Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Kesihatan (2019). 13 Makanan yang Melawan Refluks Asid.
Garis Kesihatan (2019) 7 Makanan untuk Membantu Refluks Asid Anda.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Bolehkah Anda Menggunakan Halia untuk Merawat Refluks Asid?

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found